Siirry pääsisältöön

Kolme kovinta tulosjulkistajaa USA:sta

Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme kolmea kovinta Q4/2018-tulostietonsa julkistanutta yhtiötä USA:sta: Applea, Amazonia ja Facebookia.

Apple

Apple antoi joulukuussa ensimmäisen tulosvaroituksensa sitten vuoden 2007 – toimitusjohtaja Tim Cook syytti myynnin laskusta erityisesti Kiinan odotettua heikompaa myynnin kehitystä. Viime viikolla julkaistusta osavuosiraportista selviää, että iPhone-puhelinten myynti laski ensi kertaa niiden julkaisun jälkeen yli 10 vuotta sitten.

Yhtiö on onnistuneesti lanseerannut uusia puhelinmalleja aina nousevin hinnoin, mutta nyt yli 1000 euroon kohonneet hinnat näyttäisivät muodostavan katon sille, mitä asiakkaat ovat valmiita maksamaan uusimmasta mallista. Myös puhelinten vaihtotahti on hidastunut ja iPhone-käyttäjät hankkivat uuden puhelimen entistä harvemmin. Syynä tähän lienee ainakin osittain se, että uudet toiminnot ja ominaisuudet puhelimissa eivät pääse iPhone-käyttäjien “must have” -listalle. Jatkossa Apple pyrkii kasvattamaan palveluliiketoimintansa osuuttaa liikevaihdosta, jotta tulos ei olisi niin riippuvainen tuotteiden myyntimääristä.

Tekninen näkemys osakkeesta

Tekninen kurssigraafi, klikkaa suuremmaksi.

Applesta tuli vuoden 2018 elokuussa ensimmäinen länsimainen pörssilistattu yritys, jonka arvo nousi yli 1000 miljardiin dollariin. Osake kohosi helmikuun 150 dollarista nopeasti yli 230 dollariin lokakuussa. Pudotus huipulta oli vähintäänkin yhtä raju – osake halpeni 40 % ja teki pohjan 142 dollarissa tulosvaroitusta seuraavana päivänä joulukuussa. Laskutrendiä kuvannut laskeva trendikanava rikkoutui ylöspäin vuoden alussa, kun osake oli vahvasti ylimyydyssä tilassa. Tekninen kuva on muuttunut negatiivisesta neutraaliksi ja osakkeella on palautusmisvaraa aina 200 liukuvalle keskiarvolle (punainen laskeva viiva arvossa 191 $).

Amazon

Amazon julkisti torstaina markkinoiden sulkeutumisen jälkeen analyytikoiden odotusten mukaisen tuloksen, mutta antoi odotettua alemmat ennustukset alkaneelle vuodelle – tämän seurauksena osake laski perjantaina yli 5 %. Yhtiön kasvu jatkui nopeana ja sen myynti nousi 20 %, ja tulos peräti 78 % edellisen vuoden viimeisestä kvartaalista. Kasvu on perustunut yhtiön laajentumiseen ja uusien teknologioiden kehittämiseen – yksi sen tärkeimmistä kehityshankkeista on virtuaalinen assistentti Alexa, joka ymmärtää käyttäjänsä pyyntöjä ja suorittaa toimintoja tämän puolesta (hakee sää- ja reittitietoja, lukee tekstejä, asettaa hälytyksiä jne.). Amazonin joulusesongin myydyin tuote globaalisti oli Echo Dot -älykaiutin, jolla saa yhteyden Alexaan.

Tekninen näkemys osakkeesta

Tekninen kurssigraafi, klikkaa suuremmaksi.

Kovaa kilpailua Applen ja Microsoftin kanssa maailman arvokkaimman yrityksen tittelistä käyvä Amazon on tällä hetkellä karvan verran kilpailijoitaan edellä. Yhtiön markkina-arvo laski tulospettymyksen jälkeen 799 miljardiin dollariin vs. Microsoft 789 mrd. $ ja Apple 787 mrd. $. Osake laski rajusti muiden teknologiayhtiöiden tapaan syksyn mittaan n. 35 %, mutta on ollut vuoden alussa muuta markkinaa suhteellisesti vahvempi, nousten yli 30 %. Osake on vielä laskevassa trendikanavassa ja sillä on selkeä vastustaso hinnassa 1720 $, missä myös liukuva 200 keskiarvo on tällä hetkellä. Jos osake onnistuu nousemaan tämän tason yläpuolelle, todennäköisyys uusiin huippuihin kasvaa. Muutoin osakkeen hinnan on oletettavaa heilua laskevan trendikanavan sisällä.

Facebook

Tietovuotoskandaalien, valeuutisten ja tietoturvaepäilyjen ryvettämä Facebook yllätti markkinat loistavalla tuloksellaan, joka lähetti osakkeen yli 10 %:n nousuun torstaina. Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi yhtiön muuttaneen perinpohjaisesti toimintatapojaan ja keskittyvän enemmän tietoturvaan. Tietoturva-asioiden kanssa työskentelevien työntekijöiden määrä kasvoi 42 %. Hidastuvasta käyttäjäkasvusta edellisen kahden kvartaalin aikana kärsinyt yhtiö raportoi käyttäjäkasvusta kaikilla neljällä markkina-alueellaan. Vuoden 2018 liikevaihto nousi 37 % edellisvuodesta ja osakekohtainen tulos pomppasi 40 %.

Tekninen näkemys osakkeesta

Tekninen kurssigraafi, klikkaa suuremmaksi.

Facebookin osake menetti arvostaan lähes 45 % heinä–joulukuun aikana. Kuuden edellisen viikon aikana sen arvo on jälleen noussut yli 40 %. Osake oli elo–joulukuun ajan selkeässä laskutrendissä, jonka jälkeen se on kääntynyt takaisin nousutrendiin. Tulosjulkistuksen jälkeen osake pomppasi 200 liukuvalle keskiarvolle ja muodosti kynttilän, jossa on pitkä häntä huipulla. Myös seuraavana päivänä muodostettiin samanlainen myyntipaineesta kertova kynttilä. Lyhyellä aikavälillä on syytä odottaa, että osake korjaa alaspäin kohti 160 dollaria. Pidemmällä aikavälillä osakkeen vahva noususuunnan momentum vienee arvostustason korkeammalle.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit