Kuinka kauan musiikki soi? vol.2

Aloitin viimeviikolla blogisarjan jossa tarkoitukseni on käsitellä osakemarkkinoiden tunnelmia ja arvostustasoja alueittain. Viime viikolla käsittelin Yhdysvaltojen tilannetta (https://www.nordnet.fi/blogi/kuinka-kauan-musiikki-soi-vol-1/29/10/2013/) ja tällä viikolla kohteena on Eurooppa.

Yhdysvaltojen osalta ilmaisin edellisessä kirjoituksessa luottamukseni maan taloutta kohtaan ja uskon vahvasti Yhdysvaltojen palaavan trendikasvuunsa vielä ennen tämän vuosikymmenen loppua. Valitettavasti Euroopan osalta en todellakaan voi sanoa samaa ja olenkin Euroopan taloustilanteen suhteen hyvin pessimistinen. Euroopassa nykyinen kriisi leimahti todenteolla liekkeihinsä vuonna 2010, kun markkinat alkoivat kyseenalaistaa Kreikan ja muiden valkosipulivyöhykkeen maiden maksukykyä. Euro-alueen hajoaminen ja ”uusi Lehman Brothers” vältettiin EKP:n väliintulolla. EKP käytännössä avasi rahahanansa ja lupasi tarpeen tullen tukea kriisimaita. Näin se sai rauhoitettua markkinat ja painettua kriisimaiden korot siedettäville tasoille. EKP:n toimet olivat täysin oikeita, joskin pyyhkeitä voidaan EKP:lle antaa siitä, että toimet tehtiin aivan liian myöhään ja niiden mittakaavan olisi pitänyt olla aggressiivisempi (vrt. FED joka toimi heti ja pumppasi markkinat täyteen likviditeettiä). Ongelmana euro-alueen osalta ovatkin olleet poliitikot, jotka eivät ole tehneet omaa osuuttaan. Euro-alueen, sekä yksittäisten maiden rakenteelliset ongelmat ovat edelleen ratkaisematta ja näin ollen euro-alueella ei mielestäni edellytyksiä kestävään talouskasvuun, ennen kuin seuraavat ongelmat ovat korjattu:

  • Laaja-alainen kilpailukyvyn puute (Italia, Ranska, Suomi, Espanja, Kreikka yms.)
  • Budjettivajeet (Ranska, Italia, Kreikka yms.)
  • Kansantalouden korkeat velkaantumisasteet (Ranska, Italia, Kreikka, Portugali yms.)
  • Julkisen sektorin ylisuuri koko (Ranska, Suomi, Italia yms.)
  • Pankkisektorin piilevät riskit (Keski- ja Etelä-Euroopan pankit)

En usko euro-alueelta saati sitten yksittäisistä maista löytyvän riittävästi poliittista tahtoa näiden ongelmien ratkaisemiseksi ja näin ollen euro-alue tulee todennäköisesti lähivuosina ajelehtimaan kriisistä toiseen. Myös talouskasvu tulee olemaan heikolla tasolla ja rajusti alle trendikasvun. Euro-alueen lähivuosien kehitystä voidaankin verrata purjeveneeseen joka hallitsemattomasti ajelehtii karikosta karikkoon. Koska aina yksittäisen maan ajautuessa kriisiin aletaan markkinoilla spekuloida koko euro-alueen kohtalosta, muuttuvat yksittäisen maan ongelmat nopeasti koko Euroopan yhteisiksi ongelmiksi (vrt. Kreikka jonka osuus Euroopan BKT:sta on pari prosenttia). Kaikista suurin ongelma tai karikko euro-alueen horisontissa liittyy yllätys yllätys Kreikkaan.

Grexit on pakollinen

Vaikka useiden eri maiden poliitikot vannoivat Kreikan toisen tukipaketin jälkeen, että tämä jää viimeiseksi, tullaan kolmas tukipaketti maalle kuitenkin antamaan, sillä Kreikka ei selviä ilman sitä, eivätkä markkinat ole vielä valmiita Kreikan eroamiseen eurosta. Tällä kolmannella tukipaketilla Kreikalle ostetaan jälleen lisäaikaa, ehkä 12kk. Jos Euroopan talous elpyy globaalin talouden vetämänä edes hiukan, saattaa Kreikka sinnitellä jopa 18-24kk eteenpäin nykyisen paketin turvin. Faktat Kreikan suhteen eivät ole muuttuneet mihinkään ja itse uskon, että lopulta ainoa ratkaisu Kreikan ongelmiin on eroaminen eurosta. Tähän on mielestäni hyvin yksinkertainen selitys, Kreikan talous ei yksinkertaisesti kestä nykyistä EUR/USD valuuttakurssia ja koska ulkoinen devalvaatio ei ole mahdollinen, jää ainoaksi keinoksi sisäinen devalvaatio (palkat ja kustannukset alas). Kreikan kansa on jo nyt joutunut kestämään lähes mielipuolista kustannusten sopeuttamista ja on vaikea uskoa, että kansa kestää tätä enää kovin kauaa. Kreikassa BKT on tullut alas ~25% vuoden 2007 huipuista. Keskiluokan asunto+muu varallisuus on pitkälti tuhoutunut, työttömyys on yli 20%, nuorisotyöttömyys jopa 60%, harmaa talous on lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun yhdessä köyhyyden kanssa. On myös hyvä tiedostaa, että BKT tulee jatkamaan laskuaan ainakin seuraavat 2 vuotta ja uudet säästötoimet tulevat todennäköisesti syventämään tätä laskua. Vertailunvuoksi voidaan muistuttaa lukijoita siitä, että Suomen 1990-luvun lamassa BKT laski luokkaa 10%. Näin ollen on varmasti helppo nähdä, että Kreikkalaisilla tulee hiljalleen mitta täytetään ja kohta ratkaisua on pakko hakea muualta. Käytännössä ainoaksi ratkaisuksi jää Kreikan eroaminen eurosta ja oman valuutan voimakas devalvointi.

Edes devalvaation jälkeen vientiteollisuus ei tule vetämään Kreikan nousua, koska sen osuus suhteessa BKT:hen on matala ja jalostusarvo on vielä matalampi. Näin ollen ratkaisua pitää hakea matkailusta. Näkemykseni mukaan matkailu on ainoa Kreikan sektori joka on riittävän suuri auttaakseen maan ylös nykyisestä suosta. Karikoiden Kreikasta tulee Grexitin jälkeen super-halpa lomakohde Eurooppalaisille turisteille.

Miten Grexit vaikuttaa markkinoihin

Oma perusskenaarioni Euroopan ja Kreikan suhteen on seuraava: Kreikka saa uuden tukipaketin tämän vuoden aikana jonka ehdot tulevat olemaan verrattain löysät (koska Kreikan kansa ei enää yksinkertaisesti kestä uusia säästöjä). Kreikan talous jatkaa syöksyään ja ongelmat syventyvät entisestään. Ensi kesän aikoihin aletaan markkinoilla todennäköisesti spekuloida Kreikan mahdollisella irtaantumisella Euro-alueesta. Tämä todennäköisesti saa Kreikassa entistä enemmän kannatusta ja lopulta poliittinen paine yhdessä talousrealiteettien kanssa pakottaa maan irtaantumaan eurosta.

Kuten on aikaisemmin todettu, eurosta on erittäin vaikea erota, sillä järjestelmään ei ole rakennettu mekanismia mahdollista eroa varten. Vaikka eroa on varmasti valmisteltu jo kuukausia ennen sen todellista tapahtumista ja kaikilla mailla ja keskuspankeilla on omat plan B:t valmiina, sisältyy Kreikan irtaantumiseen valtavaa epävarmuutta. Millä kurssilla Kreikan uusi valuutta treidaa suhteessa euroon ja miten Kreikkaan liittyvät johdannaiset hinnoitellaan? Näin ollen suurin ongelma Kreikan euro-eroon liittyen on markkinoille syntyvä epävarmuus. Todennäköisenä ratkaisuna tässä vaiheessa pidän sitä, että EKP avaa jälleen lompakkonsa ja takaa käytännössä kaikki Kreikkaan liittyvät tappiot.

Euroopan osakkeet

Euroopan osakekursseista on vaikea vetää yhtenäistä linjaa, sillä se on vaihdellut huomattavasti maakohtaisesti. Euroopan merkittävimmät osakeindeksit (DAX, FTSE yms.) ovat kuitenkin seuranneet pitkälti Yhdysvaltojen pääindeksien mukaista kehitystä ja juhlat ovat jatkuneet jo lähes viisi vuotta. Kuitenkin korkeammista riskipreemioista johtuen Euroopan osakkeet ovat edelleen arvostettu Yhdysvaltalaisiin yhtiöiden nähden jonkin verran edullisemmin. Näin ollen uskon, että Euroopan osakkeissa on jonkin verran nousuvaraa niin syklin kääntymisen (talouden varovainen elpyminen), kuin riskipreemioiden supistumisen puolesta (Kreikan uusi tukipaketti yms).

Tämä ilo jää kuitenkin lyhytaikaiseksi ja kestää siihen asti kun seuraava kriisi leimahtaa jossain päin Eurooppaa. Ohessa listaa pesäkkeistä jossa kriisi kytee kokoajan ja odottaa vain pientä puhallusta:

  • Kreikka (lue ylempää)
  • Espanja (budjettivaje, työttömyys mielipuolisella tasolla, tuottavuus ei edelleenkään riittävä, lisäleikkauksia todennäköisesti edessä)
  • Ranska (budjettivaje rumalla tasolla, Hollanden toimet ovat vahingoittaneet maan taloutta ja alkavat heijastua todenteolla vasta lähivuosina, matala tuottavuus, korkea velka)
  • Euroopan orastavan kasvun taantuminen (heikko kilpailukyky)

Varsinkin Ranskan ajautuminen tukiluukulle olisi euro-alueen kannalta ongelmallista, sillä Saksan ja muutaman pienemmän maan resurssit eivät enää yksinkertaisesti riittäisi tukemaan Ranskaa.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että uskon Euroopan positiivisen vireen jatkuvan vielä jonkin aikaa, kun alue jatkaa varovaista elpymistään. Tämä elpyminen on kuitenkin hyvin haurasta ja erittäin altis pienillekin shokeille. Uskon, että eurokriisi leimahtaa taas liekkiinsä jossain vaiheessa, kun joku mainitsemistani ongelmakohdista nousee taas pinnalle. Näin ollen uskon myös Euro-alueella osakkeiden trendin olevan seuraavan viiden vuoden aikajaksolla olevan joko nollatasolla tai korkeintaan vain hienoisesti nouseva. On hyvä huomata, että puhun tässä euro-alueen isoista indekseistä. Yksittäisten markkina-aluiden osalta kehitys voi poiketa huomattavasti tästä perusoletuksesta.

Volatiliteetti tulee todennäköisesti tällä aikaperiodilla olemaan korkea, kun euro-alueen laiva jatkaa ajelehtimistaan karikosta karikkoon. Näin ollen myös Euroopan osalta indeksisijoittajalla on edessään hyvin kuivia vuosia ja tämän hetken riski-/tuottosuhde on hyvin epäedullinen. Lohdutukseksi myös Euroopan osalta voidaan todeta se, että osakepoimijalle markkina tarjoaa aina mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Blogisarja jatkuu ensi viikolla kun käsittelen tarkemmin Suomen ja kotimaisen pörssimme tilannetta.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia ja kirjoitukset edustavat kirjoittajan omia mielipiteitä.

Photo credit: selva / Foter.com / CC BY-NC

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.11.2013 16:29

Kiitos, oli mielenkiintoista asiaa.

Olen itse jo keväästä asti käytännössä pysäyttänyt ostot kokonaan, johtuen juurikin tästä nurinkurisesta asetelmasta. Euroalueen epävarmuus ja sitä seuraava volatiliteetti tulee luultavasti viiden vuoden tähtäimellä tarjoamaan ostopaikkoja.

Vaikka pyrin pysymään erossa mm. politiikan seuraamisesta (verenpaineen takia), tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kuinka pitkään tällainen farssi voi jatkua.

Sijoittajan näkökulmasta olen kuitenkin levollisin mielin, johtuen portfolion laadusta. Toivottavasti pääsemme lähivuosina lisäilemään hyviä firmoja hyvään hintaan!

Nimetön
Nimetön
05.11.2013 18:28

Hyvä kirjoitus. Eurooppa on yksinkertaisesti tuhoon tuomittu nykyisillä poliittisilla linjauksilla. Kannattaa sijoittaa Euroopan ulkopuolelle tai yhtiöihin joiden tulos tehdään pääasiassa Euroopan ulkopuolella. Poliitikoilla ei ole yksinkertaisesti munaa tehdä mitään (yksilön kannalta toki on myös idioottimaista pilata uransa) ja kansa ei nöyrry ennen kuin paska on lopullisesti läjähtänyt tuulettimeen.

Nimetön
Nimetön
05.11.2013 20:25

Selkeä ja johdonmukainen kirjoitus. Näin laadukasta tekstiä on ilo lukea.

Olen pääpiirteittäin samaa mieltä artikkelin ajatuskulkujen kanssa.

Kreikan oletan kuitenkin yllättävän exitillä jonkun sisäpoliittisen kriisin kuumetessa liikaa. Ei suunnitellusti vaan yllättäen.

Nimetön
Nimetön
05.11.2013 22:24

Mielestäni USAn nykyinen toiminta siirtää vain seuraavan kriisiin puhkeamisen. QE:llä ei ole ollut mitään vaikutusta reaalitalouteen vaan pörssikursseihin. Selkeästi tätä ei FEDissä ymmärretä kuten asuntokuplaakaan ennen vuotta 2008, joten nykyisillä toimilla FED lykkää seuraavan kriisin puhkeamista. Mitä pidempään QE jatkuu sitä rajumpi on romahdus. Aika näyttää kumpi toimii oikein, FED vai EKP.

Nimetön
Nimetön
06.11.2013 11:25

Hyvää pohdintaa todella mielenkiintoisesta ja ajankohtaisesta aiheesta.

Nimetön
Nimetön
06.11.2013 15:38

Mielenkiintoinen ja ajankohtainen kirjoitus. Samoja ajatuksia olen myös pyöritellyt. En itse ymmärrä miten voidaan ratkaista valuuttakurssi-problematiikka. Nykyinen vaihtosuhde on Saksalle ok, mutta euro voisi olla heille vieläkin vahvempi. Mitä tämä tarkoittaa Espanjalle, Italialle puhumattakaan Kreikasta? Sisäisen devalvaation tulisi olla erittäin raju, ilmeisesti prosessi on jotenkuten alkanut, mutta miten kansa sulattaa tämän ja miten poliitikot saavat ajettua päätökset? Omalla rahapolitiikalla devalvaatio olisi ilmeinen, toki kivulias mutta korjaisi tiettyjä ongelmia ja elpyminen voisi edes jotenkin alkaa. En vain yksinkertaisesti pysty näkemään että nämä ongelmat ratkaistaisiin talouksien ollessa niin epäsymmetrisiä. Toki euron arvo voitaisiin romahduttaa kunnolla mutta mitä tapahtuisi Saksassa? EKP tulee pitämään… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
07.11.2013 22:27

Joo. Tuo analyysi oli täynnä logiikkaa. Näinhän se kaiken järjen mukaan menee. Valitettavasti vain tämän kriisin hoidossa ei ole logiikkaa aina näkynyt. Erityisesti tulevaisuuden ennustaminen logiikan voimalla voi viedä aika harhaan. On aika paljon poliitikkoja jotka taistelee sitä vastaan että asiat menisi kuten tuossa kuvasit. Jos veikkaisin, niin asiat jatkuvat kuten tähänkin asti. Kreikka ei eroa Eurosta, velkoja leikataan, talouskasvua saadaan aikaan velkarahalla, ja kymmenen vuoden päästä ollaan samassa kusessa kuin nytkin, vaikka vielä isommassa. Osakekurssit Euroopassa jatkavat ylöspäin vielä pitkään, koska rahan määrä markkinoilla lisääntyy ja osakkeisiin sitä päätyy. Samoin voitot kasvavat, koska mikään ei romahda. Kyllä romahtaa, mutta… Lue lisää >>