Siirry pääsisältöön

Koronamyrskyn jälkeen | Smart-salkkujen kuukausikatsaus 4/2020

Huhtikuussa markkinat toipuivat selvästi maaliskuun pörssiromahduksesta, vaikka koronakriisi ja sen aiheuttama talouden taantuma ovat vasta alkumetreillä. Koronaviruksen ensimmäinen aalto näyttää lientymisen merkkejä länsimaissa, mutta monissa kehittyvissä maissa sen leviäminen kiihtyy (mm. Brasilia, Intia ja Venäjä).

Talouskasvuennusteet näyttävät synkiltä. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennakoi euroalueen bruttokansantuotteen supistuvan peräti 7 prosentilla vuonna 2020. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä BKT supistui 3,8 %, mutta koronan vaikutukset näkyvät täysimääräisesti vasta Q2 aikana. Euroopan keskuspankki pyrkii omalta osaltaan tukemaan taloutta varmistamalla rahoitusmarkkinoiden toimivuuden sekä yritysten ja valtioiden lainansaannin. Se ostaa maaliskuussa käynnistyneen Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) -ohjelman puitteissa 750 miljardilla eurolla yksityistä ja julkista velkaa. Pääpaino osto-ohjelmassa on ollut kriisimaiden (Italia ja Espanja) valtionvelkakirjoissa, jotta niiden korkospreadi ei kasva liian suureksi muihin maihin verrattuna. Ilman EKP:n toimia riski uudelle eurokriisille olisi merkittävä.

USA:ssa koronakriisi on muuttumassa politiikan kohteeksi ennen marraskuun presidentinvaaleja. Istuva presidentti ja republikaaninen puolue tekisi mielellään jopa liikaa talouden tukemiseksi, kun taas demokraateille voisi olla hyödyksi, jos nykyhallinnon toimet kriisin taltuttamiseksi eivät kansan näkökulmasta olisi tyydyttäviä. USA:n talous supistui ensimmäisellä neljänneksellä 4,8 % samaan aikaan, kun työttömyys on ennennäkemättömän nopeassa kasvussa ja luultavasti saavutti 20 %:n tason jo huhtikuussa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed on jatkanut poikkeuksellisen agressiivisia toimia markkinoiden tukemiseksi ja rahahanojen pitämiseksi auki.

Omaisuusluokkien tuotot

Valtioiden ja keskuspankkien käynnistämät elvytystoimet ovat olleet poikkeuksellisen mittavia ja niiden nähdään täyttävän osittain sitä kuoppaa, minkä talouksien sulkeminen on synnyttänyt. Raha- ja finanssipolitiikkakaan ei silti pysty korvaamaan kaikkia niitä menetettyjä tuloja ja työpaikkoja, joita kriisi on aiheuttanut. Osakemarkkinoille elvytystoimet ovat kuitenkin heijastuneet vahvasti. Erityisen vahvaa kehitys on ollut amerikkalaisissa osakeindekseissä, etenkin teknologiaosakkeissa ja Large Cap -yhtiöissä. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi nousi huhtikuussa yli 30 % maaliskuun pohjalukemista.

Kehitys keskuspankkien tukemalla luottomarkkinalla oli huhtikuussa vakaata. Valtionvelkakirjoista sekä yritysluotoista saatiin maltillisia tuottoja.

Raaka-aineiden hinnoissa nähtiin villiä liikehdintä, kun etenkin öljyn hinta oli paineessa varastointikapasiteetin puutteen vuoksi. Öljyn toukokuun futuurisopimus noteerattiin jopa negatiivisin hinnoin, kun halukkaita vastaanottajia öljybarreleille ei löytynyt markkinoilta. Myös ns. spot-hinta kävi kuukauden aikana alle 10 dollarissa ensimmäistä kertaa 2000-luvulla.

Kaikki omaisuusluokat vaikuttivat positiivisesti Smart-salkkujen tuottoihin, paitsi faktorisijoitukset (Alternative Risk Premia). Parhaiten tuottanut omaisuusluokka kaikissa Smart-salkuissa oli osakkeet.

Smart-salkkujen tuotot1 vuosihuhtikuu
Nordnet Smart 5-8,86 %+0,17 %
Nordnet Smart 10 -14,93 %+0,67 %
Nordnet Smart 15 -22,86 % +1,72 %
Kurssitiedot päivitetty 8.5.2020

Smart-salkkujen sijoitusstrategia

Smart-salkkujen sijoitusastetta laskettiin maaliskuussa huomattavasti riskitasojen noustua. Smart-salkut kestävät nyt markkinaturbulenssia huomattavasti paremmin, mikäli osakemarkkinoilla palataan pessimistisempiin tunnelmiin nyt nähdyn korjausliikkeen jälkeen. Sijoitusastetta ei tulla lisäämään merkittävästi, kunnes maaliskuun volatiliteettipiikki poistuu rullaavalta kolmen kuukauden tarkastelujaksolta.

Huhtikuun kehitys, riskianalyysi ja sijoitusasteet (Smart 15):

Aloita sijoittaminen Nordnet Smart -salkkuihin

Lue lisää rahastojen sijoitusstrategiasta ja niiden sijoituskohteista.

Lue blogi: Näin Nordnet Smart -salkut sijoittavat – katso lista sijoituskohteista

Katso video: Nordnet Smart -salkut 5 minuutissa

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit