Kolmensorttista kansankapitalismia

Kuulutko ihmisryhmään, joka ei sijoita? Tunnen monia, jotka sanovat, että eivät sijoita, koska eivät ymmärrä siitä tarpeeksi, heillä ei ole aikaa, rahaa, eikä aikaa ottaa selvää. Sitäpaitsi sijoittaminen on turhaa, koska rahansa kuitenkin menettää.

Tiedoksi kaikille heille: te olette jo sijoittajia. Teillä menee myös oikein hyvin.

 1. Solidium kuuluu koko kansalle.

Jokainen suomalainen omistaa suomalaisia pörssiyhtiöitä valtion kokonaan omistaman Solidiumin kautta (www.solidium.fi). Solium on sijoitusyhtiö, jonka tehtävänä on omistaa kansalle tärkeitä yrityksiä.

Solidium on perustettu jo vuonna 1991, mutta nykyisessä muodossaan se on toiminut vuodesta 2008, jolloin valtion omistamat osakkeet kahdeksassa ei-strategisessa pörssiyhtiössä siirrettiin Solidiumin hallintaan. Solidiumin omistukseen siirtyivät Kemiran, Metson, Outokummun, Rautaruukin, Sammon, Spondan, Stora Enson ja TeliaSoneran osakkeita. Niiden arvo oli tuolloin yhteensä 5,28 miljardia euroa.

Nyt Solidiumin salkussa on Elisaa, Kemiraa, Metsoa, Outokumpua, Outotecia, Rautaruukkia, Sampoa, Stora Ensoa, Talvivaaraa, TeliaSoneraa, Tietoa ja Valmetia. Salkun arvo on 8,6 miljardia euroa.

Solidiumin toiminta jakaa kansan mielipiteitä, mutta yksi asia on varma: se on tuonut valtiolle rahaa.

 2. Työeläkeyhtiöt sijottavat työsskäyvien puolesta.

Työeläkeyhtiöt ovat Suomen suurimpia sijoittajia. Työeläkevakuuttajien yhteenlaskettu rahastoitujen varojen määrä, eli sijoituskanta, oli maaliskuussa 165,5 miljardia euroa.

Jos käyt töissä ja maksat eläkevakuutusmaksuja, sijoitat suomalaisiin ja kansainvälisiin osakkeisiin, joukkovelkakirjalainoihin ja muihin korkoinstrumentteihin, hedge-rahastoihin, pääomarahastoihin ja ei-listattuihin osakkeisiin sekä hyödykkeisiin. Omistat myös kiinteistöjä ja rahoitat suomalaisia yrityksiä.

Olet myös erittäin tehokas sijoittaja. Esimerkiksi eläkeyhtiö Varman viime vuoden sijoitukset tuottivat 9 prosenttia. Kuluja Varma maksoi 0,061 prosenttia sijoitusten arvosta.

 3. Sijoitusrahastot lyövät ennätyksiä.

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen arvo nousi toukokuussa lähes 81 miljardiin euroon. Noin miljoonalla suomalaisella on jo rahastosijoituksia, kun suoria osakkeita omistaa 800 000 henkilöä.

Kotitalouksien rahastosijoitusten arvo on noin 30 miljardia. Suoria osakkeita omistetaan noin 24 miljardilla.

Yleisesti ottaen Suomen kansantaloudella menee heikosti. Vienti ei vedä, investointeja ei tehdä ja ostovoima hiipuu. Kotitalouksien velkataakka on tasaantunut 127 miljardiin euroon.

Tämä kuitenkin kasvaa: suomalaisten pankkitalletukset. Suomen pankin tuoreimpien lukujen mukaan (http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/Pages/index_2_6_14.aspx?hl=kotitaloudet%202014) suomalaisila kotitalouksissa on pankkitileillään jo 82 miljardia euroa. Talletusten keskikorko on 0,44 prosenttia.

Suomalaisen markkinatalouden perinne on lyhyt ja kapitalismissa on vielä opeteltavaa.

Maa on kuitenkin täynnä pankkitalletuksia tuottoisampia sijoituskohteita ja esimerkkejä hyvistä sijoitustaktiikoista. Nyt kun vielä jaksaisi sijoittaa.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.06.2014 00:34

Loistava, kompakti ja tietotiivis juttu. Olisi tietenkin mielenkiintoista tietää, miten paljon/ vähän sijoitamme muihin kansoihin nähden. Varman hallinnointipalkkiot tosiaan vain 0,06 prosenttia vuodessa…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.06.2014 00:49

Ruotsissa noin 75-80% väestöstä omistaa rahastoja tai osakkeita. Suomessa luku on noin 20%. Ero on aika järkyttävä… Eikä osinko- ja pääomaverotuksen nostot auta asiaa lainkaan. Miksei tätä haluta korjata? En tiedä. Nähtävästi myös päättäjistä suurin osa ei tajua piensijoittamisesta yhtään mitään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.06.2014 17:50

Sisältääköhän Varman 0,06 heidän käyttämiensä rahastojen hallinnointipalkiot? Hieman epäilen.

Jos Varman salkusta löytyy pääomarahastoja, hedgerahastoja tms. kulut asettuvat kokonaisuutena selvästi korkeammalle tasolle.

Nimetön
Nimetön
19.06.2014 20:01

Ymmärrän kansankapitalismin hieman eri tavalla. Pidän sitä nimenomaan kasvollisena omistuksena, eikä omistamisena instituutioiden kautta. Esimerkiksi kun työntekijät omistavat yrityksen jossa ovat töissä, he ajattelevat eri aikavälin tavoitteita kuin jokin rahasto joka saattaa ostaa osakkeita myydäkseen kohta eteenpäin kalliimmalla.