Siirry pääsisältöön

Kryptovaluuttojen lupaava vuosi päättyy synkistelyyn

Sijoitusvuosi 2021 alkaa olla paketissa. Nyt on sopiva hetki katsoa taaksepäin ja vetää yhteen edeltävien kvartaalien tapahtumia. Olemme nähneet erikoista kurssikehitystä sekä historiallisia uutisia El Salvadorista. Kryptosijoittajien kannalta vuosi on kuitenkin päättymässä synkkiin tunnelmiin.

Jos haluat lukea vastaavia raportteja myös vuosilta 2019–2020, tsekkaa aiemmat blogipostaukseni alla olevista linkeistä.

  • Toukokuun 2019 blogi oli katsaus Bitcoinin perusteisiin. Jos et tiedä Bitcoinista mitään, tsekkaa tämä ensin.
  • Joulukuun 2019 blogi sisälsi yhteenvedon vuodesta 2019. Löydät myös tarkemman esittelyn tässä artikkelissa mainitusta Stock-To-Flow -mallista.
  • Toukokuun 2020 blogi käy läpi maaliskuun “koronakuopan”, Bitcoin-halvingin sekä Cross Asset Model -mallin ennustuksen.
  • Joulukuun 2020 blogi käsitteli DeFi-rallia, Michael Sayloria (Microstrategyn toimitusjohtaja), keskuspankkien digirahaa ja Bitcoinin nousurallia.
  • Toukokuun 2021 blogi käsitteli mm. meemisijoittamista, instituutioita, DeFi-markkinan kasvua sekä Bitcoinin nousumarkkinaa.

Neljäs kvartaali oli raju pettymys

Julkaisin edellisen blogipostaukseni toukokuun 5. päivänä. Tuolloin Bitcoinin kurssi oli kääntynyt laskutrendiin ja pudonnut alle tärkeän 50 päivän keskiarvon. Moni sijoittaja pelkäsi nousutrendin tulleen päätökseensä. Näin myös tapahtui. Kesän kurssiromahdus oli poikkeuksellisen raju.

Alla oleva grafiikka näyttää Bitcoinin kurssikehityksen huhtikuusta lähtien. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Mukana ovat myös 50 päivän (sininen) ja 200 päivän (purppura) liukuvat keskiarvot.

Kesän kurssiromahdukseen oli monia syitä. Taustalla oli ensinnäkin sijoittajien aggressiivinen vivutus kurssinousun puolesta. Johdannaismarkkinat ovat olleet syynä nopeasti tapahtuneisiin romahduksiin tänä vuonna. Positioiden pakkomyynti (liquidation) toisensa perään saa aikaan rumaa jälkeä.

Laskua vauhdittivat myös muut uutiset. Keväällä Bitcoinille buustia antanut Elon Musk käänsi kelkkansa louhinnan ympäristövaikutusten vuoksi. Tällä oli iso merkitys myös muiden instituutioiden ostohaluihin. Samalla Kiina käynnisti historiallisen prosessin ja bännäsi Bitcoinin louhinnan. Sekaan mahtui myös muita negatiivisia uutisia.

Bitcoin ajautui kaksi kuukautta kestäneeseen alamäkeen, jonka pohja löytyi vasta 29.000 dollarin tienoilta. Myös Ethereum kurssi putosi 60 prosenttia kevään huipuista. Moni muu altcoin vieläkin enemmän.

Uusi nousu käynnistyi heinä-elokuun taitteessa. Bitcoinin kurssi kohosi kuukaudessa noin 50.000 dollariin. Heikomman syyskuun jälkeen noustiin taas vakuuttavasti. Uudet ATH-lukemat rikottiin lokakuun lopulla ja toiseen kertaan marraskuun alussa.

Sijoittajat menettivät uskonsa Stock-To-Flow -malliin

Vuoden 2021 lopun piti olla täyttä ilotulitusta. Marraskuussa nähty 69.000 dollaria oli askel kohti sijoittajien himoitsemaa 100.000 taalaa. Joulukuulta odotettiin vastaavaa rallia kuin edellisen syklin huipulla vuonna 2017. Toisin kuitenkin kävi.

Kryptomarkkinoilla ei nähty todellista huumaa edes loka-marraskuussa, vaikka kurssit olivatkin koholla. Piensijoittajat katosivat kuvasta kesän romahduksen yhteydessä. He eivät ole tulleet takaisin. Näin ollen Bitcoin-raketilta loppui bensa kesken.

Kun tähän lisätään osakemarkkinoilta vuotanut epävarmuus sekä valaiden isku vivuttajiin viime viikonloppuna, saadaan aikaan raju alamäki ja synkkä fiilis markkinoille.

Nimimerkki Plan B:n kehittämä Stock-To-Flow -malli (S2F) on hallinnut Bitcoinin kurssikeskustelua pari vuotta. Se on ennustanut Bitcoinin kehityksen todella hyvin ns. halving-tapahtumien pohjalta. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että S2F on mennyt rikki.

Plan B twiittasi vielä viikko sitten mallin olevan raiteillaan.

Lauantaina 4. joulukuuta nähty kurssiromahdus muutti monien mielen. Some on täyttynyt kommenteista, miten ”S2F ei tietenkään voi pitää enää paikkaansa”. ”Markkina on muuttunut koska instituutiot”. Twitter on täynnä ns. pidentyneen syklin ennustajia, jotka olivat vielä kuukausi siten hiljaa.

Vuosi 2021 on saamassa hyvin erikoisen päätöksen. Kyseessä on ensimmäinen kerta Bitcoinin historiassa, kun suosittu mallinnus näyttää menevän metsään. Jos asia todellakin on näin, niin mitä tapahtuu seuraavaksi? Toistaiseksi tarjolla on lähinnä hyviä arvauksia.

Mielestäni on liian aikaista heittää Plan B:n mallinnus roskiin. Tilanne voi muuttua hyvinkin nopealla aikataululla. Markkinoiden aktiviteetti ei kuitenkaan viittaa raketointiin joulun tienoilla. Todennäköisyydet ovat tällä hetkellä nykyistä ”sykliteoriaa” vastaan.

Sijoittajan on oltava realisti. Markkina on käyttäytynyt alkukesästä lähtien poikkeuksellisesti. Tulevaisuuden ennustaminen on todella vaikeaa.

Lopettaako Jerome Powell hyvät bileet?

Inflaatio on ollut vuoden puhutuin aihe sijoittajien keskuudessa. Yhdysvaltain jatkuvasti kohoavat inflaatioluvut ovat olleet syy siirtyä pois mm. valtionlainoista kohti paremmin tuottavia assetteja. Taustalla on viime vuosien holtiton elvytyspakettien jakaminen.

Myös kryptovaluutat ovat hyötyneet merkittävästi löysästä rahapolitiikasta.

Vuoden 2021 loppu on muuttanut pelin säännöt. Keskuspankit eivät pysty enää teeskentelemään, että inflaatio olisi ohimenevää. Siitä on tullut todellinen ongelma.

Jerome Powell valittiin jatkokaudelle Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin johtoon. Nyt mies on uransa kovimmassa paikassa.

Fed on samassa jamassa kuin muutkin keskuspankit. Inflaatio karkaa käsistä, mutta tilanne voidaan korjata vain yhdellä tavalla: kiristämällä rahapolitiikkaa. Fed on jo alkanut vähentää arvopaperiostoja. Pian se joutuu nostamaan myös korkoja.

Tämä asetelma on myrkkyä osakemarkkinoille. Epävarmuus osakkeissa on heijastunut suoraan myös kryptovaluuttoihin. Yhtäkkiä inflaatiosta onkin tullut sijoittajille huono juttu. Jos keskuspankit eivät saa sitä hallitusti kuriin, luvassa voi olla raju alamäki vuoden 2022 puolella. Tällaista skenaarioita ei kukaan halua nähdä.

Lisämausteen soppaan tuo uusi covid-variantti, jonka vaikutukset ovat vielä epäselviä. Jos talous alkaa taas sakkaamaan, keskuspankit eivät voi printata rahaa vanhaan malliin. Sijoittajilla riittää siis pohdittavaa, oli portfoliossa sitten osakkeita, kryptoja tai molempia.

El Salvador ja Bitcoin

Kolmannen ja neljännen kvartaalin suurimmat uutiset liittyvät El Salvadoriin. Kyseessä on väkiluvultaan hieman Suomea suurempi valtio Keski-Amerikassa. Tavallinen Bitcoin-sijoittaja ei tiennyt maasta vuosi sitten yhtään mitään.

El Salvadorista tuli syyskuussa maailman ensimmäinen Bitcoin-valtio. Tämä tarkoittaa sitä, että El Salvador teki Bitcoinista virallisen maksuvälineen. Projektin keulakuvana on ollut presidentti Nayib Bukele. Ahkerasti twiittaavasta miehestä on tullut myös Bitcoin-fanien suosikki.

Alla on kuvakaappaus Helsingin Sanomien jutusta.

El Salvadorissa hyödynnetään Bitcoinin salamaverkkoteknologiaa, mikä mahdollistaa lähes reaaliaikaiset ja kuluttomat transaktiot. Tarjolla on myös ilmaisia Bitcoin-lompakoita sekä bonus maan asukkaille.

Projekti on käynnistynyt hämmästyttävän hyvin. Useammalla El Salvadorin kansalaisella on Bitcoin-lompakko kuin pankkitili! Maan asukkaat säästävät myös vuositasolla satoja miljoona dollareita rahansiirtokuluissa Yhdysvalloista El Salvadoriin.

Presidentti Bukele on tehnyt historiaa muillakin tavoin. Pari viikkoa sitten julkistettiin historian ensimmäinen Bitcoin-bondi eli valtionlaina. Vastaavia bondeja käytetään rahoittamaan uutta kaupunkia, joka on nimetty Bitcoin Cityksi.

El Salvador on myös ostanut ensimmäisenä valtiona bitcoineja reserveihinsä.

Instituutiot hidastelleet Bitcoin-hankinnoissaan

Vuonna 2021 on siirrytty uuteen aikakauteen Teslan ja El Salvadorin johdolla. Nyt bitcoiniin sijoittaminen ei ole enää yksityishenkilöiden tai hedge-rahastojen pelikenttä. Mukana ovat maailman suurimmat pörssiyhtiöt sekä kokonaiset valtiot.

Jäljellä on enää yksi merkittävä taho: johtavien teollisuusmaiden keskuspankit. Osa analyytikoista on tosin sitä mieltä, että keskuspankkien virtuaaliholveissa on jo bittirahaa. Asiasta ei vain kerrota julkisesti.

El Salvadorista ja Teslasta huolimatta, vuosi 2021 on ollut pettymys instituutioiden osalta. Microstrategy on toki jatkanut ostojaan vanhaan malliin omistaen nyt 121.043 bitcoinia. Isossa kuvassa on kuitenkin hiljaista. Tähän on kaksi selkeää syytä.

Kesän romahdus nosti Bitcoin-louhinnan ympäristövaikutukset tapetille. Moni potentiaalinen instituutio säikähti Teslan takapakkia. Kiinan louhintabännillä on onneksi positiivinen vaikutus, sillä louhinta on hajaantunut globaalisti yhä vihreämmän sähkön pariin.

Toinen ongelma on selkeän regulaation puute. Shark Tankista tuttu Kevin O’Leary on kommentoinut aihetta lukuisia kertoja. Vaikka custody-palveluita löytyy Bitcoinin ostoon ja säilytykseen, yhtiöt kamppailevat mm. kirjanpitosäädösten kanssa. Kulissien takana tehdään töitä joka päivä, mutta tällaiset siirtymät kestävät yllättävän pitkään.

Nähdäänkö keväällä helpotusta?

Olen kirjoitellut blogipostauksia Nordnetiin keväästä 2019 lähtien. Kaikki julkaisut ovat osuneet ajankohtiin, jolloin Bitcoinin (kurssin) tulevaisuus on näyttänyt erittäin valoisalta. Näin on myös tapahtunut, vaikka matkalla on toki nähty Bitcoinin kurssille tyypillistä volatiliteettia.

Kryptovaluuttamarkkina on kehittynyt valtavasti kahdessa vuodessa. Tällä kertaa avainsana on epävarmuus. Onko kryptovaluuttamarkkina muuttanut muotoaan? Ovatko keskuspankit lopettamassa 10 vuotta jatkuneet löysän rahan bileet? Miten uusi covid-variantti vaikuttaa talouteen?

Mielestäni ilmassa on enemmän kysymysmerkkejä kuin vuosikausiin. Juuri nyt lienee fiksuinta antaa markkinan näyttää mitä tulevan pitää. Jopa tunnettujen analyytikoiden ennusteissa on hajontaa enemmän kuin koskaan.

On myös syytä muistaa eräs asia. Jos Bitcoinin nelivuotiset syklit pitävätkin yhä paikkaansa, niin edessä olisi silloin yksi nousuralli, jota seuraisi vuoden 2018 tavoin synkkä & pitkä karhumarkkina. Jos vanhat sykliteoriat romuttuvat ja edessä on uusi aika, se voi tarkoittaa kestoltaan aivan toisenlaista bull-markkinaa jopa vuoden 2023 puolelle.

Lyhyen tähtäimen turbulenssi ei horjuta omaa näkemystäni kryptovaluutoista. Ne ovat tulleet sijoitusluokkana jäädäkseen, ja kehitys menee eteenpäin jokaisella sektorilla. Luvassa on taatusti mielenkiintoinen uusi vuosi! Vuoristoradalta ei varmasti vältytä jatkossakaan. Rauhallista joulua ja menestyksekästä vuotta 2022 kaikille Bitcoin-sijoittajille!

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla kryptovaluuttatuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.12.2021 09:29

Hieno että Nordnet kirjoittaa myös kryptovaluutoista, mutta tämä kyseinen artikkeli antaa pitkään ymmärtää että asiat ovat huonosti ja vaan vasta ihan loppupuolella todetaan että asiat ovatkin todella hyvin. Heti alussa puhutaan että “kesän kurssiromahdus oli poikkeuksellisen raju”, mikä ei pidä paikkaansa. Ehkä pörssimaailmaan verrattuna kyllä, mutta kryptomarkkinoilla romahdus oli ihan business as usual. Näitä 20-30% droppeja tapahtuu useita vuodessa ja isompia > 50% droppeja lähes vuosittain. Lisäksi mielestäni ei ole oikeutettua synkistelyyn, koska Bitcoin on noussut vuoden takaisesesta arvosta 175%, mikä on ehkä vähemmän kuin moni odotti, mutta voidaanko puhua synkistelystä? Kirjoitit myös kryptomarkkoista viitaten ainoastaan Bitcoiniin ja jätit muun… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.12.2021 00:24

Kiitos Roope palautteesta! Hyviä pointteja nostit esiin. Tuo kesän romahdus ei ollut mielestäni ‘business as usual’, kun verrataan Bitcoinin aiempiin bull-markkinoihin. Esim. 2017 ei nähty mitään tällaista. Vertailukohdissa piti mennä vuoteen 2013. Noin syvä karhumarkkina keskellä bull-markkinaa on mielestäni poikkeuksellinen. En tiedä nähdäänkö vastaavaa enää tulevaisuuden nousumarkkinoissa. Synkistelyllä viittaan valtavaan pettymykseen odotuksiin nähden. Itse seuraan alaa päivittäin työkseni. Tunnelma on skenessä about sama kuin viime kesän montussa. Edeltävä viikonloppu oli viimeinen naula arkkuun, jonka jälkeen fiilikset muuttuivat todella apeiksi. Tämä siksi, koska lauantain romahdus vei viimeisetkin toivon rippeet sijoittajilta hyvästä vuoden päätöksestä. Toki eivät kaikki sijoittajat ole itkua vääntämässä, mutta… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
08.12.2021 13:06

Hei, Miten bitcoinilla on mielestäsi edellytyksiä toimia vaihdon välineenä kun se on näinkin volatiili? Ja toisaalta jos se ei olisi volatiili, miksi kukaan olisi kiinnostunut bitcoinista sijoituskohteena? Voidaan toki huijata toisiamme uskomaan, että suurin osa bitcoin sijoittajista olisi jotain muuta kuin pikaista voittoa etsimässä, mutta olkaamme itsellemme rehellisiä. Näkeehän sen jo, nimenomaan, volatiliteetista. Toisaalta entä jos tulee parempi kryptovaluutta kuin bitcoin, mitä itseasiassa taitaa jo ollakin? Silloihan bitcoinin arvo on käytännössä pyöreähkö nolla, jos ihmiset käyttäytyisivät rationaaliseti. Muutenkin tämän taustalla tuntuisi olevan epärationaalista käytöstä, koska sinä tai minä tai kukaan muukaan ei voi sanoa bitcoinin oikeasta arvosta yhtään mitään. Fundamentteja… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.12.2021 14:00

Moi Pekka, Kiitos asiallisesta kysymyksestä! Tässä vähän kommentteja aiheeseen liittyen. Ensin täytyy muistaa, että Bitcoin on sekä teknologiana että omaisuusluokkana hyvin nuori. Helsingin pörssikin on yli 100 vuotta vanha, ja kultaan on sijoitettu tuhansia vuosia. Bitcoinilla on käyty kauppaa karkeasti 10 vuotta. Ammattimainen ja laajempi markkina on ollut olemassa ehkä viisi vuotta. Kun itse tulin mukaan skeneen 2017, oli käynnissä hirveä taistelu juuri Bitcoinin soveltuvuudesta vaihdon välineeksi. Bitcoin-fanaatikot ajautuivat sisällissotaan skaalauskeskustelun vuoksi. Tämä johti mm. Bitcoin Cashin syntymiseen ja muuhun draamaan. Lopulta Bitcoinia ei muutettu, ja tuo vaihdon välineenä toimiminen päätettiin hoitaa salamaverkon avulla. Viime vuosia on hallinnut keskustelu instituutioiden… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.12.2021 14:13

Kiitos, pureskelen tätä.