Kommentteja Hewlett-Packardista

Minulta on useaan otteeseen pyydetty kommentteja yhdestä salkkuyhtiöstäni Hewlett-Packardista. Olen tehnyt liikkeitä positioni kanssa ja näin ollen on mielestäni hyvä aika avata ajatuksiani yhtiöön liittyen.

Ensiksi on hyvä valottaa hieman casen taustoja:

Ostin ensimmäiset HP:n osakkeet vuoden 2011 kesällä kurssin ollessa 35usd tuntumassa. Sijoitukseni taustalla tärkeimpiä syitä olivat:

  • Yhtiön osakekurssi on mielestäni laskenut osittain aiheetta (tj. Mark Hurdin häätäminen yhtiöstä johtuen ahdistelu syytteestä ja markkinoilla oli huhuja yhtiön sisäisistä ongelmista
  • Pelot liittyen PC-markkinoiden romahdukseen olivat mielestäni ylimitoitettuja
  • Yhtiön kyky tuottaa kassavirtaa oli vahva (laskemani vapaa kassavirta yield oli luokkaa ~15%)
  • Uskoin yhtiöllä olevan verrattain vahvat kilpailuedut valituissa liiketoiminnoissa (PC, printterit)
  • Vaikka HP oli pahasti jäljessä useita tärkeitä alan kehitystrendejä, uskoin yhtiön järkyttävän mittakaavan tarjoavan sille ohituskaistan ottaa kiinni tämä kehitys (HP:n liikevaihto ~125 miljardia ja pelkkä R&D budjetti oli yli 3miljardia)

Yhtiön kehitys oli seuraavan 12kk aikana todella brutaalia ja uusi toimitusjohtaja Leo Apotheker jää historian kirjoihin yhtenä maailman historian surkeimmista toimitusjohtajista. Hänen lyhyen mutta myrskyisän aikakautensa aikana HP teki strategisesti todella huonoja ratkaisuja joista päälimmäisenä katastrofaalisen huono 10mrd Autonomy yritysostos. Apothekerin aikakaudella yhtiön kurssista katosi karkeasti puolet ja hän ehti olla pestissään vain noin vuoden. Apotheker paikalle nostettiin hallituksesta entinen Ebay:n toimitusjohtaja Meg Whitman. Tämä päätös herätti paljon kritiikkiä, sillä hän oli ollut mukana rekrytoimassa Apothekeriä ja hyväksymässä useita huonoja yritysostoja, viimeisimpänä katastrofaalinen Autonomy. Whitmanin rekrytointi ei kasvattanut markkinoiden luottamusta ja osake jatkoi rumaa laskuaan.

Joka tapauksessa Whitman laittoi hihat heilumaan ja aloitti yhtiössä rajut saneeraukset vähentämällä mm. noin 30000 työntekijää. Lisäksi hän vetäytyi Apothekerin suunnitelmista jakaa yhtiö kahtia ja sitä vastoin hän yhdisti printterit ja PC:t samaksi divisioonaksi. Hän myös alaskirjasi useampaan otteeseen liikearvoa huonoista yritysostoista, mukaan lukien Autonomyn. Myös PC markkinat jatkoivat romahtamistaan tänä aikana joka heijastui yhtiön myyntiin laajalla rintamalla (PC, serverit, printterit).

Markkinat eivät pitäneet tästä kehityksestä ja osakekurssi kävi alimmillaan noin 10 dollarissa vuoden 2012 lopulla. Tämän jälkeen osake lähti nopeaan nousuun, kun Whitmanin toimet yhtiön kääntämiseksi alkoivat osoittaa positiivisia tuloksia ja yhtiön tulos ei romahtanut markkinoiden odottamalla tavalla. Lisäksi vahvan kassavirran avulla HP pystyi keventämään lainataakkaansa selvästi, joka pienensi myös siihen liittyviä riskejä.

Jälkikäteen katsottuna yhtiön tulosromahdus on ollut selvästi markkinoiden odotuksia pienempi, kun siitä siivotaan pois saneeraukseen liittyvät kulut ja alaskirjaukset. Ohessa HP:n liikevoiton kehitys 2009-2013:

2009: 11 miljardia

2010: 12,5 miljardia

2011: 11,4 miljardia

2012: 9,3 miljardia

2013: 8,5 miljardia

2014: Käänne parempaan?

 

Oma positioni:

HP positioni keskihinnaksi tuli lopulta ~20usd ja tein ostoja välillä 32-15usd. Tein HP:n kanssa saman massiivisen virheen, kun aikanaan Harley-Davidsonin kanssa, en ostanut osaketta pohjilta. Tämä johtui puhtaasti siitä, että en ymmärtänyt miksi osake oli painunut niin alas ja näin ollen pelkäsin osakkeen sisältävät riskejä joita en ymmärtänyt tai nähnyt (markkinoilla huhuttiin rahoituskriisistä ja ties mistä). Osake kävi alimmillaan noin 10 taalassa, jolloin siitä saatava vapaa kassavirta oli ollut 20-30% välillä jopa varovaisillakin ennusteilla. Tämän tilanteen hyödyntämättä jättämistä voi pitää karkeana virheenä, sillä se olisi alentanut keskihintaani selvästi.

Aloitin HP:n myynnit ~23usd tuntumassa ja myin viimeiset ~26usd tasolla pari kuukautta sitten. Kokonaisuutena osingot huomioiden sain sijoituksestani kohtuullisen voiton. Tämä voitto on kuitenkin selvästi matalampi mitä S&P500 yleisindeksi tuotti samassa ajassa. Tämän lisäksi jouduin kestämään todella korkeaa volatiliteettiä ja kokonaisuutena olen pettynyt sijoitukseeni.

Mielestäni osake ei myyntihetkellä ollut kovin kallis kassavirta mielessä. Ongelmana yhtiön kanssa on kuitenkin se, että en ymmärrä liiketoimintaa tarpeeksi hyvin, yhtiöllä ei ole konsernitasolla kilpailuetua ja yhtiön taivaanrannassa siintää valtavia haasteita. Näistä esimerkkeinä yhtiön heikko edustus kolmelta erittäin tärkeällä markkinalla (tabletit, älypuhelimet ja pilvipalvelut). Lisäksi irtaantuminen liittyy laajempaan salkkustrategiaani ”back to basics” josta kirjoitin blogissani aikaisemmin. Lyhyesti tämä tarkoittaa sitä, että keskityn sijoittamaan yhtiöihin joilla on vahva kilpailuetu, jonka liiketoimintaa ymmärrän ja jonka johtoon luotan. En kirjoitushetkellä omista HP:n osakkeita, enkä ole kiinnostunut ostamaan yhtiötä takaisin, ilman totaalista kriisihinnoittelua. Voi hyvin olla, että HP:n osake maksaa vuoden päästä 30usd, mikäli yhtiö onnistuu tuloskäänteessään ja se kasvattaa voitonjakoaan. En kuitenkaan halua olla tässä kehityksessä mukana, sillä en osaa arvioida sen todennäköisyyttä.

HP:stä saatavat rahat olen kanavoinut Helsingin Pörssiin sillä näen pörssissä edelleen mielenkiintoisia ostokohteita.

En omista kirjoituksessa mainittujen yhtiöiden osakkeita. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä sitä pidä tulkita sijoitussuositukseksi.

Kuvan lähde: Hewlett-Packard

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
31.08.2013 14:54

Mitä on nuo mielenkiintoiset yhtiöt?