Kuinka sijoitan?

Eräs blogiani seurannut lukija oli huolissaan siitä, että sijoitanko ollenkaan oikeaa rahaa.

Sijoituskohteeni tällä hetkellä:

(a) Oma asunto.

(b) Eläkesäästäminen indeksirahastoihin. Näiden kohdalla minun allokaatio on noin 40/60 Ruotsin ja globaalin osakeindeksin välillä.

(c)  Aktiivinen sijoitusstrategiani.

Sijoitusfilosofiani (aktiivinen strategia) psykologiset kulmakivet

(a) Olen Herra Sijoittaja ja teen virheitä. Virheiden tapahtuessa tappiot otetaan sisään mahdollisimman nopeasti paniikkimyynneillä (ostoilla, jos lyhyeksi myyty).

(b) En pyri leikkimään kylmähermoista sijoittajaa. Voisin sijoitetuilla rahoillani maksaa asuntolainani pois tai vaikka kiertää maailma muutaman kerran ympäri, joten rehellisesti myönnän, että alaspäin syöksyvä tuottokäyrä tuntuu aina jossakin. Pikemminkin pyrin oppimaan markkinatilanteet tunteiden kautta ja käytän muistikuvia hyödyksi tyyliin ”en tee tätä enää, koska viimeksi kävi huonosti”. Pyrin tämän jälkeen rakentamaan strategiani sellaiseksi, että tunteita ei tarvitse tuntea. Tosin onhan se välillä vähän tylsää, kun tuottokäyrä menee tasaisesti ylöspäin.

Sijoitusfilosofiani analyyttiset kulmakivet

(a) Keskussuunnittelijat ohjaavat markkinoita ja makrotaloudellisella analyysilla on vain sivurooli. Markkinoiden romahtamisen kannalta suurin riski ei ole se, että talous romahtaisi; suurin romahtamisen riski aiheutuu siitä, että keskussuunnittelijat menettävät otteen tai eivät pysty kontrolloimaan jotain tapahtumaa, esim. vallankumous Kiinassa.

(b) Yrityksiä ei analysoida ja lyhytaikaisia markkinanäkemyksiä vältetään. Analyysistä hyötyminen tuotti-riski suhde huomioiden on epätodennäköistä. Analyysin tekeminen aiheuttaa kiintymystä yrityksiin ja omaan analyysiin.

(c)  Likviditeettiin liittyvät seikat ovat tärkeimpiä. Makrojen seuraamista tärkeämpää on seurata minne raha virtaa, kuka ostaa ja kuka myy sekä miten paljon muilla sijoittajilla käteistä/velkavipua. Tätä informaatiota käytetään ensisijaisesti vaihtamaan strategioita markkinatilanteeseen sopivaksi.

(d) Haluan voittaa muut aktiiviset sijoittajat. Vaikka taitava sijoittaja voikin lyödä passiivisen osakeindeksin, on aktiivisessa sijoittamisessa pääasiassa kyse toisten aktiivisten sijoittajien voittamisesta.

(e) Jatkuva stressiskenaarion (kaikki menee pieleen) hahmottaminen ja siihen varautuminen. Tämä on yksi asia, jonka olen nähnyt monilla yrityksiä analysoivilla sijoittajilla menevän pieleen. Heillä analyysi kulminoituu tavallisesti muutamaan erinomaiseen osakkeeseen/hyvään yhtiöön, joiden rooli on niin suuri, että asioiden mennessä pieleen voi vain pakata kamat ja alkaa vaikka kasvattamaan hamstereita.

 

Strategiat

Tavallinen markkinatilanne

Tällä hetkellä päästrategiani tavallisessa markkinatilanteessa on lyhytaikainen mean-reversion. Monet sijoittajat ostavat ja myyvät arvopapereita näkemyksien ja heidän analyysinsä vuoksi ja sitten liikuttavat arvopapereiden hintoja markkinoilla niiden tasapainosta. Tätä strategiaa varten olen jakanut laput kahteen ryhmään: korkea romahdusriski (korkea luottoriski, korkea volatiliteetti, leveroitu, ei osinkoa tai matala osinko jne. jne.) ja matala romahdusriski. Näiden lisäksi pyöritän markkinaskannereita, jotka myös etsivät minulle sopivia sijoituskohteita.

Tämän jälkeen vain lyhyeksi myydään ensimmäisen ja toisen ryhmän nousijoita sekä ostetaan toisen ryhmän laskijoita.  Erityistä huomiota näiden ryhmien kohdalla on positiivisen suhteen ylläpitäminen luottospreadin ja positioiden välillä.

Parhaimmat tuotot tulevat short-positioista, mutta toisaalta short-puolen ylläpitäminen vaatii työtä, koska short-positioita saatetaan pakkolunastaa ja joidenkin short-positioiden kustannukset saattavat nousta korkealle 40 % per vuosi. Välillä joudun siis sulkemaan short-position vain kustannusten vuoksi.

Tämän lisäksi sijoitan rahaa esim. sellaisiin arvopapereihin, jotka liikkeellelaskija lunastaa markkinoilta. Näillä yleensä käydään kauppaa pienellä diskontolla ja ne heiluvat markkinoilla.

Näitä yllä mainittuja strategioita voi pyörittää vielä suhteellisen pienellä panostuksella.

Likvidointi tilanne (Sijoittajat pakkomyyvät arvopereita)

 

Näissä tilanteissa hinnoitteluvirheet ETF-rahastojen ja samankaltaisten arvopapereiden välillä kasvavat.  Tällöin siirrytään long-short positioihin rinnakkaisten arvopapereiden välillä ja otetaan long-positoita osakkeissa.

Viimeisen noin 1,5 vuoden aikana (tilanne 30.8.2012) olen tehnyt strategiallani noin 47 % tuoton. Huhtikuun alun jälkeen strategiani volatiliteetti on ollut mitätön ja itse asiassa suurimman päivittäisen tappion -0,6 % tein, kun lähtiessäni perjantaina ulos kaljalle siirsin voittoja tilini perusvaluuttaan  8000 USD sijasta noin 200 000 USD ja valuuttakurssi menikin kannaltani väärään suuntaan.

Kuten olen aikaisemmin kertonut, suurin haasteeni on olut aika ja tästä syystä strategiani olivat lähes kokonaan pyörittämättä joulukuusta 2011 – Helmikuu 2012. Epäonnistunein kuukausi oli maaliskuu 2012, kun testasin sijoitusstrategiaani myös bondeilla, mikä ei toiminut.

Yleinen sijoittajien harhaluulo tuottavista sijoitusstrategioista on se, että voi olla mahdollista keksiä jokin systeemi, jonka avulla tuottoja voi ennustaa ja siten rikastua loputtomiin.  Tuottavat sijoitusstrategiat sen sijaan ovat ennemminkin ”lapiotyötä” ja suurin haaste on pystyä käyttämään montaa eri strategiaa, joista jokainen sopii eri markkinatilanteeseen.

Alla tuottoni (U99XXX) julkisesti tarkastettavissa verrattuna OMH25-indeksiin (FOX) jaVanguard Total Stock Market Index ETF:ään (VT). Osinkoja ei ole huomioitu.

 

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

joppe13 Syyskuu, 2012

“suurimman päivittäisen tappion -0,6 % tein, kun lähtiessäni perjantaina ulos kaljalle siirsin voittoja tilini perusvaluuttaan 8000 USD sijasta noin 200 000 USD ja valuuttakurssi menikin kannaltani väärään suuntaan.

Kuten olen aikaisemmin kertonut, suurin haasteeni on olut”

heh…

Jarkko Peltomäki13 Syyskuu, 2012Haha:) Tarkka lukija…

jousimies15 Syyskuu, 2012Teetkö miten herkästi muutoksia eläkerahastoosi vai menetkö osta ja pidä asenteella? Toiseksi oliko asunnolle tiukat kriteerit suhteessa sijaintiin (arvon säilyminen) sekä tulevat remontit?

Harri15 Syyskuu, 2012Kiitos jälleen kerran hyvästä kirjoituksesta !

Mielenkiintoista…..miksi sijoitat Ruotsin osakeindeksiin ? Onko taustalla jokin syy miksi painotat Ruotsia hyvin voimakkaasti ?

Onko indeksirahastosi markkinapainotteinen, tasapainotteinen, fundamenttipainotteinen vai jotain muuta ?

Jarkko Peltomäki16 Syyskuu, 2012Jousimies:

En tee oikeastaan ollenkaan muutoksia eläkerahastooni. Vain jokin todella suuri muutos, mikä olisi luokkaa teknokupla tai vuoden 2008 romahdus, voisi vaikuttaa allokaatiooni.

Asunnon valitsin sijainnin ja iän suhteen. Pitää päästä liikkumaan helposti ja en halua remontteja. Uudet asunnot ovat Suomeen verrattuna suhteellisesti halpoja. Tottakai ajattelin ennen kaikkea sitä, että viihtyisin asunnossa.

Jarkko Peltomäki16 Syyskuu, 2012Harri:

Ruotsi-indeksirahastoon sijoittaminen on edullisempaa kuin kansainväliseen. Pidän tämän osan sijoituksistani aivan perussettinä.

Pitkällä aikavälillä pidän Ruotsia myös aika stabiilina. Ruotsissa yritykset ovat mielestäni paremmin johdettuja ja sijoittajien etuja valvotaan paremmin. Tai paremmin sanottuna sijoittajat ovat kriittisempiä ja osaavat valvoa etujansa paremmin. Pörssi on myös laajempi kuin Suomessa, joten hajautus on parempi.

SH16 Syyskuu, 2012Ei tarvitse tietenkään vastata, mutta olisi utelias kuulemaan mitä Ruotsi-indeksirahastoa käytät?

Jarkko Peltomäki17 Syyskuu, 2012SH:

Se on SEB Sverige Indexfond

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.05.2014 12:22

Maybe that shadowy reetepad figure is a pregnant Lorca. Have you noticed how Leonard’s shadow is in harmony with it and the negative space between them is almost parallel. It has been planned that way for a reason.Bev ..I’ve just sent you a reply email about your request hope you received it OK.