Siirry pääsisältöön

Koronavirus puraisi Smart-salkkuja | Smart-salkkujen kuukausiraportti 2/2020

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan Smart-salkkujen tuottoja helmikuussa sekä koko sijoitusstrategian suoriutumista pidemmällä aikavälillä.

Helmikuussa osakemarkkinoilla nähtiin poikkeuksellisen rajuja liikkeitä, kun osakeindeksit laskivat huipuistaan yli 10 % nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Paniikinomainen liike johtui koronaviruksen leviämisestä Kiinan ulkopuolelle, pääasiassa Koreaan, Iraniin, Italiaan ja Japaniin. Paikallisesta epidemiasta Kiinassa tuli markkinoiden silmissä nopeasti potentiaalinen globaali pandemia, joka uhkaa pysäyttää talouden rattaat lyömällä kiilan yritysten välisiin toimitusketjuihin. Poikkeuksellisella tavalla samanaikaisesti syntyy kysyntä- ja tarjontashokki, jonka vaikutuksia on vaikea ennakoida etukäteen. Voidaan jopa puhua mustasta joutsenesta – odottamattomasta ja ennakkoon erittäin epätodennäköisestä tapahtumasta.

  • Tärkeimpien keskuspankkien odotetaan tarjoavan rahapoliittista tukea. Markkinat odottavat Yhdysvaltain keskuspankin tekevän useita lisäkoronlaskuja tänä vuonna. Myös Euroopan keskuspankin odotetaan vievän ohjauskorkoa entistä pidemmälle negatiiviselle alueelle.
  • Valtioiden odotetaan tarjoavan tukea finanssipolitiikan muodossa.
Smart-salkkujen tuototRahaston aloituksesta (23.10.2018)1 vuosihelmikuu
Nordnet Smart 5+1,57 %-0,45 %-2,79 %
Nordnet Smart 10 +3,02 %+0,02 %-4,88 %
Nordnet Smart 15 +4,27 %-0,12 % -8,64 %
Kurssitiedot päivitetty 5.3.2020

Omaisuusluokkien tuotot helmikuussa

Osakemarkkinoilla päiväkohtaiset laskut olivat suurimpia kahteen vuoteen ja viikkotason (24.–28.2.) pudotus oli suurin finanssikriisin jälkeen. Kuukauden alusta S&P 500 laski 8,2 %. Valtionvelkakirjojen korot laskivat selvästi kuukauden aikana. Kuun alkupuolella rahaa valui velkakirjoihin, kun Kiinan karanteenien pelättiin madaltavan talouskasvuennusteita. Helmikuun lopussa yltynyt paniikki osakemarkkinoilla vahvisti velkakirjojen turvasatamakysyntää. Korkojen lasku tarkoittaa velkakirjojen arvonnousua, mikä on positiivista Smart-salkkujen korkosijoituksille. Korot olivat ainoa positiivisesti tuottanut omaisuusluokka helmikuussa.

Raaka-aineet laskivat selvästi koronaviruksen aiheuttamien kysyntähuolien vuoksi. Öljyn hinta laski kuun aikana peräti 13 %, kasvattaen laskun vuoden alusta jo 27 prosenttiin. Laskua jyrkensi öljyntuottajamaajärjestö OPEC:in ja Venäjän välisten neuvotteluiden kariutuminen. Matala, alle 50 dollarin (bbl) öljynhinta vähentää inflaatiopaineita ja antaa keskuspankkielvytykselle lisätilaa.

Pitkän aikavälin tuotto ja sijoitusstrategian suoriutuminen

Smart-salkkujen tuotot ovat olleet markkinatilanteeseen nähden hyviä niiden lanseerauksesta 23.10.2018 lähtien. Markkinoilla on nähty poikkeuksellista turbulenssia, mutta eri omaisuusluokkiin hajautetut sijoitukset ovat tasapainottaneet markkinaheiluntaa kaikissa kolmessa Smart-rahastossa. Marras–joulukuussa 2018 sekä tämän vuoden tammi–maaliskuussa korkosijoitukset ovat paikanneet laskevista osakekursseista syntyneitä tappioita.

Smart 5- ja Smart 10 -salkut ovat perustamisesta laskien edelleen hieman plussalla, suurimman osakepainon Smart 15 -salkku on 1,72 % miinuksella (tilanne 11.3.). Samaan aikaan useat osakeindeksit ovat painuneet vuosien 2018–2019 pohjien alle maaliskuun rajun pörssiromahduksen seurauksena. Smart-salkut eivät tavoittele absoluuttista tuottoa, eli nekin laskevat muun markkinan mukana – etenkin nyt nähdyn kaltaisen pörssiromahduksen aikana. Eri omaisuusluokkiin tehdyn hajautuksen ansiosta ne kuitenkin tarjoavat tasaisempaa tuottoa.

Alla olevasta graafista ja taulukosta voidaan nähdä kuinka eri omaisuusluokat ovat vaikuttaneet Smart-salkkujen tuottoon.

  • Korkosijoitukset ovat olleet selkeästi eniten tuottoja tuonut omaisuusluokka.
  • Osakkeet ovat olleet volatiili sijoituskohde, joiden arvo on heilunut paljon, mutta on tarkasteluperiodilta lähellä nollaa.
  • Pienellä painolla olevista luotoista ja reaalisijoituksista on saatu hajautushyötyä ja pientä tuottoa.
  • Raaka-aineiden hinnat ovat olleet paineessa vuoden 2019 ajan sekä erityisesti vuonna 2020. Öljy on raaka-aineiden suurin häviäjä.
  • Faktorisijoitusten tuotot ovat laahanneet koko sijoitusajan. Erityisesti arvo-osakkeet ovat olleen indeksiä selvästi heikompi sijoituskohde. Vaikka lyhyellä aikavälillä faktorisijoitukset ovat trendinomaisesti tuottaneet tappioita, ovat ne pitkässä juoksussa akateemisen tutkimuksen perusteella salkkujen tuottoja parantava omaisuusluokka, joka tarjoaa myös hajautushyötyjä.

Useat asiakkaistamme kiinnittivät huomiota Smart-salkkujen tuottoon syksyn aikana, kun ne eivät ottaneet osaa osakeindekseissä nähtyyn ralliin. Kuten graafista voidaan todeta, tämä johtui korko- ja faktorisijoitusten suhteellisen heikosta tuotosta tällä aikajaksolla. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana tuotot sen sijaan olivat poikkeuksellisen hyviä, kun suurin osa omaisuusluokista tarjosi korkeita tuottoja.

Minkään sijoitusstrategian pitkän aikavälin tuotoista ei voi vetää johtopäätöksiä lyhyen aikavälin perusteella. Me Nordnetillä uskomme vahvasti Smart-salkkujen sijoitusstrategiaan ja odotamme sen tarjoavan vertailuindeksejään parempia tuottoja pitkässä juoksussa.

Eri omaisuusluokkien tuotot 4.9.2018–4.3.2020

Aloita sijoittaminen Nordnet Smart -salkkuihin

Lue lisää rahastojen sijoitusstrategiasta ja niiden sijoituskohteista.

Lue blogi: Näin Nordnet Smart -salkut sijoittavat – katso lista sijoituskohteista

Katso video: Nordnet Smart -salkut 5 minuutissa

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.03.2020 07:28

“Kurssitiedot päivitetty 5.3.2020”!!!!
Eikö löytynyt tuoreempia kurssitietoja?