Siirry pääsisältöön

Laatusijoittaminen: osta ja pidä -sijoittajan valinta.

Laatusijoittaminen tarkoittaa sijoittamista osakkeisiin laatua painottaen. Laatusijoittaja pyrkii löytämään osakkeita, jotka tarjoavat kasvunäkymiä, mutta kuitenkin siten, että maksettava hinta suhteessa tasearvoon ja tuloksentekokykyyn pysyy kohtuullisena.

Sijoittamalla laatuun sijoittaja voi jättää päivittäisten kurssiliikkeiden seuraamisen vähemmälle ja ehkä nukkuakin paremmin, kun tietää salkustaan löytyvän korkealaatuisia bisneksiä.

Laatusijoittaminen alle puolessa minuutissa.
Laatusijoittaminen alle puolessa minuutissa.

Meri kertoo YouTube Shorts -videolla, mitä laatusijoittaminen on.

Mistä tunnistaa laatuosakkeen, Jukka Oksaharju ja Jarkko "Random Walker" Aho?
Mistä tunnistaa laatuosakkeen, Jukka Oksaharju ja Jarkko "Random Walker" Aho?

Keskity laatuun, unohda keskinkertaiset yhtiöt.

Etenkin aloittelevien osakesijoittajien takaraivossa jyskyttää usein perinteinen “buy low, sell high” -mantra. Ajatuksessa itsessään ei ole mitään väärää, sillä tuottoisa sijoittaminen edellyttää, että myyntihinta on lopulta ostohintaa korkeampi. Ajoitukseen keskittyminen ajaa kuitenkin sijoittajan helposti väärille raiteille ja keskittymään lyhyen aikavälin kurssiheiluntaan pitkäjänteisen sijoittamisen sijasta.

Yksi tapa varmistaa hyvät edellytykset menestyksekkääseen sijoitustoimintaan on keskittyä löytämään, ostamaan ja omistamaan loistavia yhtiöitä ja laadukkaita liiketoimintoja. Aika ei yleensä ole keskinkertaisiin yhtiöihin sijoittavan puolella, sillä tällöin tuotto perustuu omistaja-arvon luonnin sijasta hetkellisen aliarvostuksen purkautumiseen. Sijoittajan tulee siten olla hereillä ajoituksen suhteen ja myydä osakkeensa aliarvostuksen purkauduttua. Kun ykköskriteeri on laatu, päivittäisillä kurssiliikkeillä ei ole merkitystä sijoittajan kannalta, sillä omistaja-arvo ja sijoittajan tuotot todennäköisesti vain kasvavat ajan kuluessa.

Laatusijoittajan riski ≠ volatiliteetti.

Modernin portfolioteorian mukaan riski muodostuu volatiliteetista eli mitä enemmän osakekurssit heiluvat, sitä suurempi riski sijoitustoimintaan teoriassa liittyy. Pitkäjänteisen sijoittajan kannalta olennaisempi riski on kuitenkin pääoman pysyvän menettämisen todennäköisyys, eikä niinkään se, kuinka suuria kurssiliikkeet matkan varrella ovat.

Käännetarinoihin tai kuumimpiin hype-osakkeisiin sijoittamalla voi parhaassa tapauksessa osua kultasuoneen, mutta toisaalta myös riski menettää pääomia pysyvästi on merkittävästi suurempi. Laatusijoittaja saattaa missata kaikista parhaimmat tuotot, mutta lopputulos on suuremmalla varmuudella positiivinen.

Kun salkku koostuu erinomaisista yhtiöistä, isommat markkinapaniikit aiheuttavat lähinnä positiivisia reaktioita. Ne nimittäin ovat harvoja hetkiä, kun laatuyhtiöitä saattaa olla tarjolla alennuksella “todelliseen arvoonsa” nähden. Vastaavasti huonojen tai keskinkertaisten yhtiöiden ostaminen edes edullisilla arvostustasoilla ei aina ole avain onneen.

Kultainen kysymys.

Mitkä olisivat ne osakkeet, joita ostaisit, jos et voisi myydä niitä seuraavaan 10 vuoteen? Tämän kysymyksen pohtiminen johtaa laatusijoittamisen ytimeen, sillä fokus siirtyy lyhyen aikavälin kohinasta siihen, missä kunnossa yhtiö on vuosikymmen(i)en päästä.

Pitkällä aikavälillä menestymistä helpottaa, jos yhtiö toimii kasvavalla – ja mielellään myös ennustettavalla – markkinalla. Vuosikymmen on pitkä aika kovaa vauhtia muuttuvassa maailmassa, joten myös yhtiön kyky reagoida muutoksiin korostuu. Lisäksi yhtiöltä tulisi löytyä riittävän syvä vallihauta eli kestävä kilpailuetu, joka pitää kilpailijat loitolla ja varmistaa korkean kannattavuuden myös tulevaisuudessa.

Mistä tällaisen yhtiön voi tunnistaa? Vihjeitä voi etsiä esimerkiksi poikkeuksellisen korkeasta ja vakaasta oman pääoman tuotosta tai kannattavuusmarginaaleista. Jos yhtiö pystyy ylläpitämään korkeaa kannattavuustasoa vuodesta toiseen, kielii se usein vahvojen kilpailuetujen olemassaolosta.

Laatusijoittamisen haasteita.

Pörssin kirkkaimpien tähtien löytäminen saattaa paperilla vaikuttaa helpolta, mutta vaatii todellisuudessa paljon työtä ja aikaa. Laadukkaatkaan yhtiöt eivät ole erinomaisia sijoituskohteita aivan hinnalla millä hyvänsä ja ongelmaksi muodostuukin se, että pörssin parhaimpien yhtiöiden arvostus on lähes aina haastavalla tasolla.

Kasvun, kannattavuuden ja laadun yhdistelmää on saatavilla kohtuulliseen hintaan lähinnä suurempien markkinapaniikkien yhteydessä, joten hintatietoisen laatusijoittajan seurantalista voi normaaleissa markkinaolosuhteissa jäädä melko lyhyeksi. Laatusijoittaminen vaatii myös kärsivällisyyttä, sillä tulokset saattavat konkretisoitua vasta vuosikausien kuluttua sijoitushetkestä.

Yhteenveto.

Keskinkertaisillakin yhtiöillä on mahdollista saada kelvollisia tuottoja, mutta tällöin sijoittajan tulee olla jatkuvasti hereillä osto- ja myyntiajankohtien suhteen. Vaikka laatuyhtiöiden arvostus onkin usein varsin korkea, tuotot voivat silti olla hyviä, sillä arvostuskertoimet laskevat ajan myötä tuloksen kasvaessa vuodesta toiseen. Parhaaseen lopputulokseen laatusijoittaja pääsee löytämällä kasvavia laatuyhtiöitä kohtuulliseen hintaan, jolloin voi päästä nauttimaan samalla sekä arvostuskertoimien noususta että tuloskasvusta.

Laatuyhtiön voi tunnistaa esimerkiksi keskimääräistä paremmasta kannattavuudesta, mutta yksittäisen vuoden lukujen sijaan tarkasteluun kannattaa ottaa pidemmän aikavälin kehitys. Huomiota kannattaa kiinnittää myös trendin suuntaan. Jos kannattavuusluvut ovat vuodesta toiseen laskusuunnassa, voi kyse olla kilpailuetujen kuihtumisesta, mikä ei koskaan ole sijoittajan kannalta hyvä asia.

Tärkeää tietoa riskeistä.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa.Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Aloita osakesijoittaminenAvaa Nordnet-tili
Aiheeseen liittyvät artikkelit1
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki