Kuin lastu kriisin lainehilla – osa 1

Talousvalmentajan alkutaipaleen perusteella voisin sanoa, että suomalaisia säästäjiä kiinnostaa jotakuinkin kaksi asiaa: kannattaako juuri nyt ostaa vai myydä osakkeita ja mitä mieltä Nokiasta? Naisia kiinnostaa lisäksi kuka on kampaajani ja miehiä millä autolla ajan tai olenko vapaa kahviseuraksi. Ihminen se on sijoittajakin. Ja talousvalmentaja.

Se, mitä haluan jakaa kanssanne, on kuitenkin hitusen tärkeämpää. Miten voi selvitä mahdollisimman kuivin jaloin valuuttoja, korkoja ja osakkeita heiluttavasta eurokriisistä? Kun maailma tärisee ympärillä ja etsii uutta tasapainoa, kuinka sinä velallisena tai sijoittajana voit etsiä vakaimman paikan itsellesi.

Aihealue on yhtä laaja kuin elämä. Ja yhtä haasteellinen, lopullista yhtä totuutta kun ei ole. On silti muutamia asioita, jotka tiedostamalla voit vähentää ahdistusta muuttuvan maailman kynnyksellä. Aloitan tarkastelemalla velallisia koskevia asioita, sijoituksista tulee tekstiä myöhemmin. Huomaa kuitenkin, että jokaisen tilanne on niin yksilöllinen, että mitään alla olevasta ei voi ottaa neuvona siitä, miten juuri sinun pitäisi toimia. Uskon ja toivon, että tästä syntyy paljon keskustelua jokaisen omien ratkaisujen pohjaksi.

Velallisen huomion on nyt syytä olla herkeämättä koroissa, inflaatiossa ja oman kulutuksen tasossa.

Korot muuttuvat. Tällä hetkellä korot, joihin suomalaistenkin lainat on sidottu, ovat älyttömän alhaalla. 3 kuukauden euribor on painunut viime marraskuun 1,5 prosentista alle 0,3 prosentin. 12 kuukauden euribor on tullut samassa ajassa yli 2 prosentista 0,8 prosenttiin. Niin kauan kuin jäätävä taloudellinen epävarmuus ja kurimus maailmalla ja meillä jatkuu, erikoinen lähes nolla- prosentin tilanne voi vallita. Oletettavasti asiat lähtevät kuitenkin joskus normalisoitumaan JA inflaatio antaa oman sysäyksensä korkojen nousuun.
Tarkista siis minkälaisen korkojen nousun oma taloudenpitosi sietää. Mitä jos korkomenosi lähes kolminkertaistuvat? Aika rajun kuuloista, mutta se oli tilanne vain nelisen vuotta sitten, kun 12 kuukauden euribor huiteli yli 5 prosentissa. Selviydytkö enää lainasi kuluista? Tasalyhenteisen ja annuiteettilainan maksuerät nousevat suoraan koron noustessa. Kiinteän tasaerän lainassa erät pysyvät samana, mutta on vaara, ettei laina enää lyhene lainkaan. Näin kävi 90-luvun alussa, kun koko lyhennys meni korkoihin.

Lyhyet korot, pitkät, kiinteät, täh? Velkansa mahdollisimman lyhyeen korkoon sitoneet hyötyvät nyt isosti. Lyhyin 1 kk euribor on kirjoitushetkellä naurettava 0,12 %. Niin kauan kuin korot matelevat, en välttämättä lähtisi sitomaan lainaa pidempään korkoon. Tämä outo lähes nollakorkojen maailma voi jatkua vielä tovin. Mutta isolla varoituksella huomioi: jos olet kiinni lyhyissä koroissa, pidä todellakin huolta, että luet talousuutisia ja tiedät millä ehdoin lainasi korkoa voi muuttaa! Kun vaaka kallistuu siihen, että korot lähtevät nousuun, on aika toimia! Euriborit yleensä saa muutettua pienin kuluin milloin vaan yhdellä käynnillä pankissa, mutta varmista asia.

Tilanteessa, jossa korkojen voi arvioida lähtevän nousuun, kannattaa kiinnittää osa lainasta kiinteisiin, pitkiin korkoihin. Esimerkiksi 5 vuoden korkoon, jota saa kirjoitushetkellä hintaan 2,5 %. 10 vuoden lainakin irtoaa reilulla 3 prosentilla. Jos korot ampaisevat muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen, jossa lainasta maksettiin 6 prosenttia, tarjous alkaa kuulostaa suorastaan herkulliselta. Logiikka jo sanoo, että pitkissä koroissa on selvästi enemmän nousuvaraa kuin laskuvaraa. Huomionarvoista on myös se, että pankit suunnittelevat marginaalien nostamista loppuvuoden aikana. Puhetta on ollut 1,5 ja jopa 2 prosentin marginaalista. Tämä näkyy silloin myös kiinteiden pitkien korkojen tasossa. Tämä puhuisi sen puolesta, että pitkää korkoa nyt  harkitsevien kannattaisi toimia aika pian.

Pitkä kiinteä korko on euriboreja korkeampi, mutta maksat mielenrauhasta ja varmuudesta ja onhan sekin jonkin arvoista. Tiedät selviäväsi lainamenoistasi ainakin 5 tai 10 vuotta, minkä jälkeen kriittisin laina-aika on jo helpottunut, kun pääomaa on lyhennetty pienemmäksi. Muista kuitenkin, että kiinteissä koroissa kaikenlaiset muutokset ovat jatkossa vaikeita. Lyhennyksiin ei yleensä esimerkiksi pysty puuttumaan. Siksi osa lainasta on hyvä pitää euriboreissa, jos suunnitelmissasi on ylimääräisiä lyhennyksiä tai lyhennysvapaata.

Milloin lainakorko sitten kannattaa vaihtaa, on oikeastaan kiinni itsestäsi. Minä ehkä rajoittaisin riskejäni ja vaihtaisin jo nyt pienemmän osan lainastani pitkään kiinteään korkoon niiden alhaisuuden takia ja marginaalien ennakoidun noston vuoksi. Pääosan lainastani pitäisin edelleen euriboreissa kunnes korot alkavat nousta. Siihen asti käyttäisin alhaisissa korkomenoissa nyt säästyvät rahat ylimääräisiin lyhennyksiin. Tilillä rahoja ei kannata makuuttaa, sillä inflaatio nakertaa säästämiäsi euroja. Ylimääräiset rahat kannattaa käyttää lisälyhennyksiin (osassa lainoja tapahtuu automaattisesti) tai reaalihankintoihin. Uusi tietokone, auto tai pesukone on taatusti inflaatiosuojattu. Tai jos pidät itseäsi kelvollisena sijoittajana, voit yrittää etsiä rahoille inflaatiota korkeampaa tuottoa.

Niin kauan kun inflaatio ei näy korkojen nousuna, se on velallisen paras ystävä. Inflaatio heikentää rahan arvoa ja jos sinulla on enemmän velkaa kuin rahaa, olet voittajien puolella. Mitä korkeampi inflaatio, sitä pienempi on lainasi pääoman arvo, tietyin oletuksin. Yksi niistä on se, että tulosi nousevat inflaation myötä, esimerkiksi indeksikorotuksilla. Miten jatkossa? Vuotuinen inflaatio on nyt 2,9 % ja ennusteissa puhutaan jopa 5 prosentin inflaatiosta muutaman vuoden päästä. Keskuspankit ovat syytäneet niin jumalattoman määrän rahaa liikkeelle, että jossain vaiheessa yleinen hintataso tämän hetkisen taloustietämyksen valossa nousee. Ja etenkin jos taloudet alkavat kohentua. Nyt jo inflaatio on mukavasti lainakorkoja korkeampi. Nykyinen 2,9 prosentin inflaatio pienentää 100 000 euron lainasi arvoa melkein 3000 euroa vuodessa.
Tilanne muuttuu oleellisesti siinä vaiheessa, kun inflaatio vaikuttaa korkoihin ja korot nousevat. Silloin palaa kirjoituksen alkuun ja lue uudelleen. Onnea lainehille!

PS Seuraavassa kirjoituksessa paneudumme säästäjän tarkistuslistaan. Voitte arvata, että ainakin hajautuksesta puhutaan. Jos tulee kysymyksiä mieleen, käykää pommittamassa vaikka Facebookin puolella.
https://www.facebook.com/nordnetkirsisalo

 

Blogiin tulleita kommentteja:

minna3 Syyskuu, 2012Inflaatio on velallisen ystävä vain siinä tapauksessa että myös palkat kohoavat inflaatiovauhtia. Lähivuosina ei välttämättä ole Suomessa luvassa yli 5% vuosittaisia palkankorotuksia kaikille, vaikka inflaatio kirisi kuinka.Jos kaikki kallistuu, eivätkä palkat nouse velallisen ostovoima todellisuudessa heikkenee.

Riku Haavisto3 Syyskuu, 2012“Inflaatio heikentää rahan arvoa ja jos sinulla on enemmän velkaa kuin rahaa, olet voittajien puolella”Anna mun kaikki kestää ;D Velallinen on aina ORJA jonka elämää ohjaa pelko velaksi ostamansa esineen/omaisuuden menettämisestä. Velallisen on pakko nousta aamulla töihin että saa sen kuukausittaisen lyhennyksen maksettua oli korko mikä hyvänsä.

Se jolla on rahaa on myös vapautta ja mahdollisuuksia suurempiin valintoihin.

Että onnea vain sinne “voittajien” joukkueeseen.

Von Noksula3 Syyskuu, 2012Eikös pankkien pidä nostaa vakavaraisuuttaan ja kerätä pääomia puskureiksi?
70 luvulla devalvaation avulla lainat maksettiin nopeasti pois,nyt korko kipuaa vikkelästi,inflaation kasvaessa.
koron vaihtamiseen suhtaudutaan eri pankeissa ,aika tylystikkin.sekin kannattaa huomioida.
Kirsi Salo3 Syyskuu, 2012Hei Riku! Viittaan mainitsemassasi lauseessa tietenkin vain siihen, kumpi hyötyy inflaatiosta. Toki elämä on auvoisempaa ainakin varallisuuden suhteen, jos on rahaa velan sijaan. Mutta toivottavasti ei sentään tarvitse tuntea olevansa orja ja elää alituisessa pelossa, jos on velkaan joutunut turvautua, kuten suurin osa suomalaisista. Jos siltä tuntuu pahasti, niin on todennäköisesti ylimitoittanut velan määrän suhteessa tulotasoonsa. Olisi jo pankinkin tehtävä mitoittaa asiakkaan lainan määrä tässä mielessä oikein.
Tuomas4 Syyskuu, 2012Se onko orja vai ei riippuu oman talouden taseen loppusummasta. Jos velkaa on enemmän kuin omistuksien realistinen(!) jälleenmyyntiarvo on orja, mutta jos voi halutessaan kuitata velan myymällä osan (tai kaiken) omistuksistaan voi ottaa rauhallisemmin ja antaa inflaation auttaa velan kanssa.
Tutkija Punavuoresta7 Syyskuu, 2012Talousvalmentaja on oikeilla jäljillä. Kuten 3. viimeisessä kappaleessa käy ilmi, voi asuntolainan suojata myös osittain, esimerkiksi seuraavasti:
– Puolet lainasta pitkässä kiinteässä korossa
– Puolet lainasta niin lyhyeen korkoon kuin mahdollista.Lainalyhennysten lisäksi laitetaan lyhyen koron tuoma “säästö” talteen. Oman riskinsietokyvyn mukaisesti ylijäämän voi sijoittaa esimerkiksi määräaikaistalletukseen tai globaalisti toimivaan ETF:n.Kun korot aivan väistämättä nousevat jossain vaiheessa talletuksen tuoman sijoitustuoton yläpuolelle, lyhennetään vaihtuvakorkoisen lainan pääomaa talletuksella.

Otaksun, että tällä taktiikalla velallinen hyötyy – ainakin teoriassa – tilanteesta, jossa korkotaso on nyt alhainen mutta nousee jossain vaiheessa.

Kirsi Salo10 Syyskuu, 2012Hei Punavuoren Tutkija! Ja kiitos kommentistasi, joka on varmasti monen velallisen mielessä. Kun lainakorot ovat näin alhaalla, herää eittämättä ajatus siitä, että sijoittamalla se oma raha poikisi tehokkaammin kuin lainaa pois maksamalla.
Teoria säästyneiden lainanhoitomaksujen sijoittamisesta on kyllä houkuttava, mutta vain tietyin edellytyksin. Tuotto ja riski on oltava kohdillaan.Määräaikaissijoituksista ei saa lainakorkoa korkeampaa tuottoa, siinä pankki ottaisi aika lailla takkiin. Jos sijoitat säästösi lainakorkoa matalampaan määräaikaistalletukseen, häviät.Lainakorkoa korkeampaa tuottoa pitää hakea kohteista, joissa on selvästi määräaikaistalletusta enemmän riskiä. Vaikkapa yrityslainoista tai mainitsemistasi laajasti allokoiduista ETF:stä. Näin kannattaa kuitenkin toimia vain, jos on valmis kantamaan korkeamman tuoton mukana tulevaa riskiä. Yrityksiä kaatuu aina, ja varmasti myös näinä matalan kasvun aikoina. Ja pörssitkin menevät välillä käsi kädessä sukkana alas.

Jos haluat velallisena kävellä mahdollisimman leveällä, riskittömällä lankulla, lainan lyhentäminen on omiaan karsimaan riskejä. Siinä vähenee samalla altistumisesi epävarmaan tulevaisuuteen ja mahdollisesti kovastikin kohoaviin korkoihin.

/Kirsi Salo

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit