Siirry pääsisältöön

Kolme uutisoiduinta osaketta pohjoismaisilta markkinoilta

Suomen osakemarkkina edustaa maailman osakemarkkinoista vain 0,3 %:n osuutta, joten on hyvä pitää silmät auki ja etsiä sijoituskohteita myös ulkomailta. Tässä jutussa käsittelemme kolmea osaketta, jotka ovat olleet vahvasti uutisissa alkuvuoden aikana.

Norjalainen DNO nousee öljyn hinnannousun tukemana

Brent-öljyn hinta on noussut vahvasti vuoden alusta lähtien. Öljybarreli hinnoiteltiin vuoden alussa alle 55 dollariin, nyt barrelista maksetaan 62 dollaria – öljyn hinnannousu on siis ollut osamarkkinoitakin nopeampaa ja nousulukemat kirjataan jo 15 prosenttiin.

Tämä on siivittänyt norjalaisen öljy- ja kaasuyhtiön DNO:n kurssin kovimpaan nousukiitoon pohjoismaisista suuryhtiöistä (+38,65 %). Yhtiö kertoi viime viikolla odotettua paremmasta tuloksesta vuodelle 2018: myynti kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna, mutta käyttökate laski noin 15 %. Vahva panostus investointeihin heikensi tulosta, mutta lisäsi selvästi tuotantokapasiteettia. Öljytuotanto tammikuussa 2019 oli 128 000 barrelia päivässä (bopd), verrattuna vuoden 2017 keskimääräiseen tuotantoon 113 533 barrelia päivässä.

Mikäli öljyn hinta jatkaa nousuaan, DNO:n ja muiden öljy-yhtiöiden kurssit seuranneevat perässä. Viime aikoina nähdyt öljyn hinnan vahvat heilahtelut tekevät koko sektorin seuraamisesta hyvin mielenkiintoista.

Käy kauppaa DNO:n osakkeella.

Norwegianille nouseva öljyn hinta toimii painolastina

Norwegian Air Shuttlelle – tutummin Norwegianille – vuoden alku on ollut täynnä pettymyksiä. Yhtiön osake on laskenut vuoden alusta lähes 40 prosenttia. Velkaantunut halpalentoyhtiö on kärsinyt kannattavuusongelmista, joita se pyrkii paikkamaan kulukuurilla ja lentokoneiden myynnillä.

Myyntihuhut yhtiön ympärillä ovat tukeneet osakkeen arvostustasoa, mutta tammikuussa British Airwaysin omistava IAG ilmoitti, että se lopettaa 8 kuukautta kestäneen tarjouskilpailun eikä tee enää kolmatta tarjousta yhtiöstä. Norwegianin osake putosi ilmoituksen jälkeen peräti 26 %.

Negatiiviset uutiset jatkuivat tammikuun lopulla, kun yhtiö ilmoitti noin 300 miljoonan euron osakeannista. Osakeanti tarvittiin yhtiön taseen vahvistamiseksi. Yhtiön lyhytaikainen velka on kasvanut viimeisen kahden vuoden aikana 12,68 miljardista kruunusta 23,52 miljardiin kruunuun.

Bloombergin keräämien analyytikkoennusteiden mukaan osakkeessa on kuitenkin merkittävä nousuvara, sillä 12 kuukauden tavoitehinta on 203 kruunua. Tällä hetkellä kurssi on 105,25 kruunua, eli osakkeella olisi lähes 95 % varaa nousta.

Käy kauppaa Norwegianin osakkeella.

Alkaako Danske Bankin rahanpesuvyyhti selvitä?

Vuosi 2018 oli Tanskan suurimmalle pankille synkkä. Lopullinen lasku rahanpesusta tulee kalliiksi ja sen lisäksi omistajat ovat jo maksaneet kriisistä puolittuneen osakekurssin muodossa. Moni voi miettiä, onko osakekurssien reaktio oikeutettu, sillä yhtiön liikevaihto tai tulos ei ole puolittunut. Rahanpesuvyyhdin vaikutuksia ei kannata väheksyä, mutta usein osakemarkkinat ylireagoivat ja hinnoittelevat osakkeen pahimpien uhkakuvien mukaan. Osakkeen hinta ei ole vielä tänä vuonna näyttänyt toipumisen merkkejä ja se on laskenut lisää yli 5 %.

Vuonna 2019 kannattaa seurata jatkuuko asiakaspako Danskesta ja millaisia kustannuksia rahanpesuskandaalista jatkossa syntyy.

Käy kauppaa Danske Bankin osakkeella.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit