Kuinka kauan musiikki soi? vol.4

Kuten alkuviikosta lupasin palaan nyt viimeistelemään blogisarjani ”Kuinka kauan musiikki soi?”. Tässä kirjoituksessa vedän yhteen näkemykseni markkinoista ja niiden suunnasta, sekä kerron ajatuksia oman salkunhoitoni suhteen.

Ohessa linkit kolmeen edelliseen kirjoitukseen, joihin suosittelen sijoittajien tutustuvan ennen nykyisen tekstin lukemista:

https://www.nordnet.fi/blogi/kuinka-kauan-musiikki-soi-vol-1/29/10/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/kuinka-kauan-musiikki-soi-vol-2/05/11/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/kuinka-kauan-musiikki-soi-vol-3/12/11/2013/

Osakkeissa odotettavissa korjausliike seuraavan 6kk aikana

Osakemarkkinoiden korjausliikettä puoltaa tällä hetkellä moni asia:

A) Osakekurssit ovat nousseet Atlantin molemmin puolin jo poikkeuksellisen pitkään ja edellisestä korjausliikkeestä on kulunut yli 6kk. Näin ollen jo teknisessä mielessä markkinoiden korjausliike on todennäköinen.

B) Makrotilanne Euroopan osalta on heikentynyt viimeviikkoina ja on erittäin epäselvää jatkuuko Euroopan nykyinen erittäin varovainen elpyminen vai kääntyykö Euroopan talous uudelleen alaspäin. Etelä-Euroopassa deflaatiokierteen uhka on todellinen ja Ranskan talous on taas vaarassa valahtaa taantumaan. Ranska on Euroopan ”norsu posliinikaupassa” sillä se on yksinkertaisesti liian suuri pelastettavaksi, jos markkinat menettävät luottamuksensa maan velanhoitokykyyn.

C) FED tulee aloittamaan elvytyksen vähentämisen tulevien kuukausien aikana. Johtuen elvytysohjelman massiivisesta kokoluokasta, sekä psykologisista vaikutuksista, on todennäköistä että tämä tulee painamaan osakkeita.

D) Globaali talouskasvu tulee myös ensivuonna jäämään ennusteista ja talous ajaakin niin sanotusti ”puoli valoilla”. Näin ollen on markkinoiden odotukset tuloskasvun suhteen ovat indeksitasolla liian optimistiset. Tämä tulee heijastumaan korkeampina arvostuskertoimina (matalampi Earnings komponentti P/E:ssä) joka taas puolestaan painaa osakkeita.

E) Arvostustasoissa ei fundamenttipohjaisesti ole enää juurikaan nousuvaraa, vaan pörssit ovat monin paikoin oikein arvostettu.

Korjausliikkeen kokoluokkaa on erittäin vaikea arvioida, mutta esimerkiksi 15-20% kurssilasku ei olisi mielestäni mahdottomuus.

 

Lähivuosien indeksituotot jäävät vaisuksi

Indeksien tuotot tulevat lähivuosina jäämään vaisuiksi useasta eri syystä:

A) Arvostustasot eivät enää tarjoa nousuvaraa kertoimien nousun kautta, vaan tuloskasvun pitää tulla tuloskasvun kautta. Johtuen heikosta globaalista ja jo S&P500 yhtiöiden kohonneista marginaaleista on todennäköisestä, että lähivuosien tuloskasvu jää verrattain vaisuksi.

B) Makrotilanne Euroopassa on heikko ja seuraava luku eurokriisissä kytee jo pinnan alla. Ranskan ajautuminen kriisiin, Etelä-Euroopan deflaatio ja Kreikan mahdollinen euro-ero ovat kaikki asioita jotka tulevat todennäköisesti nousemaan esille seuraavan kahden vuoden aikana.

C) Elvytyksen vähentyminen tulee väkisinkin johtamaan korkojen nousuun joka taas väistämättä heijastuu osakkeisiin negatiivisesti.

D) Poliittiset ongelmat ja kahtiajakautuminen molemmin puolin Atlanttia tulee johtamaan uusiin poliittisiin kriiseihin (esim. USA velkakatto). Tämä vaikuttaa oleellisesti myös kohtaan B.

E) Kiinan talousuudistuksien myötä maan talouskasvu jää aiempaa vaisummaksi ja maan vetoapu globaalille taloudelle on aikaisempaa pienempi. Pitkällä aikavälillä uudistukset toki takaavat terveen pohjan talouskasvulle ja ovat näin ollen tervetulleita.

Kokonaisuutena siis on hyvin mahdollista, että osakekurssit tulevat lähivuosien aikana sahaamaan suunnilleen nykyisellä tasolla. Uskon volatiliteetin nousevan takaisin ”new normal” tasolle, joka heijastelee paremmin nykyistä hyvin epävarmaa taloustilannetta. Korkea volatiliteetti yhdessä nykyisten arvostustasojen kanssa tarjoaa sijoittajille huonot tuotto-odotukset yhdistettynä korkealla volatiliteetillä. Ei välttämättä paras mahdollinen yhdistelmä. Tässä vaiheessa en myöskään voi olla nostamatta esiin mahdollisuutta siitä, että eurokriisi leimahtaa todenteolla liekkeihinsä. Mikäli näin kävisi, olisi edessä todennäköisesti romahdus markkinoilla. Vaikka tämän todennäköisyys on verrattain pieni, sillä uskon EKP:n tekevän tarvittaessa kaikkensa, on tämä mahdollisuus syytä tiedostaa riskin ja tuoton välistä suhdetta arvioitaessa. Mahdollisia triggereitä vanhat tutut Ranska ja Grexit.

Osakepoimijalle on tarjolla mahdollisuuksia

Vaikka yleinen markkinanäkymä on mielestäni verrattain synkkä, ei se estä taitavaa osakepoimijaa tekemästä hyviä sijoituksia. Molemmin puolin Atlanttia on edelleen houkuttelevasti hinnoiteltuja yhtiöitä tarjolla ja näiden laadukkaiden vahvan kilpailuedun omaavien yhtiöiden osakekurssit reagoivat mahdolliseen volatiliteettiin selvästi indeksejä vähemmän. On kuitenkin selvää, että mikäli kaikki globaalit indeksit kääntyvät alaspäin, eivät edes parhaat laatuyhtiöt välty tältä pakkomyynniltä, sillä likviditeetin vähentyminen koskee myös niitä. Näin ollen sijoittajien onkin syytä parantaa odotusarvojaan hajauttamalla ostonsa kurinalaisen osto-ohjelman avulla.

Omassa salkunhoidossa käteisen suosio nousee

Oman salkkuni osalta tilanne on hieman kaksijakoinen. Olen pyrkinyt viimeaikoina nostamaan käteisen osuutta salkusta, mutta hyviä myyntikohteita ei oikein tunnu löytyvän. Pankkisektorin painoarvoa olen vähentänyt hieman, koska se on todennäköinen kärsijä mahdollisten riskipreemioiden noustessa, vaikka nykyiset arvostustasot eivät edelleenkään ole erityisen korkeat. Myös syklisiä yhtiöitä olen pyrkinyt keventämään (mm. metsä ja konepaja) ja spekulatiivisemmista sijoituksista olen luopunut kokonaan (esim. Herbalife). Käteisen hamstraaminen tuntuu tällä hetkellä hieman hölmöltä, kun samaan aikaan tarjolla on esimerkiksi IBM:n kaltaisia laatuyhtiöitä erittäin houkuttelevasti hinnoiteltuna. Pyrin kuitenkin olemaan asiassa hyvin kurinalainen ja olen sitoutunut yhtiöön aika- ja hintasidonnaisella osto-ohjelmalla. Tulen jatkamaan käteisen osuuden nostamista salkustani ja mikäli kurssit jatkavat kipuamistaan ylöspäin, tulen kiihdyttämään tätä käteispainon nostamista. En kuitenkaan usko, että tulen missään vaiheessa olemaan osakkeissa alle 60% painolla. 60% osakepaino olisi minulle historiallisesti hyvin alhainen ja 40% käteispaino yhdessä maltillisen velkavivun kanssa (esim. 25% koko salkusta) tarjoaisi jo merkittävän vivun tulevia lisäostoja varten. Tällä hetkellä käteisen osuus salkustani on noin 15%.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Blogi kuvastaa kirjoittajan omia mielipiteitä. Omistan osakkeita IBM:ssä. En omista osakkeita Herbalifessä.

Photo credit: Foter.com / GNU Free Documentation License

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
26.11.2013 18:40

pakari

Nimetön
Nimetön
26.11.2013 23:19

Saako tiedustella onko käteispositiosi hajautettuna eri valuutoihin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.11.2013 15:58

Hei,

Käteispositio on jakautunut puoliksi taaloihin ja euroihin. Luultavasti jatkossa enemmän painoa taalaan, näen euron selvästi yliarvostettuna.