Koneen uusi hissiteknologia suurennuslasin alla

Kone julkisti kaksi viikkoa sitten uuden hissiteknologian, jonka pitäisi mahdollistaa ainakin kilometrin korkuisia hissejä. Teknologia, jota kone kutsuu UltraRopeiksi, kaksinkertaistaa toisin sanoen hissien ulottuvuuden. UltraRope on uudenlainen hiilikuituytiminen, korkeakitkainen köysi, joka korvaa perinteiset teräsköydet.

Teräsköysien ongelma on, että ne ovat painavia. Köydet nostavat hissikorin ja lastin lisäksi myös itsensä. Mitä korkeampi hissi, sitä pidempiä ja painavampia köydet ovat. Tämä rajoittaakin kuinka korkeaksi hissin voi rakentaa. Pahimmassa tapauksessa köydet voivat vastata suurimmasta osasta nostettavasta massasta, mikä vuorossaan vaatii paljon energiaa.

UltraRope köydet ratkaisevat Koneen mukaan monta ongelmaa. Perinteisillä teräsköysillä 800 metriä korkean hissin liikkuva massa on 108 600 kg, kun vastaavan hissin liikkuva massa on ainoastaan 13 900 kg UltraRope köysillä. Alempi massa puolittaa saman aikaisesti energian kulutuksen samalla kun köysien elinikä on tuplasti teräsköysiä pidempi.

UltraRope on ratkaisu nimenomaan erittäin korkeisiin hisseihin, koska sen edut vähenevät hissin madaltuessa. Liikkuva massa 500 metriä korkeassa hississä on enää vain 60 prosenttia teräsköysillä varustettua hissiä pienempi ja energiankulutusetu on vähentynyt 15 prosenttiin. Ero jatkaa vähenemistä ja 100 metriä korkeassa painoero on enää 1 200 kg.

Uskomme, että Koneen teknologia on tällä hetkellä ainutlaatuinen ja että kilpailijoilla ei ole vastaavaa teknologiaa kaikkein korkeimpiin rakennuksiin. Tilannetta voi verrata tilanteeseen vuonna 1996 kun Kone julkisti konehuoneettoman hissin. Ensimmäiset kilpailevat tuotteet tulivat markkinoille kaksi vuotta myöhemmin, mutta kilpailijoilla kesti keskimäärin noin neljä vuotta rakentaa vastaavan tuotteen.

On mahdollista, että Koneella on muutaman vuoden etumatka kyseisessä teknologiassa kilpailijoihin nähden, mutta laskemme sen varaan, että suurimmalla osalla kilpailijoista on vastaava tuote viiden vuoden sisällä. Tällä hetkellä maailmassa joko rakennetaan tai suunnitellaan 600 yli 200 metriä korkeaa rakennusta. Lisäksi Koneen mukaan maailmassa on noin 3000 rakennusta, joissa voidaan hyötyä UltraRope-teknologiasta modernisoinnin kautta.

Yli 500 metriä korkeita rakennuksia rakennetaan parhaillaan kolmea ja suunnitteilla on parikymmentä. Mielestämme tämä korkeusluokka on se joka on selkeimmin UltraRopen kohderyhmä ja jossa kilpailutilanne on luultavasti pienin. Samalla markkinat ovat pienet.

Kun mietitään UltraRopen kohdemarkkinoita, on hyvä muistaa, että kaikkein korkeimmissa rakennuksissa sama hissi pysähtyy harvoin kaikissa kerroksissa. Sen sijaan rakennus jaetaan tavallaan useammaksi päällekkäin olevaksi rakennukseksi, joilla on omat paikallishissit. Paikallishissit 300 metriä korkeassa ja kolmeen osaan jaetussa rakennuksessa olisivat siten noin 100 metriä korkeita. Tämän lisäksi rakennuksessa on suuria ja nopeita hissejä, jotka kulkevat rakennuksen eri osien aulojen välillä. Täten rakennukseen tulijat joutuvat yleensä vaihtamaan kerran hissiä ennen kuin he saavuttavat kohdekerroksensa.

On olemassa kaksi syytä, miksi kaikkein korkeimmat rakennukset on yleensä rakennettu näin. Ensimmäiseksi hissien käyttäjät saavuttavat kohdekerroksensa nopeammin. Samasta syystä on olemassa paikallisjunia ja kaukojunia. Ajattele miltä tuntuisi matkustaa paikallisjunalla Helsingistä Ouluun. Toiseksi hissit vaativat pienemmän osuuden rakennuksen pinta-alasta, kun useamman paikallisen hissikuilun voi sijoittaa päällekkäin.

Mielestämme UltraRope on osoitus siitä, että Kone on yhä innovatiivinen yhtiö. UltraRope tulee varmasti parantamaan Koneen kilpailukykyä hissitoimittajana maailman korkeimpiin rakennuksiin, mutta tästä huolimatta on todennäköistä, että Otis jatkaa markkinoiden hallintaa jatkossakin. Koneella pitäisi kuitenkin olla hyvät mahdollisuudet jatkaa kasvuaan markkinoiden keskimääräistä kasvua hieman nopeammin.

Omistamme Koneen osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.06.2013 10:51

Teksti voisi olla suoraan Koneen tiedotteesta, mutta kirjoittaja toki tuntee uusien kevyiden köysien mahdollisuudet hyvin. Innovaatiohan on merkittävä.