Suurin osa maapallon ihmisistä tulee saamaan Covid-19 koronavirustartunnan. Iso-Britanniassa odotetaan, että 60 ja Saksassa jopa 70 prosenttia saisi tartunnan. Vertailun vuoksi mainittakoon, että espanjantauti tartutti puolet silloisesta maailman väestöstä. Siihen meni noin kaksi vuotta. Millainen tulee olemaan koronan ja pörssiromahduksen välinen yhteys?
Tartuntatilastoa
Maailman terveysjärjestön mukaan tartunnan saaneista 80 prosentilla on lieviä oireita, kuten lämpöä, kuivaa yskää ja hengenahdistusta. Noin 14 prosentilla on vakavia oireita ja viidellä prosentilla tehohoitoa vaativia oireita.
Selkeä enemmistö tartunnan saaneista ovat olleet aikuisia. Kiinalaisen tilaston mukaan koronaviruksen kuolettavuus on alle puoli prosenttia alle 50-vuotiailla, eikä yhtäkään 0–9-vuotiasta lasta ole kuollut. Tilastossa kiinalaisten keskimääräinen kuolleisuus on 2,3 prosenttia.
Italialaisten kuolleisuus on ollut kaksinkertainen kiinalaisiin nähden. Syyksi arvioidaan italialaisen väestön suhteellisen vanhaa ikää. Italiassa 23 prosenttia väestöstä on yli 65-vuotiaita, kun vastaava luku on 19 prosenttia Euroopassa ja 22 prosenttia Suomessa.
Torjunta
Nyt muun muassa Kiinassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa nähdyillä rajuilla karanteenitoimilla ja liikkuvuuden rajoittamisella pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä niin, etteivät sairaalat missään vaiheessa ylikuormittuisi. Eli vaikka suuri osa väestöstä kaikesta huolimatta tulee saamaan tartunnan, torjuntatoimenpiteillä pyritään ensisijaisesti litistämään tartuntahuippua siten, että kaikille hoitoa tarvitseville sitä pystytään antamaan.
Koronaviruksen leviämisen torjunta voi saada pelottavalta tuntuvat mittasuhteet. Yhtä lailla on hyvä muistaa, että juuri näillä toimenpiteillä pidetään sairaalat toimintakykyisinä. Toimenpiteet, jotka kuristavat maailmantaloutta, ovat hyvä asia terveydellemme.
Kapasiteetti
Eri maiden kyky pitää huolta kansalaistensa terveydestä vaihtelee suuresti. Alla olevassa kuvaajassa näkyy, kuinka monta teho-osastosänkyä löytyy sataatuhatta henkilöä kohti eri Euroopan maissa. Silmiinpistävää on pohjoismaiden suhteellisen alhainen luku.
Merkillepantavaa on, että Suomen väestö on suhteellisen vanhaa, teho-osastojen lukumäärä suhteellisen alhainen ja koronatorjunnan toimenpiteet ainakin tähän päivään asti [torstai 12.3.2020] lähinnä flegmaattisia.
Korona ja pörssiromahduksen kesto
Koronan pysyessä otsikoissa on hyvä muistaa, että markkinoilla ei myrskyä pelkästään koronan takia. Takana on pisin ja paras pörssinousujakso ikinä. Silti yritysten liikevoitot eivät ole juuri viime vuosina kasvaneet, vaikka kurssit ovat nousseet. Tavallisesti nouseva korkokäyrä (erityisesti 2-vuotinen vs. 10-vuotinen korko) kääntyi syksyllä nenälleen ja jatkaa edelleen kyntämistä. Myös Buffett-indikaattori, eli Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden markkina-arvo suhteessa BKT:hen, löi ennen koronavirusta ennätyksiä. Sitten tuli tämä korona ja pörssiromahdus.
“It gets worse before it gets better”
Kukaan ei tällä hetkellä osaa sanoa, missä määrin valtion- ja maailmantalous tulevat kärsimään koronaviruksen takia. Virus kun vaikuttaa talouksiin vähän joka paikkaan. Kohtalaisen todennäköistä kuitenkin on, että seuraavien kuukausien aikana tulemme viikoittain kuulemaan kasvavista tartunta- ja kuolleiden määristä sekä kasvavista toimenpiteistä leviämisen torjumiseksi. Samanaikaisesti tulosvaroitukset yleistyvät, kuten myös uutiskynnyksen ylittävät konkurssit.
Lentoyhtiöiden, hotellien ja risteilijöiden lisäksi moni muukin ala kärsii. Yhdysvaltojen (liuske-) öljyntuottajat ovat romahtaneen öljyn hinnan seurauksesta erityisen kovilla, koska heidän tuotantokustannuksensa ovat korkeammat kuin muilla. Autokauppa, ravintolat, kahvilat ja muu ei-niin-välttämätön kulutus seisoo. Tutkan alla monet pienet ja keskisuuret yhtiöt varsinkin palvelualalla joutuvat pulaan. Italiassa muut kuin ruokakaupat ja apteekit on määrätty suljettavaksi. Iso-Britannia on uuden yksinäisyytensä johdosta kovilla. Väestörikkaista kehittyvistä maista puhumattakaan.
Odottavan aika on pitkä
Pörssiromahduksen pohjaan on siis matkaa. Historiallisesti romahduksissa on kestänyt kuudesta kahteentoista kuukauteen, ennen kuin pohja on tullut näkyviin. Miten kauan nykyinen historiallinen romahdus kestää, riippuu pitkälti siitä, miten paljon pysyvää vahinkoa koronavirus aiheuttaa. Pandemia voi olla vuodessa ohi, mutta konkurssien jälkeen uusien työtilaisuuksien synnyttämisessä voi kestää aikansa. Mikäli konkursseja ei tule paljoa, palautuminen voi olla ripeää. Mikäli maailman yrityksistä viidennes menee nurin, meillä on työttömiä pitkään.
Kuluttajat
Jotkut ovat ripustaneet maailmantalouden pärjäämisen kuluttajien hartioille. Vähän sama kuin jos meressä kelluminen olisi ison kiven varassa. Kasvavassa määrin uutisvirran pelottama kuluttaja ei nyt osta autoja, matkoja tai edes ravintolassa tarjottuja aterioita, joita yhä harvempi on siellä näitä kuluttajalle tarjoamassa.
Keskuspankit
Myöskään keskuspankeilla ei ole mitään kovin tehokasta työkalupakissaan. Jo ennen kriisin alkua korot olivat matalat tai negatiiviset, ja suhteellisen tehottomaksi havaitut määrälliset elvytykset tuskin kääntävät kelkkaa. Taloudessa halpaa rahaa on ollut tarjolla jo pitkään. Siksi on vaikea nähdä, että EKP:n päätös rahantarjonnan lisäämisestä vaikuttaisi mihinkään. Korona ja pörssiromahdus eivät velkaelvytyksellä oikene.
Sijoittajat
Osingot: sijoittajan ei kannata nyt laskea viime vuosina totuttuihin osinkotulojen varaan. Pulaan joutuvat yritykset siirtävät osingonmaksut helposti tulevaisuuteen. Korona on syistä mitä parhain.
Ajoittaminen: Koska käänne tulee, sitä ei tiedä kukaan. Minäkin täällä vain viisastelen. Koska käänteen ajankohta on ajallisesti täysin sattumanvaraista, sitä ei kannata yrittää. Jos on pakko, joskus kuuden kuukauden tai yli 60 prosentin alamäen jälkeen asioita voi alkaa harkita. Silloinkin kurssit voivat edelleen puolittua.
Suojautuminen: ETP:t, sertifikaatit ja jopa puhtaat optiot ovat ennen syöksyn alkamista oivallisia tuotteita, mutta syöksyn alettua huonoja suojia. Johdannaiset hinnoitellaan nyt aivan hysteerisen kalliiksi. Sen voi kukin todeta johdonnaisten hinnoittelukaavaan perustuvasta implisiittisestä volatiliteetista, jota VIX-indeksi kuvaa. Yhtälailla vain päivänsisäisiä liikkeitä hyödyntävät instrumentit eivät suojaa kaupankäyntijaksojen välisiltä tiputuksilta.
Pitkäjänteinen sijoittaminen: pitkäjänteisen säästäjän ei nyt kannata tehdä muuta kuin jatkaa valitsemallaan tiellä. Nyt on jo liian myöhäistä myydä. Nyt on liian aikaista laittaa “kaikki peliin”. Ainoa varmasti kannattava tekeminen juuri nyt on harjoitella johdonmukaista sijoittamista.
Yhteenveto: korona ja pörssiromahdus
On kohtalaisen epätodennäköistä, että kuolisit koronavirukseen. Sairaaloiden ruuhkautumisen estämiseksi on kuitenkin pakko tarttua rajuihin, taloutta kuristaviin toimenpiteisiin. Näiden lopullista vaikutusta ei tiedä kukaan. Epätietoisuus ja huonot uutiset jatkuvat kuukausia ja markkinoiden liikkeet ovat sen mukaisia. Koronaviruksen taloudelle aiheuttamat pysyvät vahingot, kuten konkurssien määrä, sanelevat pitkälti sen, millaisen palautumisen näemme.
Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.
Itse lisäsin 40% kk säästösummaan indeksirahastoihin 7kk ajaksi. Katsotaan miten käy. Kokonaisuudesta on sulanut nyt kymmeniä prosentteja, mutta en osaa olla vielä huolissani, ensikertaa pääsen ostamaan laskeviin kursseihin.
Hyvää pohdintaa. Onkohan oikein valittaa Lääkintöhallituksen, hallituksen ja viranomaisten toimista, joilla on nimenomaan pyritty madaltamaan ongelmallista sairastuvuushuippua ? Tätä jatkunee 4 kk ja toipuminen on hidasta ja todellinen käänne positiiviseen tapahtuu vasta Trumpin kaaduttua tai saatuaan toisen kauden päätökseen.
Hyvä artikkeli ja hyvä kommentti. Miksi on täysin kiellettyä kyseenalaistaa näitä sairastuvuushuippuja madaltavia toimia leimautumatta vastuuntunnotomaksi siaksi. Uudellamaalla on nyt tehohoidossa peräti 1 potilas koronaviruksen vuoksi. Herää kysymys kuinka vastuullista tämä maailaman seusauttaminen oikeasti on. Omasta mielestäni jopa edesvastuutonta!!