Siirry pääsisältöön

Perinnön sijoittaminen – kerralla osakkeisiin vai kuukausisäästäen?

Yksityissijoittajille suositellaan yleensä sijoitusten ajallista hajauttamista. Jos saa perinnön, myy yrityksensä tai voittaa lotossa, pankkitilillä voi yhtäkkiä olla huomattavasti enemmän rahaa kuin tarvitsee omaan käyttöönsä moneen vuoteen.

Silloin kysymys kuuluu: kannattaako perintörahan sijoittaminen tehdä kertaheitolla vai useammassa erässä pidemmän ajan kuluessa? Yksityissijoittajalle suositellaan usein jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Ajatuksena on vähentää sijoitusten ajoitukseen liittyvää riskiä. Jos arvopapereita ostaa pikkuhiljaa, niitä tulee todennäköisesti hankkineeksi sekä halvalla että kalliilla, minkä ansiosta keskimääräisestä hankintahinnasta tulee todennäköisesti kohtuullinen.

Jos tarttuu tähän vaihtoehtoon, kannattaa laatia ainakin yksinkertainen sijoitussuunnitelma. Se voi olla esimerkiksi tällainen: osta osakkeita 10 000 eurolla kuukaudessa, kunnes varat on sijoitettu.

Suunnitelma tukee sijoittamista kahta kautta. Ensinnäkin se kannustaa panemaan toimeksi. Lisäksi se rohkaisee jatkamaan osakkeiden ostamista silloinkin, kun niitä tekee kaikkein vähiten mieli hankkia. Rohkaisua tarvittiin esimerkiksi vuoden 2009 pohjilla.

Tuolloin takana oli finanssikriisin aikaansaama kurssiromahdus ja edessä pitkä – tosin ajoittain kuoppainen – kurssinousu.

Artikkelin voi myös kuunnella Nordnet Suomen Spotify-tililtä .

210422_Nordnet_07_6065.jpg

Pidempi sijoitusaika + vähemmän käteistä = parempi tuotto.

Yhdysvaltalaisen finanssiyhtiön Northwestern Mutualin laskelmat kuitenkin kannustavat sijoittamaan perintövarat aikailematta arvopaperimarkkinoille, jos tavoitteena on yksinomaan mahdollisimman hyvä tuotto.

Suositus perustuu kahteen tekijään.

Ensinnäkin käteistä kannattaa olla salkussa mahdollisimman vähän ja mahdollisimman lyhyen ajan, koska se ei kerrytä tuottoa lainkaan. Lisäksi sijoitusaika kannattaa venyttää mahdollisimman pitkäksi, jotta varat ehtivät kasvaa arvopaperimarkkinoilla korkoa korolle mahdollisimman kauan.

Toisin sanoen aika on tämän näkemyksen mukaan tärkeämpi tekijä tuottoa ajatellen kuin se, millä hinnalla arvopapereita salkkuun hankkii.

Finanssiyhtiön näkemykset perustuvat yhdysvaltalaisilta osake- ja joukkolainamarkkinoilta kerättyyn tuottodataan vuosilta 1950–2020. Yhtiö on laskenut niiden tuottoja kuukausittain eteenpäin rullaavilta kymmenen vuoden jaksoilta.

Vertailussa käytettiin kahta miljoonan dollarin salkkua, joista yhden varat sijoitettiin kerralla osake- ja joukkolainamarkkinoille heti kymmenen vuoden sijoitusajan alussa. Toisen salkun varat sijoitettiin 12:ssa yhtä suuressa erässä ensimmäisen sijoitusvuoden aikana. Toisin sanoen viimeksi mainitussa salkussa oli käteistä melkein koko ensimmäisen sijoitusvuoden ajan.

Finanssiyhtiön laskelmien mukaan tuottoa kertyy 75 prosentin todennäköisyydellä enemmän, jos varat sijoitetaan yhdellä kertaa osakkeisiin ja joukkolainoihin sijoitusajan alussa. Analyytikot selvittivät myös sijoitusten allokaation vaikutusta tuloksiin. Allokaatiolla tarkoitetaan sijoitusten jakamista eri omaisuuslajeihin.

Marssijärjestys pysyi samana allokaatioon katsomatta. Mikäli salkun kaikki varat oli sijoitettu osakemarkkinoille, kertasijoitus johti keskimäärin 15 prosenttia suurempaan kumulatiiviseen tuottoon kuin varojen sijoittaminen pidemmän ajan kuluessa. Mikäli salkun varoista oli sijoitettu 60 prosenttia osakkeisiin ja 40 prosenttia joukkolainoihin, vastaava luku oli 11 prosenttia.

Merkitystä on myös sillä, miltä sijoittaminen tuntuu.

Northwestern Mutualin laskelmissa oletetaan sijoittajan noudattavan sijoitussuunnitelmaansa kurinalaisesti kymmenen vuoden ajan. Tämä oletus kannattaa panna merkille, koska ei ole mitään takeita siitä, että sijoittaja näin toimii.

Ratkaisevaa voi olla se, miltä sijoitussuunnitelman noudattaminen sijoittajasta tuntuu.

Ajatellaan vaikka sijoittajaa, joka on vastikään laittanut perintörahansa likoon ja ostanut osakkeita 100 000 eurolla. Jos osakekurssit sen jälkeen laskevat jyrkästi, epäonninen sijoittaja päättää pelastaa sen mikä pelastettavissa on eli myydä osakkeensa ja realisoida tappionsa.

Sijoittaja voi palata markkinoille myöhemmin, mutta pääomaa on myyntitappioiden ja kaupankäyntikulujen verran vähemmän.

Mikäli kurssilasku jatkuu, sijoittaja saattaa onnistua ostamaan osakkeet takaisin alkuperäistä hankintahintaa halvemmalla. Edellytyksenä on, että sijoittaja ehtii markkinoille ennen kuin kurssit ovat nousseet entiselle tasolleen.

Pienemmin askelin markkinoille edenneen sijoittajan saattaa olla helpompi pitää päänsä kylmänä, etenkin siinä tapauksessa, että on ennen kurssilaskua ehtinyt sijoittaa varoistaan vasta osan. Jos lasku jatkuu ja jos sijoittaja pitää kiinni sijoitussuunnitelmastaan, sijoittajalla on mahdollisuus tankata osakkeita alehintaan.

Toinen vaihtoehto on siirtää perintövarat pankkitilille. Sen saldo ei muutu, jos ei sitä itse muuta, mutta tilillä perintövarat ovat alttiina inflaatiolle.

Tilastokeskuksen mainio rahanarvolaskuri havainnollistaa, miksi sijoittajan kannattaa ottaa inflaatio vakavasti. Laskurin mukaan vuotuinen inflaatiovauhti oli vuosina 2011–2021 Suomessa keskimäärin 1,08 prosenttia. Toisin sanoen inflaatio ennemmin mateli kuin laukkasi noina vuosina. Silti 100 000 euron sijoitukselle olisi pitänyt kertyä tuottoa kymmeneltä vuodelta tuottoa vähintään 11 382 euroa, jotta sen ostovoima olisi ollut kymmenen vuotta myöhemmin samalla tasolla kuin vuonna 2011.

Perintörahan sijoittaminen – kerralla osakkeisiin vai kuukausisäästäen? | Vauraat ja rohkeat, osa 2

Nordnetin tuottaja Tuomas Tuominen sai studiovieraaksi pitkän linjan osakepoimijan, Marjiksen. Hän on omien sanojensa mukaan keräilijäluonne, joka vaatekaupan sijaan suuntaa mieluummin pörssiin keräilemään laadukkaita osakkeita itselleen tai lastenlastensa osakesäästötileille. Kuuntele, mitä Marjis on oppinut vaiherikkaan sijoittajauransa aikana ja millaisen henkisen ja rahallisen perinnön hän haluaa jättää jälkipolville.

Thumbnail Image

Oletko miettinyt, kuka hoitaa sijoituksiasi, jos et itse siihen enää pysty? Laadi juridisesti pätevät asiakirjat kätevästi netissä.Lue lisää Docuesta
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki