Siirry pääsisältöön

Korkea osinkotuotto – muista kysyä miksi

Monet Helsingin pörssin yritykset ovat ilmoittaneet ennätyksellisistä, jopa yli kymmenen prosentin efektiivisistä osinkotuotoista. Se on pientä kassavirtaa toivovalle osakesijoittajalle hyvä asia. Kannattaa kuitenkin kysyä: miksi.

Ennätysosinkojen jakaminen saattaa tarkoittaa  sitä, että yrityksillä on nyt käytössään paljon rahaa, jolle ne eivät keksi parempaakaan käyttöä. Tässä piilee ennätysosinkojen huono puoli. Yrityksillä ei ehkä ole sellaisia mielekkäitä investointikohteita, joihin ne tarvitsisivat pääomaa.

Pörssiyrityksen ei kannata pitää liian suurta kassaa. Pitkällä tähtäimellä hövelö osinkopolitiikka ei kuitenkaan tiedä hyvää. Jos yritys ei investoi, se ei kasva, eikä se kohta sen jälkeen jaa osinkoakaan.

Osinkohaukkojen kannattaakin tänä keväänä olla tarkkoja. Jos ostettavaa haalii osinkotuoton perusteella, voi olla hyvä tarkistaa, mistä syystä yhtiö jakaa niin korkeaa osinkoa. Vastausta voi etsiä yhtiön osinkopolitiikasta. Joko yrityksen verkkosivuilta, vuosikertomuksesta tai tilinpäätöstiedotteesta pitäisi löytyä tarkempi selostus siitä, mikä  yrityksen pitkäaikainen jakofilosofia on.

Korkea efektivinen osinkotuotto on tyypillistä suurille ja vakiintuneille yrityksille. Tämänkaltaiset, niin kutsutut arvo-osakkeet tarjoavat hyvää, tasaista ja säännöllistä tuottoa osinkojen muodossa, mutta on todennäköistä, että niiden pörssinousua ei koskaan saada kuvailla sanalla rakettimainen.

Osingon irrotessa osakekurssi yleensä aina laskee osingon verran, jonka jälkeen se etsii uuden tasapainotilan. Voi olla, että yrityksen kurssi ei pitkään aikaan jaksa nousta osingon irtoamista edeltäneelle tasolle.

Toisaalta matala efektiivinen osinkotuotto saattaa tietysti olla merkki  yrityksen taloudellisesta ahdingosta. Aina se ei kuitenkaan ole huono asia. Kitsas osingonmaksaja voi olla niin sanottu kasvuosake, joka sijoittaa kaikki voittovaransa yrityksen toiminnan kehittämiseen. Hedelmät nautitaan arvonnousussa ja ehkä osingoissa sen jälkeen.

Esimerkki osingottomasta politiikasta on sijoitusguru Warren Buffettin Berkshire Hathaway. Yritys ei ole koskaan maksanut osinkoa, vaan voittovaroin on ostettu uutta ja annettu liiketoiminnan kasvaa.

Tuloksena Berkshire Hathawayn osakekurssi on käsittämättömän korkea. Tätä kirjoittaessa yhden a-osakkeen hinta New Yorkin pörssissä oli 186 084 dollaria (20.3.2014).

Mikä olisi oppikirjamainen, hyvän ja huonon osinkotuoton raja täällä meillä?

Yleisesti osinkotuottoa voi verrata korkoihin. Jos osinkotuotto on pitkiä korkosijoituksia suurempi, sitä voi pitää hyvänä. Tällä hetkellä hyvään osinkotuottoprosenttiin riittäisi siis jo 3-5 prosenttia. Alhaisena voi pitää osinkotuottoa, joka jää alle yhden prosentin.

Koske kyseessä on efektiivinen osinkotuotto, eli osinko jaetaan yrityksen kaupantekokurssilla,  se voi myös tarkoittaa sitä, että yrityksen markkina-arvo on liian alhaisella tasolla. Korkea efektiivinen osinkotuotto kautta linjan voi myös tarkoittaa sitä, että koko pörssi on liian matalalla tasolla.

Se jos mikä on oiva tilaisuus hankkia uutta omistettavaa.

 

/Ninni Myllyoja

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.03.2014 20:23

“Tuloksena Berkshire Hathawayn osakekurssi on käsittämättömän korkea. Tätä kirjoittaessa yhden a-osakkeen hinta New Yorkin pörssissä oli 186 084 dollaria (20.3.2014).”

En ymmärrä mitä osakekurssin suuruudella on tekemistä yhtään minkä kanssa. Eihän se kerro yrityksestä yhtään mitään!? Järkyttävän harhaanjohtavaa argumentointia.

Nimetön
Nimetön
22.03.2014 17:45

Puhvetin kiskan osalta lienee hyvä huomioida, että monet Berkshiren omistuksista omaavat hyvinkin pitkän historian ja profiilin nimenomaan hyvänä (kasvava osinkotuotto) osingonmaksajana. Tämä tuppaa unohtumaan monilta plokkaajilta…

Nimetön
Nimetön
20.03.2014 23:05

Korjaus: Berkeshire Hathaway on kerran maksanut osinkoa.