Kotimaisen suosiminen on vastuutonta

Kotimaisten osakkeiden suosiminen nähdään jotenkin jalona toimintana.  Tämä väite perustuu usein siihen, että kotimaisella sijoittamisella tuettaisiin jotain. Tässä hieman asiaan liittyviä huomioitani:

  1. Se, että jotakin pitää tukea, on mielestäni jo hälyttävää.
  2. Osakesijoittamisessa hajautuksen laajentaminen yhtä markkinaa laajemmaksi on tärkeää etenkin pitkällä sijoitushorisontilla. Suosimalla suomalaista luovutaan tästä ilmaisesta lounaasta.
  3. Kun kansankunnan varallisuus sijoitetaan yhteen maahan, varallisuuden kehitys seuraa ja voimistaa talouden syklejä; pahan päivän koittaessa, myös sijoitukset ovat turskana.
  4. Kotimaiset sijoittajat eivät arvioi kotimaisia yrityksiä objektiivisesti, kun ei yksinkertaisesti ole sellaista vaihtoehtoa, että ne olisivat huonoja. Nokiankin osake vain ollut koko ajan hyvä.
  5. Varteenotettavan vaihtoehdon puuttuessa yritykset saavat käyttöönsä helpolla rahaa, joka saattaa helposti kanavoituu tuottamattomiin investointeihin, jotka lopulta laskevat yrityksen arvoa. Kyse on ns. excess capital-ongelmasta.

Kokonaisuudessaan kotimaisen suosiminen osakesijoittamisessa on varsin vastuutonta toimintaa, koska tällöin kansankunnan varallisuuden asiallinen hajauttaminen laiminlyödään ja yrityksiä ei arvioida objektiivisesti. Kaikenlainen kansankapitalistinen ideologia, johtaa vain pahoihin ylilyönteihin ja järjettömään riskinottoon.

Jos ylioppilaslahjarahoilla haluaa tehdä sijoituksia, mielestäni kannattaa ostaa ennemmin  ETF-osuuksia, joilla saa globaalin hajautuksen (esim. tämä Vanguardin ETF), kuin Nokiaa.

 

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Iago Laz / Foter / CC BY

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Maailmankansalainen5 Kesäkuu, 2011

Mikä yhtiö on “kotimainen”? Otan kaksi esimerkkiä:

Keskisuomalainen, jonka koko liiketoiminta (henkilöstö ja myynti) tapahtuu Suomessa on varmastikin tarkoittamasi “kotimainen”.

Huhtamäki, jonka henkilöstöstä muutama prosentti eli lähinnä ylin johto työskentelee Suomessa, ja jonka tuotteista myydään vain muutama prosentti Suomessa, ja joka kyllä noteerataan HEXissä, ei kai ole tarkoittamasi “kotimainen” yhtiö.

Jarkko Peltomäki6 Kesäkuu, 2011Ihan hyvä pointti. Sanoisin kotimaisia sijoituksia ovat ne yritykset, jotka sijoittajat näkevät kotimaisina. Se kohderyhmä, joka itsellä oli kirjoittaessani mielessä, on Suomessa noteeratut yritykset.

Nordnet Thomas6 Kesäkuu, 2011Mielestäni kotimaiselle yhtiölle on vaikea antaa ehdottoman tarkkaa määritelmää, mutta jos yhtiön liikevaidosta valtaosa tulee Pohjois-Euroopan ja Venäjän alueelta, niin voidaan puhua jotenkin sumeassa mielessä kotimaisesta firmasta. Määritelmään voisi varmaan lisätä jotain ehtoja mm. tuotantohyödykkeiden ja markkinaosuuksien mielessä. Tähän voisi ehkä löytää jonkin tarkemmankin määritelmän jostain kirjallisuuslähteestä. Itse enemmän psykologiasta innostuvana saattaisin tuoda mukaan myös ne instituutiot joille yhtiö listauspaikkansa perusteella altistuu ja millainen johto on verrattuna johonkin verrokkiryhmään (käyttäytymiskriteerit).

Sijoitusmaailman “lähiruoka”- ja kotikenttäetu-myytti on kuitenkin tässä lyhyessä jutusaa hyvin purettu selkein argumentein. Myös One Up in OMXH on hyvin käsitellyt aiemmassa jutussaan tätä samaa ilmiötä kylmän analyyttisesti.

Nordnet Thomas6 Kesäkuu, 2011Mielestäni kotimaiselle yhtiölle on vaikea antaa ehdottoman tarkkaa määritelmää, mutta jos yhtiön liikevaidosta valtaosa tulee Pohjois-Euroopan ja Venäjän alueelta, niin voidaan puhua jotenkin sumeassa mielessä kotimaisesta firmasta. Määritelmään voisi varmaan lisätä jotain ehtoja mm. tuotantohyödykkeiden ja markkinaosuuksien mielessä. Tähän voisi ehkä löytää jonkin tarkemmankin määritelmän jostain kirjallisuuslähteestä. Itse enemmän psykologiasta innostuvana saattaisin tuoda mukaan myös ne instituutiot joille yhtiö listauspaikkansa perusteella altistuu ja millainen johto on verrattuna johonkin verrokkiryhmään (käyttäytymiskriteerit).

Sijoitusmaailman “lähiruoka”- ja kotikenttäetu-myytti on kuitenkin tässä lyhyessä jutusaa hyvin purettu selkein argumentein. Myös One Up in OMXH on hyvin käsitellyt aiemmassa jutussaan tätä samaa ilmiötä kylmän analyyttisesti ja hyvin perustelluin argumentein; toisaalta on syytä pitää mielessä, että kv-sijoittamisesta ei ole syytä tehdä itsetarkoituksellista, vaan sen pitää perustua selkeään markkinanäkemykseen ja rahoitusteorian tarjoamiin “insighteihin” hinnoittelusta ja hajautuksesta.

Nordnet Thomas6 Kesäkuu, 2011Vielä yksi lisäys: Vaikka itse uskon vahvasti kv-sijoittamiseen, niin siitä ei saa tulla itsetarkoituksellista eikä ulkomaillakaan kannata seikkailla vain seikkailun ilosta. Hajautuksen ja hinnoittelun perusfaktat on aina syytä pitää mielessä. Suomessa on lisäksi vahvat vetokannustimet suosimassa kotimaisia sijoituksia, joten tämä tuo omat lisävaatimuksensa.

Jarkko Peltomäki6 Kesäkuu, 2011“Vielä yksi lisäys: Vaikka itse uskon vahvasti kv-sijoittamiseen, niin siitä ei saa tulla itsetarkoituksellista eikä ulkomaillakaan kannata seikkailla vain seikkailun ilosta.”

Olen toki tästä samaa mieltä ja sanot asian aika hyvin. Pitää miettiä mitä ulkomailtakin ostaa. Itse pidän esimerkiksi Kiinaa sijoituskohteena täysin yliarvostettuna.

Nordnet Thomas6 Kesäkuu, 2011Itselläni on erittäin vahva luotto Kiinan imuun, mutta toisaalta käytännössä sekä kulttuurihistoria että nykyinen poliittinen taloustiede opettavat pysymään erossa maasta, jonka institutionaalinen ympäristö on “järjestettyä kaaosta”. Kiinan yhteiskuntamallissa on paljon käsien heiluttelua luvassa tuleville sukupolville, mutta jotenkin itsekin tunnen tuon liiketoimintaympäristön erittäin epävakaana – ei länsimaisille markkinatalouksille jossain epäselvässä mielessä mielessä ominaista termostaattimaista optimointilogiikkaa, omistusoikeuksia, profit/loss-ympäristöä, keinoja määrittää todellista riskiä ja oikeusvaltiota. Tällainen liiketoimintaympäristö tuo heti peliin vain äärimmäisen huonoja viboja ja äärimmäisen government failuren.

Pidän kuitenkin BRIC-maita erittäin mielenkiintoisena näkemysalustana ja varsinkin nyt vähitellen ns. frontier-markkinan mahdollisuudet avaavat varmasti myös kaltaisilleni pienemmillekin sijoittajille uusia mahdollisuuksia ottaa pidempää näkemystä.

Sinulla on varmasti rahoitusalaa lukevana ja tuntevana hyviä artikkeleita mielessä Kiina-hyperventilaatiosta. Tuleeko mitään hyviä mieleen, voi olla teoreettisempaa ja jotain review-tyyppistä.

Jarkko Peltomäki7 Kesäkuu, 2011Ensimmäinen Kiina-sijoitusten ongelma liittyy siihen, että niiden informaatikko on mahdotonta luottaa ja petoksen riski on suuri. Muun muassa tästä syystä monen USAssa listatun kiinalaisen small-capin arvostus on pohjilla. Toinen ongelma liittyy siihen, että talouskasvu ei välttämättä kulje käsikädessä pörssituottojen kanssaja Kiinan kohdalla tuotot ovat olleet erittäin heikkoja… Tähän asiaan voisi palata oman kirjoituksen osalta uudestaan.

Nordnet Thomas7 Kesäkuu, 2011Pidän tuota erinomaisena kirjoitusideana.

Itselleni nyt tulee governance-käytäntöjen hämäryydestä mieleen lähinnä Gulf Resources ja Yahoon toimintaa häiritsevä Alibaba/Alipay-sekasotku. Informaation massiiviseen asymmetriaan liittyvää riskiä on tuskin täysin kaikkiin kiinalaisiin osakkeisiin hinnoiteltu, vaikka niissä monissa on jokseenkin ilmeisesti mukana konkurssipreemio.

Kiinan pääomamarkkinoiden tuotoista en sen tarkemmin tiedä, mutta pointtisi kuulostaa fiksulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit