Siirry pääsisältöön

Kotiutamme voitot Pandorassa – hinnoittelu muuttunut kriisiyhtiöstä kaikkien suosikiksi

Myimme tänään loput omistamamme Pandoran osakkeet hintaan 862,5 DKK per kappale. Pandora on ollut salkkumme paras sijoitus ja nyt myytyjen osakkeiden arvo kasvoi noin kaksikymmentäkertaiseksi suhteessa alkuperäiseen sijoitukseemme. Ostimme Pandoraa aikoinaan polkuhintaan, mutta nyt silloisesta hylkiöstä on tullut markkinoiden suosikki. Pandorasta saatavilla varoilla kasvatamme käteispositiotamme, mitä pidämme viisaana nykyisessä markkinatilanteessa.

Ostimme Pandoraa alunperin salkkuumme syksyllä 2011, kurssin romahdettua lähes 90 %. Kurssiromahduksen taustalla oli muun muassa lyhyt aikaiset operatiiviset ongelmat (kuten ongelmat jakelijoiden kanssa), strategiset virheet (kuten liian suuret hinnankorotukset) ja Nordean massiiviset pakkomyynnit. Nordea tyhjensi silloin rahastojensa positiot yhtiössä eturistiriitatutkinnan vuoksi, mikä iski Pandoran osaketta rajusti, vaikka yhteyttä liiketoimintaan ei ollut. Osake hinnoiteltiin kriisiyhtiön hinnoilla (P/E 3x ja P/B 1,2x), vaikka yhtiön ongelmat olivat ennen kaikkea ulkoisista tekijöistä johtuvia ja arviomme mukaan väliaikaisia.

Ostomme jälkeen yhtiön kurssi lähti ripeään nousuun, kun liiketoiminnan ongelmat osoittautuivat vain väliaikaisiksi ja arvostuskertoimet alkoivat normalisoitua. Pandoran liiketoiminnan kehitys on viimeisen neljän vuoden aikana ollut huikeaa ja selvästi odotuksiamme parempaa. Liiketoiminnan kasvuvauhti (2011-2015 CAGR 25 %) sekä kannattavuus (2011-2015 liikevoitto CAGR 30 %) ovat ylittäneet alkuperäiset arviomme selvästi.

Liiketoiminnan erinomaisesta kehityksestä huolimatta osakekurssi on noussut selvästi tulosta nopeammin. Näin ollen myös arvostuskertoimet ovat kohonneet jo varsin haastavalle tasolle ja mielestämme huipputuloksesta lasketut arvostuskertoimet P/E 18x ja EV/EBITDA 15x tarjoavat nyt hyvän myyntipaikan. Myös 15x tasolla oleva P/B-kerroin heijastelee nykykurssitasoon liittyviä riskejä. Osake on neljässä puolessa vuodessa muuttunut markkinan hylkiöstä kaikkien ykkössuosikiksi – yhdelläkään analyytikolla ei tällä hetkellä ole osakkeelle negatiivista suositusta. Mielestämme nykyinen markkinahinta on selvästi yli yhtiön pitkän aikavälin käyvän arvon. Tämä ei välttämättä tarkoita, että kurssi kääntyisi nyt laskuun, mutta osakkeen riski/tuotto-suhde on mielestämme nyt negatiivinen.

Olemme keventäneet Pandoran positiotamme useaan otteeseen vuosien saatossa, kun arvostustaso korjasi lähemmäs arviomme mukaista oikeaa arvoa ja yhtiön positio salkussamme nousi turhan korkeaksi huomioiden liiketoimintaan liittyvät riskit. Kaikki myynnit ja osingot huomioiden koko position tuottomme tuotoksi muodostui yli 600 %. Reilun neljän vuoden aikaperiodilta annualisoiduksi vuosituotoksi tulee näin ollen yli 50 %. Sijoitus on kokonaisuutena yksi salkkumme historian parhaista. Muita erinomaisia onnistumisia ovat olleet muun muassa Revenio ja Stonesoft.

Pandorasta saamamme käteisen (noin 8 % koko salkusta) jätämme toistaiseksi parkkiin uusia ostopaikkoja odottelemaan. Uskomme edelleen, että olemme nousumarkkinan loppupuolella ja indeksisijoittajan näkökulmasta tuotto-odotus on muutaman vuoden tähtäimellä hyvin heikko. Uskomme, että parhaat tuotot tullaan nousumarkkinan lopulla tekemään pienissä yhtiöissä, joissa on edelleen tarjolla edullisesti hinnoiteltuja helmiä. Yleisesti osakemarkkinoilla riskit ovat kasvussa, mutta uskomme lisääntyneen heilunnan tarjoavan vielä hyviä ostopaikkoja. Etenkin pienemmissä yhtiöissä väärinhinnoittelun mahdollisuudet kasvavat, mikä avaa mahdollisuuksia uusien Pandoroiden tai Revenioiden löytämiselle.

Omistamme osakkeita Reveniossa.

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit