Kolmesta kahteen

Jo oli aikakin! Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja osassa Euroopan maita siirrytään vihdoin 6.10.2014 lyhennettyyn pörssikauppojen selvitysaikaan. Kauppojen selvityksen nopeutuminen on hyvä ensiaskel oikeaan suuntaan ja pidän todennäköisenä, että kehitys ei jää tähän. Tulevaisuudessa saatamme nähdä selvityksen tapahtuvan jopa reaaliaikaisesti.

Miksi tämä on niin hienoa? No, nykyisen kolmen pankkipäivän sijaan Nordnetin online-markkinoista Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan markkinoilla tehdyt kaupat selvitetään jatkossa kahdessa pankkipäivässä (T+2). Se tarkoittaa, että sijoittajat saavat ostotilanteessa arvopaperinsa ja myyntitilanteessa rahansa päivää nopeammin kuin ennen.

Muutokset selvitysajassa juontavat juurensa Euroopan Unionin Central Securities Depository Regulation -sääntelyyn, joka vaatii T+2-selvitysaikaan siirtymistä 1.1.2015 mennessä. T+2-selvitysaika on osa isompaa kokonaisuutta, jonka päämääränä on markkinoiden tehokkuuden parantaminen. Tehokkuuden paranemisen pitäisi näkyä piensijoittajille ja muille markkinoilla toimiville osapuolille hintojen laskuna tulevaisuudessa.

Uskon muutoksen tuovan paljon uusia sijoitusmahdollisuuksia hieman pidemmällä aikavälillä. Pitää kuitenkin muistaa, että eri markkinoiden harmonisointi ei ole yksinkertaista. Toivon, että myös USA saataisiin pian mukaan uuteen selvitysaikatauluun. Kaupankäynti suomalaisten suosituimmalla ulkomaisella markkinalla tuntuisi tällöin entistä nopeammalta.

Lisätietoja selvitysajan muutoksesta saat sivuiltamme.

/Niklas Odenwall

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit