Siirry pääsisältöön

Koronavirus tai edes toinen aalto ei saa osakkeita laskemaan

Koronavirus palasi uutisotsikoihin sen jälkeen, kun USA:n pääindeksit romahtivat yli 5 prosenttia viime viikon torstaina. Talousmedian mukaan lasku johtui mm. siitä, että uudet tartuntatapaukset ovat kääntyneet uuteen nousuun useassa osavaltiossa ja pelko ensimmäisen aallon kiihtymisestä uudelleen sai sijoittajat myymään osakkeita. Myös Aasian suunnalta on saatu dataa uusista virustapauksista.

Virustapaukset ovat olleet kasvussa useissa USA:n osavaltioissa.

Koronakriisin vaikutukset perustuvat talouksien sulkutoimiin, eivät tartuntojen määrään

Intuitiivisesti voisi ajatella, että koronatapausten kääntyminen uudelleen nousuun laskee pörssejä. Juuri koronaviruksen takiahan markkina laski maaliskuussa. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole. Koronavirus itsessään ei aiheuta talouksien hyytymistä ja yritysten tuloksien romahtamista. Kuten kirjoitin aiemmassa blogissani, edelliset pandemiat eikä edes espanjantauti aiheuttanut talouden supistumista. Osakekurssitkin olivat nousussa pandemiavuosina.

Tärkein tekijä maaliskuun pörssiromahduksessa oli talouksien koordinoitu ja yhtäaikainen sulkeminen. Pelkona myös oli, että sulkutoimet tulisivat jatkumaan pitkään. Samaan aikaan valtioiden päämiehet viestittivät jopa 70 %:n saavan koronatartunnan, mikä johtaisi kymmeniin miljooniin kuolemiin. Tämä oli omiaan lisäämään sijoittajien paniikkimielialaa, joka tunnetusti johtaa epärationaalisiin päätöksiin. Laskua ruokki paniikkimyyntien lisäksi erilaisten sääntöperustaisten sijoitusstrategioiden myyntipaine sekä pakkomyynnit.

Jos uskot koronatartuntojen nousun saavan pörssin laskuun, alla olevan kuvaajan pitäisi muuttaa käsitystäsi. Pohjakosketus Helsingin pörssissä saatiin 16.3.2020, kun koronatartuntoja oli todettu globaalisti hieman yli 180 000. Tänään niitä on 8,5 miljoonaa kappaletta ja päivittäin todettujen tapauksien määrä on kiihtynyt tasaisesti jo kuukausien ajan. Mitä pörssit ovat maaliskuun jälkeen tehneet? Tarkasteltavasta indeksistä riippuen nousua on kertynyt 35–50 %. Teknologiavetoinen Nasdaq-indeksi on ollut kaikista vahvin – se ehti nousta jo kaikkien aikojen huippuun. Tartuntojen määrä ei selvästikään korreloi pörssin laskun kanssa.

Talouksien laajamittaisia sulkutoimia ei tulla enää näkemään

Vain muutaman kuukauden kestäneet rajoitukset ja sulkutoimet ovat saaneet maailman suurimmatkin taloudet polvilleen. Päätöksiä niistä tehtiin tilanteessa, missä koronavirusta ei vielä tunnettu lainkaan. Kokemusten ja uusimpien tutkimusten valossa voidaan todeta, että alkuperäiset arviot viruksen leviämisestä, kuolleisuusprosentista ja kestosta ovat olleet liian pessimistisiä. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC arvioi tuoreimmassa raportissaan koronaviruksen kuolleisuuden olevan vain noin 0,3 %. Vielä maaliskuussa kuolleisuuden arvioitiin olevan useita prosentteja. Vertailun vuoksi tavallisen kausi-influessan kuolleisuusprosentti on 0,1 %.

Talouksien sulkeminen on aiheuttanut poikkeuksellisen talouden sukelluksen. Se on vaikuttanut satoihin miljooniin ihmisiin ja vienyt kymmeniltä miljoonilta toimeentulon. Pelkkien taloudellisten vaikutusten lisäksi sulkutoimet aiheuttavat myös inhimillistä kärsimystä ja niillä on suora linkki myös kuolemiin. Eräässä amerikkalaistutkimuksessa todetaan yhden prosentin kasvun työttömyysprosentissa aiheuttavan 37 000 kuolemaa. Työttömyysprosentti USA:ssa on kasvanut jo yli 10 prosenttia. Tuo vuonna 1982 julkaistu tutkimus on ehkä hieman vanhentunutta tietoa ja suuri osa työpaikan menetyksistä on vain väliaikaisia, mutta taloudellisen ahdingon ja kuolemien välillä on selkeä yhteys.

Viruksen pelättyä miedommasta luonteesta ja sulkutoimien aiheuttamista massiivisista taloudellisista (ja inhimillisistä) menetyksistä johtuen en usko, että laajamittaisia rajoituksia enää otetaan käyttöön. Ei edes toisen aallon mahdollisesti iskiessä. Samanlaista viestiä on saatu myös valtioiden johdolta. Viime viikolla USA:n valtionvarainmisteri Steve Mnuchin kommentoi: ”Me emme voi sulkea taloutta enää. Olemme oppineet, että jos sulkee talouden, niin aiheuttaa vain lisää tuhoa”. Ja jos talouksia ei enää suljeta, koronaviruksen vaikutukset jäävät osakemarkkinan näkökulmasta marginaalisiksi.

Miksi osakemarkkinat nousevat?

Talouden taantuma oli itse aiheutettu. Sen vuoksi myös elpyminen voi olla odotettuakin nopeampaa, kun loputkin rajoitukset puretaan seuraavien kuukausien aikana. Massiiviset tukiohjelmat ovat kannatelleet yrityksiä ja kotitalouksia pahimman yli. USA:ssa kotitalouksien tulot ovat yllättäen jopa kasvaneet koronakriisin aikana. Eikä tukiohjelmille näy loppua, vaikka rotkon syvin kohta on jo ohitettu.

Aidosti väliaikaisella tulosnotkahduksella ei pitäisi olla suurta vaikutusta osakkeen käypään arvoon. Analyytikot odottavat, että vuonna 2020 tulokset laskevat noin 20 %. Ensi vuonna tulosten arvioidaan olevan jo korkeammalla tasolla kuin vuonna 2019.

Markkinanousulle löytyy useita muitakin perusteita, joita olen käynyt läpi viimeisimmissä Traders’ Club -jaksoissa. Tärkeimpiä syitä ovat keskuspankkien tukiohjelmat, nollakorkoympäristö, vaihtoehtoisten sijoituskohteiden puute sekä odotettua nopeampi talouden elpyminen.

Itse käytän jokaisen korjausliikkeen tällä hetkellä ostomahdollisuutena.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
9 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.06.2020 00:18

Olet väärässä. Korona oli vain piikki, joka puhkaisi vihdoin pitkän velkavivutetun syklin kuplan. Jotain olisi tapahtunut ennemmin tai myöhemmin. Nopea kurssinousu perustuu uskomukseen, että tapahtuu mitä tahansa, niin FED tulee aina pelastamaan markkinan rahan painamisella (tyhjästä) ja dollari ei voi romahtaa liikaa reservivaluuttastatuksensa vuoksi.. Ja vaikka inflaatiota alkaisi vihdoin ilmestyä (muuallekin kuin assettien arvoihin), niin jotain on hyvä omistaa. Olkoon sitten vaikka osakkeita nollakorkomaailmassa

Koronakäppyröiden sijaan seuraisin ennemmin vaikkapa Yhdysvaltojen työllisyystilannetta. Ennemmin tai myöhemmin reaalitalouden ja markkinan on kohdattava toisensa. Kumpi muuttaa suuntaa ensin.

Nimetön
Nimetön
19.06.2020 15:12

Sulkutoimet ovat yksi murhe, mutta jos tuotanto tokkii ja kysyntä tökkii, niin kyllä realitalous taitaa tavoittaa osakekurssitkin. Lisäksi kun kapitalismi on kuollut ja keskuspankit (valtiot) ostavat arvopapereita, niin sekin nostaa hetkellisesti kursseja. Joskus tuokin noste loppuu, viimeistään siinä vaiheessa kun valtiot ovat tukiostoillaan ostaneet kaikki tuotantolaitokset…. Surkeaa kun talous ei saa enää pyöriä edes joten kuten vapaasti

Nimetön
Nimetön
22.06.2020 09:23

“Koronavirus tai edes toinen aalto ei saa osakkeita laskemaan.” Juu, ei saakaan, sen sijaan tulossa oleva iso pankkikriisi saa. Olemme vasta isomman talouskriisin alkumetreillä. Tämä nyt nähty oli vasta alkuverryttelyä, kuten kaikissa talouskriiseissä. Uusi iso talouskriisi alkoi nimittäin syyskuussa 2019 USA:n REPO-markkinoilla. LIsätietoja: https://www.nytimes.com/2019/09/16/business/repo-markets-rates.html Korona on keväällä vain antanut hiukan lisää epävarmuutta markkinaan. Fed on siirtänyt markkina- ja hintariskia itselleen, ostamalla mm. firmojen roskalainoja ja muuta tavaraa , estääkseen nopean täydellisen kaaoksen. Asiat reaalimaailmassa kääntyvät kuitenkin hitaasti, siis HITAASTI. Seuraavana on alkamassa maailmanlaajuinen konkurssiaaalto ja suurtyöttömyys, joka kestää vuosia. Se iskee lujaa pankkisektoriin ja tuloksena on globaali finassikriisi varsinkin Euroopassa.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.06.2020 16:11

Ei kyllä nyt ollaan pohjalla ja suunta on vain ylöspäin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.06.2020 11:34

Oletko Tuomas Malinen?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.06.2020 12:55

En. Valtion velkoja ei makseta takaisin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.06.2020 18:44

Mistä tiedät että suursijoittajat eivät ole tehneet ostaja ja keitä he ylipäänsä ovat? Keskuspankit tuntuvat aina pelastavan osakemarkkinat elvytyksellä ja pitämällä korkotason matalana. Saa nähdä lähteekö inflaatio kohta laukkaamaan kun rahaa on tullut paljon lisää?

Nimetön
Nimetön
24.06.2020 06:50

Näitä “This time is different” kirjoituksia tulee aina (nyt koronan puhkaiseman) syklin loppukiihdytyksessä ja välittäjän edustajalta tuskin kannattaa odottaa sanomaa, jossa kehoitetaan varovaisuuteen ylikuumentuneilla markkinalla, joka ei pysy enää pystyssä ilman valtavia tukiohjelmia ja miinuskorkoja. Ennemmin tai myöhemmin tulee vastaan piste, jossa ei mikään keskuspankkitoimenpide enää auta.

3/5 SP500 yhtiöistä on vaihtunut viimeisimmän 40 vuoden aikana. Jos markkinan E/P pyörii pitkälle päälle kahden kympin ja muotiosakkeissa vielä paljon paljon päälle sen, niin….do the math.

Nimetön
Nimetön
30.06.2020 00:15

Odotin parempaa analyysia.

Vaikka kuolleisuus olisikin vain tuo tiedekonsensusta alempi 0,3%, nousisitko huolettomasti lentokoneeseen jossa joka 300 matkustaja kuolee?

Poliittiset suositukset eivät jarruta taloutta vaan ihmisten käyttäytyminen tappavan taudin riehuessa. Parasta on pitää tartunnat matalana.