Korkojen kaksi tarinaa

Tällä hetkellä vatvotaan Euroopan kriisimaiden ja etenkin Italian valtion velkakirojen tuottovaatimusten nousua. Asia ei minua mitenkään erityisesti kiehdo, koska kaikki jo tietävät tilanteen vahintäänkin tarpeeksi hyvin.

Jonkin aikaa sitten kirjoitin minun omasta mielestä tapahtuneesta positiivisesta käänteestä, kuinka nykyinen kriisi vihdoin myönnettiin pankkikriisinä ja huomiota kiinnitettiin pankkien pääomittamiseen. Pääomittaminen on sittemmin johtanut tilnateeseen, jossa osinkojen maksuja on lakkautettu/vähennetty ja sijoituksia puretaan pankkien taseista. Eikä tämä pääomittaminen koske vain pankkeja vaan myös muita Euroooppalaisia yrityksiä.

Pääomittamisprosessi tarkoittaa myös sitä, että finanssitoimijat purkavat sijoituksia Euroopan ongelmamaiden velkakirjoihin, joita Euroopan roskapankki (ERP) sitten käytännössä imuroi markkinoilta. Italian valtion velkakirjojen korkotason nousussa, joka pääasiassa nähdään negatiivisena asiana, voi siten myös nähdä jotain positiivista, eikä se kerro ainoastaan sijoittajien epäluottamuksesta. Itseasiassa pääomittamisprosessi on jokseenkin globaali, koska USA:ssa on myös enemmän tai vähemmän sama tilanne esim. BAC:n kohdalla.

Sijoittamisen kannalta tilanne mielestäni tarkoittaa sitä, että voimakkaan nousun ja romahtamisen skenaariot laskevat. Ei mielestäni ole kovinkaan mahdollista, että taloudet ja osakkeet voisivat voimakkaasti nousta tämän huomattavan pääomittamisen keskellä. Toisaalta velkavivun vähentämien ja pääomittaminen laskee riskejä.

Kaikella tällä on myös merkitystä sijoituskohteiden valinnan kannalta. Hyvä idea voi olla vaihtaa pankkiosakkeet pankkien etuoikeutettuihin osakkeisiin. Pääomittamisen vuoksi ensiksi mainituille ei välttämättä saa osinkoa lainkaan ja pankit saattavat pääomittamisen vuoksi ostaa etuoikeutettujaosakkeita markkinoilta takaisin markkinahintaa korkeammalla hinnalla.

Kaiken tämän johdosta olen itse muuttanut alkuviikosta sijoitusstrategiaani ja myynyt mm. kaikki tappiolliset arvopaperit pois salkusta ja painottanut etuoikeutettuja osakkeita ja muita vaihtoehtoisia pääomalajeja enemmän.

Seuraava blogimerkintä tulee kiireisen ajan vuoksi todennäköisesti vasta joulukuussa.

Peltomäki & Vahe: Omalla rahalla

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: valeyoshino / Foter / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit