Koneen lisäosinko ennustaa vallanvaihtoa Sanomassa

Kone julkisti eilen aikeensa maksaa osakkeenomistajille lisäosinkoa 1,50 euroa osaketta kohden. Osinkoilmoitus ei mielestäni sisällä positiivista tulosvaroitusta yhtiön tulosnäkymien osalta. Sen sijaan voitonjaon perimmäiset motiivit saattavat olla lähtöisin yhtiön omistajarakenteen muista intresseistä.

Olen aiemmin tänä vuonna käsitellyt Konetta OMXH:n parhaita yhtiöitä koskevassa kirjoitussarjassa. Pähkinänkuoressa ilmaistuna pidän Konetta erinomaisena yhtiönä, jolla on erinomaiset pitkän aikavälin kasvumahdollisuudet ydinliiketoiminnassaan.

Erityisesti pidän yhtiössä siitä, että konserni on

a) Kasvollisesti omistettu
b) Laadukkaasti johdettu
c) Osakasarvon maksimoimiseen orientoitunut
d) Liiketoimintansa osalta ymmärrettävä, ajaton ja globaali
e) Orientoitunut myös tasaista kassavirtaa tuottavaan huoltoon
f) Korkeaan oman pääoman tuottoon kykenevä (negatiivisella gearingilla eli nettokassalla!) ja
g) Asemoitunut hyötymään kasvavista megatrendeistä.

Koneen liiketoimintanäkymät ovat varsin hyvät myös aivan lähitulevaisuudessa, sillä Kiinassa yritysostoin hankitun Giant Koneen markkina-asema jatkaa edelleen vahvistumistaan. Myöskään pelättyä ”hard landingia” ei ole vielä ilmennyt aasialaisilla asunto- ja kiinteistömarkkinoilla, mikä saattaisi vaikuttaa hyvin kielteisesti yhtiön lyhyen aikavälin kasvunäkymiin. Poistot rasittavat vielä kuluvan vuoden raportoitua Giant Koneen tulosta, mutta ensi vuonna Kiinan-yksikön suorituskyky näkyy jo konsernitason osakekohtaisessa tuloksessa asti melko tuntuvana EPS-parannuksena. Tämän vuoden EPS-vaikutus on siten Kiinan liiketoimintamuutoksista melko laimea ja ensi vuonna selvästi positiivinen. Tämä ei kuitenkaan ole markkinoille mikään uutinen.

Kaikesta hehkutuksesta(ni) huolimatta näen eilen julkistetun osingon yhtiön omistajarakenteen intressien ilmentymänä. Koneen pääomistaja, Antti Herlin lähipiireineen, omistaa yli 100 miljoonaa Kone Oyj:n osaketta, kun lasketaan yhteen konsernin A- ja B –sarjan osakkeet. Nyt Kone ilmoittaa jakavansa lisäosinkoja 1,50 euroa per osake. Tämä tekee koko osakekannan tasolla osingonjakosummaksi 384,4 miljoonaa euroa. Tästä ohjautuu bruttomääräisesti noin 150 miljoonaa euroa Antti Herlinille sekä hänen lähipiiriinsä ja määräysvaltaansa kuuluville yhteisöille. Kysymys kuuluu seuraavasti: miksi nämä varat halutaan nostaa yhtiöstä juuri nyt?

Avaan ensin hieman “oman salaliittoni” taustaa. Niklas – Antin pikkuveli – Herlin osti kesäkuussa merkittävän osan kustannusyhtiö Alma Mediasta. Antti Herlin omistaa valmiiksi Alma Median pääkilpailijasta Sanomasta 4,64 prosenttia. Tämä omistus antaa Antti Herlinille Sanomassa ”vasta” neljänneksi suurimman osakkeenomistajan sijan. Isoveli alkaa näyttää mediamarkkinoilla kääpiösarjan sijoittajalta pikkuveljeensä nähden. Ja siten syntyy tarve tehdä jotakin tilanteen pikaiseksi korjaamiseksi.

Palataan siis takaisin Sanomaan. Sanoma-konsernin osakekannan markkina-arvo on juuri nyt hieman yli 1,1 miljardia euroa. Antti Herlin saa – Koneesta saatavilla brutto-osingoilla havainnollistaen – lisättyä Sanoma-positiotaan selvästi yli 10 prosenttiyksikköä (tasolle 17-20% koko Sanoman osakekannasta). Tämän – mahdollisen – liikkeen jälkeen Antti Herlin nousisi jakamaan Sanoman suurimman osakkeenomistajan asemaa äänivallan osalta. Hän kuitenkin saisi yhtiössä tosiasiassa erittäin merkittävän vaikutusaseman, sillä suurimman omistajan (passiivista) paikkaa edustaa edesmenneen Aatos Erkon säätiö. Ja näin siis isoveli pääsisi media-alan kuninkaan paikalle. Aikoinaan kuulemma sanottiin, että se joka omistaa median, omistaa myös vallan.

Näin ollen näen Koneen lisäosingon erityisesti Antti Herlinin varallisuusasemaa kohottavana tekijänä, sillä hän – oman spekulaationi mukaan – allokoi merkittävän osan lisäosingoista Sanoman osakeostoihin kurssitasolla, joka edustaa kirjoitushetkellä kymmenen vuoden pohjalukemia. Lisäostot kasvattavat etenkin Herlinin tulovirtaa Sanoman osingoista, sillä 10 prosentin suhteellisen omistusosuuden ylityksen jälkeen hänen osinkotulonsa ovat Sanoma-konsernista verovapaat. Lööpin ainekset olisivat siis kasassa: syksyllä 2012 osalle kansakunnasta jaetaan verokortteja, mutta Suomen rikkaimmille sen sijaan jatkossa verovapaita kymmenien miljoonien eurojen osinkoja.

Koneen lisäosinko ei siis kerro – ainakaan minulle – yhtiön poikkeuksellisen ruusuisesta näkymästä. Lisäosingon taustalla saattaa olla edellä esitettyjä spekulatiivisia motiiveja. En siis ole edelleenkään kiinnostunut Koneesta ostokohteena, sillä yhtiön arvostustaso on juuri nyt kaikkea muuta kuin konservatiivinen. Sen sijaan Sanomassa saattaa avautua pelipaikka spekulatiiviselle sijoittajalle, jos suuri ostaja ilmestyy ostolaidalle tai vaihtoehtoisesti yhtiön kulisseissa järjestellään palikoita uuteen asentoon. Koska itse sijoitan kuitenkin lähtökohtaisesti pitkän aikavälin järkiperustein, en aio osallistua media-alan varallisuuden – mahdolliseen – uusjakoon Sanoman osakkeenomistajana.Kirjoittaja ei omista kirjoitushetkellä Alma Median, Koneen tai Sanoman osakkeita. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoittajan spekulaatiota tule ymmärtää henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi ketään vastaan – kaikki etenee lain kirjaimen mukaisesti. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TT25 Syyskuu, 2012Ihan mielenkiintoinen teoria eikä edes kovin kaukaa haettu. Toinen mahdollisuus on Koneen erittäin hyvä rahoitusasema joka mahdollistaa tuon lisäosingon maksamisen. Ehkä käteiselle ei ole Koneella vain yksinkertaisesti juuri tällä hetkellä käyttöä yrityksen keskittyessä orgaaniseen kasvuun. Tulevaisuus näyttää mihin mennään. Itse odottelen yrityksen hinnan laskua selkeästi alle neljänkympin ennen siirtymistä ostolaidalle. Odottavan ajasta voi tullakin sitten hyvin pitkä, mutta olen vielä suhteellisen nuori :D

Steve25 Syyskuu, 2012A. Herlinin Sanoma-omistuksen merkittävä kasvu lähitulevaisuudesa on mahdollista tai jopa todennäköistä. Salaliittoteoriassasi mainittu nokittelu Niklaksen suuntaan menee mielestäni kuitenkin huti. Alma ja Sanoma ovat yhtiöinä eri kokoluokan toimijoita, vaikka jakavatkin suomalaista lehtimarkkinaa melko tasaväkisesti. Sen vuoksi sijoitusten suurutta on turha vertailla järjestysnumeroiden perusteella. Jos motiiveja haluaa väkisin kaivaa perhepuolelta, menee kuvio luultavasti toisin päin: Niklas tietää veljensä halun päästä Sanoman suuromistajaksi ja siksi Niklas yrittää kiusoitella veljeään ostamalla Almaa, joka mielletään Sanoman vastavoimaksi.

Itse näkisin, että molemmilla Herlineillä on omat motiivinsa, jotka ovat osittain samat, mutta eivät sinänsä liity perheasioihin. A. Herlinin kohdalla kyse on halusta saada valtaa (ja tuottoa) Suomen suurimmasta mediayhtiöstä hinnan ollessa nyt kohtuullinen. N. Herlinillä on varmasti myös halu saada omistuksena kautta valtaa ja tuottoa media-alalta, mutta sijoitus on myös vahvasti spekulatiivinen. Alman ja maakunnallisten sanomalehtien omistusjärjestelyt ovat todennäköisesti jo aivan nurkan takana, mikä tekee Almasta pelipaperin ristikkäisten omistusten vuoksi.

Ella26 Syyskuu, 2012Todella mielenkiintoinen ja analyyttinen näkökulma. Kiitos virkistävästä merkinnästä!

Markus28 Syyskuu, 2012Vai onko Sanomalta sittenkin tulossa tulosvaroitus tai liikearvojen valtavat arvonalennukset ja siitä johtuva merkintäoikeusanti? Sisäpiiriläisenä Herlin tietää tästä ja ottaa nyt Koneesta käteistä ulos, jotta voi osallistua Sanoman tulevaan antiin? Jos näin käy, niin Sanoman osakkeen ostopaikka on vasta kun annista on ilmoitettu ja kurssitaso romahtanut.

Herlinhän voi joutua pääomittamaan Sanomaa tässä tilanteessa erittäin suurella summalla, joten hänelläkään ei sellaisia miljoonia ole kenties pankkitilillä valmiina odottamassa.

SH3 Lokakuu, 2012Mielenkiintoista. Mitäköhän Herlinin veljekset Suomen mediassa, joka on muutoinkin murroksessa, niin kovasti näkevät? Tuloksentekomahdollisuuksia? Tuskinpa vain.

Tässä taidetaan todistaa myös toisenlaista median murrosta, joka on sen oikeistolaistuminen. Se voi olla hyvä tai huono asia – riippuu näkökulmasta.

M2 Marraskuu, 2012Moi Jukka, huomasitko tämän tänään?

Liputusilmoituksen mukaan Antti Herlinin ja hänen määräysvallassaan olevien Holding Manutas Oy ja Security Trading Oy yhteenlaskettu omistus Sanoma Oyj:ssä on noussut 7 556 800 osakkeesta 8 556 800 osakkeeseen eli 5,26 prosenttiin Sanoma Oyj:n kaikista osakkeista ja äänimäärästä.

VS3 Marraskuu, 2012Moro. Täytyy sanoa että alkoi naurattamaan kun nyt luin että Antti Herlin oli ostanut kasan Sanomaa, ihan kuten tässä blogikirjoituksessasi ennustit. Pitääpä jatkossakin lueskella blogiasi.

Argh!3 Marraskuu, 2012Osteleeko Antti osakkeensa joltain institutionaalisilta sijoittajilta vai miten noin isot hankinnat käytännössä hoidetaan? Myyntilaita taitaa kuivua aika nopeasti jos sieltä yrittää miljoonia osakkeita shopata.

Jos taas premio maksetaan suoraan isoja eriä holdaavile rahastoille ym. niin hankinnat heijastuvat pörssissä noteerattuun hintaan vain välillisesti?

silvermining4 Marraskuu, 2012Tässä näkemyksessä osui kyllä totaalisesti sekä ajoitus että yhtiö! Onnittelut…

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit