Konepajojen vuosi 2011 yllättävän vahva

Kommentissamme Osinkotuotto luonnottoman korkea käsiteltiin pörssin nykyistä poikkeuksellisen korkeaa osinkotuottoa. Kommentissamme Kohtuulliset osinkonäkymät palvelusektorissa tutustuttiin pörssin suurimpien palveluyritysten osinkotilanteeseen. Nyt tarkastelun kohteena ovat pörssin konepajat, jotka vielä menestyvät hyvin, sekä kaksi suurta teräksen tuottajaa. Synkkenevät talousnäkymät eivät ole toistaiseksi heijastuneet konepajojen liiketoimintaan. Tilauskannan jopa yllättävän vahva kasvu näyttää jatkuvan, mikä tarjoaa vastustuskykyä toimintaympäristön synkentyessä.

Epävarmuus tulevasta taloudellisesta kehityksestä on yhä suuri velkakriisin velloessa entistäkin villimmin. Kreikan ohella aivan toista suuruusluokkaa oleva Italia on nyt markkinoiden hampaissa. Tämän takia osinkoarviot ovat vain suuntaa antavia. Epävarmuudesta huolimatta tulevien osinkojen pohtiminen on palkitsevaa, sillä vähävelkaisilla, kannattavilla ja anteliasta osinkopolitiikkaa harjoittavien yritysten mahdollisuudet selvitä kunnialla tulevista koettelemuksista on muita yrityksiä parempi.

Sykliset ja ennen kaikkea jälkisykliset konepajat ovat aina kuuluneet sijoittajien suosikkeihin. Kurssimuutokset ovat olleet suuria, mutta pitkällä aikavälillä sijoitukset konepajaosakkeisiin ovat olleet varsin hyviä. Yhtiöt ovat ajoissa asemoituneet hyvin nopeasti kasvaviin markkinoihin etenkin Aasiassa. Moni konepaja on lisäksi nettovelaton, mikä on merkittävä etu rahoitusmarkkinoiden myllerryksessä.

Konepajaryhmän ykkönen on ilman muuta Kone, jonka tuloksentekokyky ei näyttänyt kärsivän edes finanssikriisin aikana muun muassa huoltotoiminnan suuren osuuden ansiosta. Tuloksen lievä kasvu jatkunee myös kuluvana vuonna. Yhtiö harjoittaa melko pidättyväistä osinkopolitiikkaa, mutta ei liene kovin optimistista olettaa, että viimekertainen 0,90 euron osinko voidaan nyt pyöristää täyteen euroon.

Konecranesin eli entisen Koneen nosturidivisioonan meno on kuluvana vuonna ollut hieman tahmea, vaikka tilauskanta on kasvanut vauhdikkaasti. Kuluvan vuoden tulos saattaa jopa heikentyä hieman viime vuoden tulokseen verrattuna, joten aiempi euron osinko tuskin nousee ensi keväänä.

Myös finanssikriisin aikana syvällä kyntänyt Cargotec on irronnut Koneesta. Tulos on nyt varsin kovassa nousussa; liikevoittotasolla parannus saattaa olla yli 50 prosenttia. On mitä ilmeisintä, että osakkeenomistajien osinkotulot kasvavat tuntuvasti ensi keväänä. Viime keväänä jaettiin 0,61 euroa B-osaketta kohti. Nyt euronkin osinko voisi olla mahdollinen. Korkeasuhdannevuodelta 2007 jaettiin 1,05 euroa.

Metson osavuosikatsaus kolmannelta neljännesvuodelta oli mieluisaa luettavaa. Tilauskanta on kasvanut kuluvana vuonna peräti 47 prosenttia, mikä tarjoaa tehokkaan vastalääkkeen mahdolliselle taloustaantumalle. Tuloskin on selvässä nousussa. Vuodelta 2009 Metso jakoi poikkeuksellisesti lähes koko tuloksena osinkoina hyvityksenä edellisen vuoden alhaiselle osingolle. Mahdollisuudet korottaa viime kevään 1,55 euron osinkoa ovat siten rajoitetut, mutta lievään korottamiseen uskomme.

Outotec on päässyt todella hyvään vauhtiin heikohkon vuoden 2010 jälkeen. Sekä tilauskertymä että tilauskanta ovat vuositasolla kasvaneet peräti 50-60 prosenttia ja liikevaihto saattaa kasvaa kuluvana vuonna jopa 50 prosenttia. Outotec on siis pörssin varmimpia osingon korottajia ensi keväänä. Viime kevään 0,75 euroa saattaa hyvinkin noustaa euroon.

Wärtsilä selvisi Koneen tapaan kuivin jaloin finanssikriisistä. Meno on nyt hieman tahmeampaa, mutta yhtiö tehnee silti samaa tasoa olevan tuloksen kuin vuonna 2010. Kun otetaan huomioon viime kevään rahastoanti, edellinen perusosinko oli 0,88 euroa, jonka lisäksi maksettiin kertaluonteinen 0,50 euron ylimääräinen osinko. Yhtiö on poikkeuksellisen osakasystävällinen, joten perusosingon nousu 0,90-1,00 euroon näyttää todennäköiseltä.

Fiskarsin tulos riippuu suurelta osin sen osakkuusyhtiön Wärtsilän tuloksesta. Viime keväänä jaettiin normaalin 0,60 euron osingon lisäksi muhkea 1,30 euron lisäosinko Wärtsiläomistuksen hyvin ajoitetun osittaismyynnin johdosta. Liiketuloksen ilman kertaluonteisia eriä odotetaan kasvavan, joten normaaliosinkoa kasvatettaneen 0,10-0,20 eurolla.

Erittäin sykliset Outokumpu ja Rautaruukki ovat sijoituskohteina tosi hankalia, sillä sekä toiminnan kannattavuus että voitonjako vaihtelevat rajusti vuodesta toiseen suhdanteiden tahdissa. Outokummun osinko on kolmessa vuodessa tippunut 1,20 eurosta 0,25 euroon ja Rautaruukin 2,00 eurosta 0,60 euroon. Rautaruukki on kääntämässä viime vuoden tappiota pieneksi voitoksi ja osinkokin saattaa lievästi parantua. Outokummun tilanne on melko lohduton, joten osingonjako saattaa jäädä kokonaan väliin.

Meillä on osakkeita kaikissa muissa yllä mainituissa yhtiöissä paitsi Outokummussa.

Kim Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

 Uusi osinkokausi on jo käynnistynyt! | Nordnet Blogi19 Joulukuu, 2011

[…] kommentilla (Osinkotuotto luonnottoman korkea, Kohtuulliset osinkonäkymät palvelusektorissa, Konepajojen vuosi 2011 yllättävän vahva sekä Teollisuus menestyy velkakriisin varjossa). Monelta keskustelijalta on kuitenkin jäänyt […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit