Kuinka Grexit hoidetaan?

En tiedä, pitäisikö Kreikan erota eurosta. Maalla on joka tapauksessa kivinen tie edessään. Tärkeää olisi, että Kreikan sisäiset ongelmat eivät muuta euroaluetta pahasti vammauttaisi. Palomuureja tarvitaan.

Eurosta eroamiseen tai erottamiseen ei ole valmista polkua. Sen tähden Kreikan mahdollinen irtautuminen herättää pelkoa. Paljon on liikkeellä myös paholaisen asianajajia, jotka hyötyvät epävarmuudesta. Pitäisikö osakkeet nyt myydä?

Kreikan vaalit pidetään vasta 17. kesäkuuta eivätkä asiat lopullisesti selkene silloinkaan. Jos nyt myy riskinsä pois, ottaa riskin siitä, että EU, EKP ja IMF kyllästyvät Kreikan vatvomiseen. Se voi olla lähempänä kuin arvaammekaan, sillä osakekurssien vallaton heilunta ja kriisimaiden korkojen nousu heijastuvat ikävällä tavalla myös reaalitalouteen.

Mitä sellaista sitten voisi tapahtua, jotta osakekurssit paukahtaisivat selvästi korkeammalle tasolle? Kolme ehdotusta olisi. Ensiksikin, Euroopan keskuspankki voisi tukea markkinoita tarjoamalla pankeille rajattomasti väliaikaista rahoitusta estääkseen kriisin leviämisen. LOTRO kolmosestahan on jo ollut puhetta. Toiseksi EKP voisi ostaa Portugalin, Espanjan ja miksei myös Italian velkapapereita. Korkokattoa, esimerkiksi kuuden prosentin tasoa, Espanjan kymppivuotiselle voisi kokeilla. Setelirahoitus lisäisi inflaatioriskiä, mutta ehkä se riski kannattaisi ottaa. Kolmanneksi, Espanja voisi EKP:n tuella rakentaa riittävän ison roskapankin ja tukiohjelman, jotta huoli espanjalaisten pankkien kaatumisesta haihtuisi.

Kreikan vallanhuumainen vasemmistojohtaja Alexis Tsipras vertasi euroa 17-lenkkiseen ketjuun. Jos heikoin lenkki pettää, on ketju rikki. Siihen ei muilla euromailla ole varaa, hän kiristää. En ole samaa mieltä, sillä jos ketju saadaan EKP:n toimilla korjattua, on ketju entistä vahvempi.

/Mika Pesonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit