Kolme taloudellista päämäärää

Jos rahaa jää ”yli”, se kannattaa säästää tulevaa varten. Säästäjällä taas on kolme taloudellista päämäärää. Päämäärä sanelee sen, minkälaiseksi sijoittajaksi on mahdollista tulla.

Mikä on sinun taloudellinen päämääräsi?

1. Taloudellinen tasapaino

Osaatko mitoittaa elämisesi niin, että rahaa jää joka kuukausi yli oman tarpeen? Jos, niin taloutesi on tasapainossa. Ylijäämästä kehittyy puskuri pahoja päiviä (eli sellaisia ajanjaksoja, jolloin säännöllisiä tuloja ei ole tai menot kasvavat jostakin syystä hetkellisesti) varten.

Kuka tahansa pystyy taloudelliseen tasapainoon, koska se ei vaadi muuta kuin tulojen ja menojen suhteuttamista.

Puskurin määrä riippuu omasta itsestä: se voi olla kolmen kuukauden, puolen vuoden tai jopa useamman vuoden palkkaa vastaava määrä.

Puskuri kannattaa sijoittaa niin, että se on likvidi, eli helposti muutettavissa käteiseksi.

 2. Taloudellinen riippumattomuus

Pystytkö elämään ilman palkkatöitä?

Taloudellisesti riippumaton on ihminen, jonka ei tarvitse tehdä töitä elääkseen. Tähänkin me kaikki pystymme, koska edelleen kyse on menojen ja tulojen välisestä tasapainosta. Jos kuitenkin haluaa pitää elintasonsa korkeana, mutta ilman työssäkäynnin velvoitetta, täytyy hankkia pääomaa, jonka turvin pystyy elelemään. Mielellään vielä niin, että pääoma ei kulu.

Suomalainen keskivertopalkansaaja tienaa vuodessa noin 36000 euroa. Päästäkseen samaan vuosiansioon, pitää pääomaa olla noin 700 000 euroa, jolle onnistuu hankkimaan viiden prosentin vuosikoron.

3. Rikkaus

Kulutatko paljon, mutta silti sinulta jää runsaasti rahaa säästöön? Jos, niin olet rikas.

Rikas omistaa eri omaisuusluokkia ja on mukana erilaisessa liiketoiminnassa. Hänellä on enemmän kuin yksi tulonlähde.

Palkkatyössä rikastuminen on melko mahdotonta, samoin osakesijoittamisessa (koska sijoitettavat summat ovat pieniä). Rikkaaksi tulemiseen tarvitaan yritystoimintaa, riskinsietoa ja velkavipua. Rikkaus vaatii onnen lisäksi paljon työtä ja omistautumista – asioita, joita itseasiassa harva on valmis tekemään ja joihin harvalla riittää kykyjä.

Moni voi pitää taloudellisten päämäärien miettimistä tyhjänpäiväisenä. Tärkeää ei kuitenkaan ole se mihin sijoittaa, vaan miksi sijoittaa. Vasta tähän kysymykseen vastattuasi olet valmis tekemään sijoitusstrategian.

 Lisää vastaavia ajatusharjoituksia voi lukea Terhi Majasalmen kirjasta Totuus taloudestasi (Talentum, 2012).

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.10.2013 19:51

Puskurin likviditeetissä voi mun mielestä olla erilaisia portaita. Siis jos on tarkoitus suojautua yllättävältä ansionmenetykseltä tai vaikka lainan koron nousulta. Tilanteen iskiessä päälle alkaa sitten realisoimaan kaikkia suht järkevästi. Muuten menettää joko tuottopotentiaalia tai joutuu monesti realisoimaan ikävimmällä mahdollisella hetkellä.

Nimetön
Nimetön
18.10.2013 01:23

Itsellä on kaikki kiinni osakkeissa. Jos tulee yllättäviä menoja, luottokortilla on 3000 e limiittiä n. 6,2% korolla (S-Pankin Visa). Riittää lähes kaikkiin yllättäviin menoihin. Luottokorttilaskun voi sitten maksaa pois heti tai erissä tulevina kuukausina. Viimeistään seuraavan kevään osinkotuloilla. Harvoin luottokorttia tarvitsee. Korkokulu on kohtuullinen hätätilanteita varten jos vaihtoehtona on makuuttaa 3000 e nollakorkoisella pankkitilillä. Mieluummin nekin rahat Fortumiin ym. ja sieltä 5% osinkotuottoa vuodesta toiseen.