Jalkapallon MM-kisojen Brasilia-Saksa -pelin 1-7 lopputuloksen oikein veikanneet nettosivat kahdella eurolla noin 10 000 euroa. Voittoa tuli 5000-kertaisesti. Vastaavia voittokertoimia osakesijoittaja näkee harvoin. Silti sijoittamista verrataan usein veikkaamiseen.
Tässä kolme syytä, miksi sijoittaminen ei ole veikkaamista.
1. Voitonjako.
Veikkauksessa raha menee veikkauksen järjestäjälle, joka palauttaa potin peliin osallistuneille. Mutta koko pottia vedonlyönnissä menestyneet eivät saa takaisin, vaan vain osan siitä. Esimerkiksi jalkapalloveikkaajien palautusprosentti Veikkauksen peleissä on 91. Lotossa palautusprosentti on vain 40. Tämä tarkoittaa sitä, että 60 prosenttia lotonneiden rahoista jää Veikkauksen käyttöön.
Pörssiin sijoitettu raha sen sijaan ei jää jonkun kolmannen osapuolen omistukseen, eikä yhden sijoituksen kasvu ole pois toiselta. Pörssi on markkinapaikka, jossa yritysten omistajat myyvät ja ostavat omistusosuuksiaan päivän hintaan. Yritys, jonka osakkeita vaihdetaan, ei itse saa minkäänlaista osuutta ostoista ja myynneistä.
Osakkeisiin sijoittanut saa voittoa pitkän ajan arvonnousun ja osingonmaksun kautta. Tuhatkertaiset voitot ovat harvinaisia, mutta tasainen arvonnousu on todennäköistä.
2. Riski
Vedonlyönti on kerrasta poikki -peliä. Jos olet lyönyt tulosvetoa siitä, että kotijoukkue voittaa vierasjoukkueen 4-0, voitat, jos peli päättyy 4-0. Mutta jos vierasjoukkue tekee viime minuutilla maalin ja peli päättyy 4-1, et saa mitään. Menetät sekä voiton että pääomasi. Kaikki on ohi sekunneissa ja kiinni puhtaasta – onnesta.
Myös osakesijoittamiseeen liittyy riski. Mielettömän kasvutarinan yritys osoittautuu liiketoiminnaltaan lahoksi ja sen markkina-arvo romahtaa. Jos yritys menee konkurssiin, siihen sijoittanut menettää todennäköisesti kaikki rahansa. Nämä ovat kuitenkin melko harvinaisia ilmiöitä osakemarkkinoilla. Todennäköisempää on, että yritys menestyy, työllistää ja kasvaa ja sen arvonkehitys hakkaa vähintään inflaation. Markkina-arvo saattaa nousta ja laskea, mutta pitkällä aikavälillä osakesijoitusten tuotto-odotos on on 10 prosentin luokkaa. Osakesijoittamisessa onnella on hyvin vähän tekemistä.
3. Informaatio.
Urheilumatematiikka ja -statistiikka auttaa valveutunutta veikkaajaa tekemään onnistuneen vedon. Sama pätee osakesijoittamiseen. Tietoa ja apuvälineitä sijoituspäätöksen tueksi on tarjolla vaikka miten paljon.
Mutta olitpa miten hyvä jalkapalloasiantuntija, ymmärtäisit strategiat ja taktiikat ja olisit perehtynyt lajiin niin syvällisesti kuin se vain on mahdollista, et siltikään voi varmasti tietää, kuinka monta maalia joukkueet ampuvat, kuka saa punaisen kortin, kuka loukkaantuu, kenellä pelaajista on huono päivä. 4-0 ja 4-1 lopputulosten ennustaminen ei tee sinusta yhtään huonompaa asiantuntijaa, mutta veikkaajana se saattaa muuttaa kaiken.
Yritysten tilinpäätöksiin ja markkinainformaatioon perehtyminen auttaa melko hyvin ennustamaan sen, miltä yrityksen liiketoiminta näyttää esimerkiksi vuoden päästä. Sijoittajan ennakointikyky on tausta-aineiston pohjalta paljon helpompaa ja vakaampaa kuin urheiluveikkaajan.
+ Bonus: Tunne.
Mikä yhdistää sijoittajaa ja veikkaajaa? Tietysti voitontavoittelu, mutta myös siihen liittyvä tunne. Sijoituspäätöksen voi yrittää tehdä puhtaan analyyttisesti, kuten veikkauksenkin, mutta väitän sen olevan mahdotonta. Tunteet vaikuttavat kaikkeen, mitä ihminen tekee. Osakesijoittajan tärkein tunne on luottamus. Sijoittaja voi luottaa yrityksen toimitusjohtajaan, tuotteeseen tai kasvutarinaan. Yhtäkaikki hän luottaa siihen, että yritys, jonka omistajaksi hän ryhtyy, toimii tuloksellisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla.
Urheiluveikkauksessa panoksena ovat yleensä niin pienet summat, että niiden menettäminen ei kirpaise. Veikkaaja on valmis maksamaan tunteestaan ja siitä, että pääsee osaksi peliä. Ei veikkaaja veikkaa puhtaan analyyttisesti parhaimman joukkueen puolesta, vaan hän veikkaa voittajaksi joukkueen, jonka haluaa voittavan. Veikkaus on viihdettä ja urheiluveikkaajaa ohjaava tunne on jännitys. Osakesijoittajalle jännitys on myrkkyä.
/Ninni Myllyoja
Kiitos Anssi ja Mikko hyvistä kommenteistanne! Olette oikeassa, en ole ammattímaisen vedonlyönnin asiantuntija, kuten en myöskään ole ammattimainen sijoittaja. Kirjoitan puhtaasti piensijoittajan näkökulmasta – ongelmista ja pähkäilyistä ja siitä mihin pieniä säästöjään uskaltaa laittaa. Blogini on tarkoitettu keskustelunavaukseksi ennemmin kuin puhtaaksi totuudeksi maailmanmenosta. Kiitos että osallistuimme siihen omilla kannanotoillanne. 🙂
Samaa mieltä, että kirjoittaja tuskin on tutustunut ammattimaiseen vedonlyöntiin. Mikäli jokin pelitalo haluaa tarjota kertoimet kolikonheitosta klaavalle 1,8 ja kruunalle 2,1, ollaan tehty kruunalle betsaamalla luonnollisesti hyvä veto osakemarkkinoiltakin tutussa pitkässä juoksussa. Toki klaava voi tulla kirjoittajan mainitsemalla “kerrasta poikki -periaatteella”, mutta onnistuneella kassanhallinnalla yksittäisen vedon ei pitäisi horjuttaa vedonlyöjän “salkkua”. Vedonlyöntimarkkinat tarjoavat myös melko harvinaista varmaa tuottoa. Esimerkiksi kirjoitushetkellä erääseen tennisotteluun tarjotaan niin ristikkäisiä kertoimia kahden pelitalon toimesta, että oikeilla panostuksilla ottelusta saat varman yhden prosentin tuoton. Niin ja vielä yksi asia: Mainitsemasi 91%:n palautus on vain Veikkauksen peleissä. Markkinoilta löytyy pelisivustoja, jotka tarjoavat jopa 97-98%:n palautusta. Näillä prosenteilla… Lue lisää >>
Ihan hyvä kirjoitus. Molempia harrastaneena on pakko sanoa, että tässä on tarkoituksella otettu vedonlyöntiin tai “veikkaamiseen” se onneen ja viihteeseen perustuva lähestymistapa. Sijoittaminen ja vedonlyönti todellakin eroavat toisistaan monilla mainitsemillasi tavoilla, mutta etsimällä ylikertoimia voi vetoakin lyödä tuottoisasti pitkällä aikavälillä. Helppoa se ei toki ole ja yksittäisissä vedoissa onnella on suuri merkitys. Yksittäisiä vetoja voisikin verrata päiväkauppaan, molemmissa on paljon satunnaisvaihtelua. Tuottoisia vetoja voi löytää esimerkiksi “tylsistä” alihehkutetuista joukkueista, jotka kuitenkin puolustavat hyvin. Yhtäläisyyksiä on löydettävissä osakesijoittamiseen. Toisaalta usein ei kannatakaan lyödä vetoa paremman joukkueen puolesta, kuten kirjoituksessa annetaan ymmärtää. Joukkueiden tasoeroja yleensä liioitellaan ja esimerkiksi pelin satunnaisuuden vuoksi huonommatkin… Lue lisää >>