Siirry pääsisältöön

Koko maailma 15 eurolla vuodessa

Monet pitävät ajatuksesta, että jo tänään tietävät, että kymmenien vuosien kuluttua heidän sijoituksensa kuuluvat sijoitustuotoltaan vertailuryhmän parhaimmistoon. Monet pitävät myös ajatuksesta, että maksamalla vähemmän, he saavat enemmän. Indeksirahastot ovat tämän sijoittajaryhmän suosiossa. Mutta mitkä ovat ne kustannuksiltaan halvimmat indeksirahastot maailmassa, joihin olisi helppo sijoittaa?

ETF = Pörssinoteerattu rahasto

Niin sanottu ETF (Exchange Traded Fund), eli suomeksi pörssinoteerattu rahasto, on rahasto jonka osuudet on listattu pörssiin jatkuvan kaupankäynnin kohteeksi. Nämä ovat käteviä siksi, että niihin on helppo sijoittaa. Käytännössä useimmat pörssinoteeratut osakerahastot ovat passiivisesti sijoittavia indeksirahastoja, eli indeksiosuusrahastoja (joka tässä yhteydessä on järkevää), vaikka erilaisia muunnelmia myös löytyy.

Maailman kattava osakesalkku

Alla olevassa taulukossa olevat rahastot ovat kaikki puhtaita indeksiosuusrahastoja. Rahastot ovat ostettavissa Helsingin tai New Yorkin pörssistä ja siten voit sijoittaa niihin helposti osakevälittäjän kautta. Taulukossa on maittain/ maanosittain listattu kustannuksiltaan halvimpien rahastojen nimet, pörssikoodit, niiden veloittamat vuotuiset hallinnointipalkkiot, sekä maiden/maanosien bruttokansantuotteen mukainen esimerkkipaino, kullekin rahastolle.

Maailman kattavat ETF rahastot V
Esimerkki siitä, miten halvalla indeksiosuusrahastoilla voi rakentaa itselleen osakesalkun, joka kattaa sekä teollisen että kehittyvän maailman, sisältäen 3 877 osakketta ja 42 maata. Maanosittaiset/ maakohtaiset indeskiosuuksien painot perustuvat alueen osuuteen maailman bruttokansatuotteesta.

Suomeen sijoittavaa indeksiosuusrahastoa ei ole kuin yksi, Seligson Rahastoyhtiön alulle laittama SLG OMXH25. Maailman eri kolkista kilpailee varsinkin kolme Yhdysvaltalaista toimijaa Vanguard, Scharles Schwab ja SPDR/State Street. Vuonna 1975 perustettu Vanguard on kaiken indeksisijoittamisen alulle laittanut rahastoyhtiö, jonka rahastoissa on tällä hetkellä noin 2 biljoonaa dollaria. Kalifornialaisen Scharles Schwabin rahastoissa on 240 miljardia dollaria. Konserni aloitti toimintansa osakevälittäjänä 1971, siirtyi ensimmäisten joukossa internetvetoiseen osakevälitykseen ja edelleen indeksiosuusrahastoihin. State Street puolestaan perustettiin jo 1792 ja yhtiön rahastoissa oli vuoden vaihteessa 2,34 biljoonaa dollaria. Etelä-Korean indeksiosuusrahastoa hallinnoi Seligsonin jälkeen ryhmän toiseksi pienin yhtiö, Horizons ETFs Management (USA) LLC, jonka konsernin rahastoissa on “vain” 59 miljardia dollaria.

Hallinnointipalkkiot vaihtelevat

Pörssinoteerattujen rahastojen hallinnointipalkkiot vaihtelevat. Yhdysvalloissa varsinkin kilpailu Charles Schwabin ja Vanguardin välillä on puristanut rahastojen hallinnointipalkkiot muutamaan prosentin sadasosaan. Suomessa Seligsonin OMXH25 palkkio laskee rahaston koon mukaan (korkeintaan 0,18 % vuodessa, tällä hetkellä 0,17 %).

Euroopan halvin indeksiosuusrahasto tulee Vanguardilta, 0,15 prosentin vuotuisella hallinnointipalkkiollaan. Siinä on osakkeita kuudestatoista maasta, tällä hetkellä yhteensä 561 kappaletta. Halvin Yhdysvaltojen osakemarkkinoille sijoittava rahasto on puolestaan Schwabin US Broad Market ETF, joka on samalla koko ryhmän halvin rahasto 0,04 prosentin hallinnointipalkkiollaan. Siinä on lisäksi kokonaiset 2013 osaketta ja sekä isoja että pieniä yrityksiä. SPDR:n (State Street) Japani -rahasto on ryhmän kallein, puolen prosentin palkkiollaan. Etelä-Korean rahastossa silmiin pistää Samsungin viidenneksen osuus rahaston 179 osakkeen salkusta (katso myös muiden rahastojen osakesalkkujen painot alla olevista linkeistä). Schwabin kehittyvien markkinoiden rahastossa on sitten taas 667 yhtiötä 22 maasta ja markkinat huomioiden, yllättävän alhainen, 0,15 prosentin hallinnointipalkkio.

Laskemalla rahastojen hallinnointipalkkiot yhteen, maan/ maanosan suhteellisella bruttokansantuotteella painottamalla, esimerkkisalkun yhteenlasketuksi vuotuiseksi hallinnointipalkkioksi saadaan vaivaiset 0,14 prosenttia. Siis maailmanlaajuisesta osakesalkusta. Tämä liennee jonkinlainen ennätys.

Vastinetta rahoille?

Mikäli sijoittaisit 10 000 euroa yllä olevaan indeksiosuusrahastoista koostuvaan esimerkkisalkkuun, maksat siitä hallinnointipalkkiota 14 euroa ja 34 senttiä vuodessa. Lisäksi joudut tosin hankintaa tehdessäsi maksamaan välityspalkkion osakevälittäjällesi, sekä maksamaan vuotuisen säilytyspalkkion, joka vaihtelee palvelutarjoajittain (Nordnetilla säilytys on ilmaista).

Saat siis kahden Big Mac aterian hinnalla hallinnoinnin 10 000 euron osakesijoitukselle, joka kattaa koko maailman ja sisältää 3 877 osakesijoitusta 42 eri maassa. Sijoitustesi perään katsoo oman markkinansa johtavat varainhoitajat, joita paikallisten finanssivalvojien lisäksi valvovat paikalliset pörssit.

Ja koska juuri minimoit sijoittamisesi kulut, tiedät jo tänään, että kymmenien vuosien kuluttua maailmanlaajuisesti sijoitettujen varojesi tuotto kuuluu lajinsa parhaimmistoon.

 

Katso myös: Maksa vähemmän, niin saat enemmän, ja Passiivinen sijoittaminen – aktiivista järjenkäyttöä

Jutussa mainittujen indeksiosuuksien kotisivut: Seligson OMXH25, Vanguard VGK, Schwab SCHB, SPDR JPP, Horizons KHR, ja Schwab SCHE

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Kuvan lähde: www.deviantart.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
21 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
23.12.2014 16:26

Olisi hyvä mainita että amerikkalaiset ETF:t eivät voi sijoittaa osinkoja uudelleen. Osa asiakkaista varmasti tavoittelisi veroedullista akkumuloivaa salkkua.

Nimetön
Nimetön
09.07.2014 16:38

Olen myös kovasti kiinnostunut ETF-sijoittamisesta. Mutta en pidä noin laajaa hajauttamista välttämättä kovin järkevänä… Eikö olisi parempi yrittää sijoittaa sellaisiin ETF-rahastoihin, joihin on yritetty poimia parhaimmin tuottavia yhtiöitä? Kyllä niitäkin ETF:iä löytyy monenmoisia, eikä niissäkään palkkiot välttämättä ole päätä huimaavia, varsinkin, jos otetaan parempi kokonaistuotto huomioon. Olisikin mielenkiintoista nähdä sellainen laskelma, jossa ei vertailla pelkästään hallinnointipalkkioita, vaan jossa katsotaan myös kyseisten rahastojen kokonaistuottoja. Esim. “millaisen kokonaistuoton olisi saanut näillä rahastoilla, joiden hallinnointipalkkiot olivat tällaiset”. Tässä voisi katsoa myös osinkotuottoja erikseen, jos rahasto maksaa osingot ulos. Tässähän voi hyvin käydä niin, että huonompi kokonaistuotto aiheuttaa niin paljon vahinkoa suhteessa vähemmän hajauttaviin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
10.05.2014 08:23

Kieltämättä kiinnostavia ETF:iä mainitset. Olisiko mahdollista saada Seligsonin OMXH25 sekä Vanguardin ja Scharles/Charles(?) Schwabin ETF:iä Nordnetin kuukausisäästöohjelman valikoimaan? Nythän etupäässä on mahdollista sijoittaa Deutsche Bankin ja Blackrockin ETF:iin. Ensin mainituista moni perustuu swappeihin mikä ei henkilökohtaisesti tee niistä kiinnostavia. iSharesin rahastot taasen maksavat tuotot ulos sen sijaan että sijoittaisivat osinkonsa uudelleen, mikä Suomen verotus huomioiden on hieman epäedullista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2014 11:24

Meillä ei tosiaan ole jakelusopimuksia Seligsonin, Vanguardin tai Charles Schwabin kanssa, ja näin ollen niitä ei löydy meidän kuukausisäästämisohjelmasta. Kahden viimesien osalta ei ole edes varmaa onko rahastoille markkinointilupaa Euroopassa. Mutta Deutsche Bankin X-trackerit replikoivat indeksiä nykyään fyysisesti, eli sijoittamalla rahaston varat suoraan osakkeisiin, mikä myös minun mielestä on parempi kuin swappeihin perustuva vaihtoehto. Rahastoista löytyy myös kasvu-osuuksia.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.05.2014 15:48

Nielenkiintoinen lista, itse korvaisin usan iSharesin S&P500, kulut 0,07% ja ei jaa osinkoja ulos http://fi.ishares.com/fi/rc/tuotteet/CSSPX

Nimetön
Nimetön
10.05.2014 09:09

Mites iShares?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2014 12:17

Lähtökohtaisesti korkeammat hallinnointipalkkiot, mutta toisaalta näistä löytyy joitain rahastoja joilla kasvu-osuuksiakin. Katso myös muut kommenttini aiheesta.

Nimetön
Nimetön
10.05.2014 17:40

Koko maailman osakemarkkinat haltuun kustannustehokkaasti.
Aivan kuin omat ajatukseni olisi tuotu hienosti jäsenneltynä esille blogissa.

Tutkin edellä esille tuotuja etf-tuotteita, ja ymmärsinkä oikein niiiden kaikkien maksavan osinkoa?

Eikö kymmenien vuosien tähtäimellä olisi parempi sijoittaa osingot uudelleen sijoittaviin, ja miten tämän nyt sitten voisi käytännössä toteuttaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2014 12:19

Ehdottomasti. Ainakin iSharesilla ja Deutsche Bankin X-trackerseillä on osuus sarjoja missä osingot sijoitetaan automaattisesti uudestaan osakkeisiin.

Nimetön
Nimetön
10.05.2014 22:03

Vanguardilta löytyy myös koko maailmaan sijoittava ETF, joten periatteessa ei tarvitsisi kuin tätä yhtä lappua ostaa: VT.
Kulut ovat 0.18%, mikä ei ole erityisen paha. https://personal.vanguard.com/us/funds/snapshot?FundId=3141&FundIntExt=INT

Ainoa miinus on osingon maksu kasvuosuuksien sijaan. 0.40% kululla löytyy kuitenkin iSharesilta vastaava osingot uudelleen sijoittava ETF http://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251882/ishares-msci-world-ucits-etf-acc-fund

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2014 12:15

Lähestyin tätä aihetta kustannuslasit päässä, eli etsin rahastoja joiden hallinnointipalkkio olisi mahdollisismman alhainen. Se että varsinkin Amerikkalaiset rahastot maksavat osingot ulos ei ole verotuksellisesti optimaalista meille Suomalaisille. Kahdesta rahastosta kannattaa siksi aina valita se jolla on niin sanotut kasvu-osuudet (osingot sijoitetaan rahaston sisällä uudestaan osakkeisiin, eikä tuottoja makseta ulos). Kyseinen hyöty varmasti peittoaa tuon mainitsemasi iShares rahaston korkeamman hallinnointipalkkion haitan, mutta minua hämää tuo “optimized” replikointitapa (eli rahasto ei automaattisesti sijoita varojaan suoraan indeksin kaikkiin osakkeisiin, vaan indeksiä seurataan suppeammalla, tilastollisesti optimoidulla salkulla).

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.05.2014 15:49

Tuo iSharesin ei ole vastaava kuin VT. VT:ssä on EM-markkinat myös mukana, ISharesilla ei.

Nimetön
Nimetön
11.05.2014 11:09

Suomeen sijoittavia ETF:iä on kaksi. Nämä ovat blogissa mainittu Seligsonin OMXH 25 ETF ja iSharesin MSCI Finland Capped ETF. ETF-tarjonta ja tuotteet kehittyvät sellaista tahtia, että ammattilaisenkaan ei varmasti ole helppoa pysyä kehityksen ja tuotevalikoiman perässä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2014 11:03

Kiitos kun huomautit – en tiennytkään tuosta iSharesin suomi rahastosta. Sen palkkio on tosin kaksinkertainen Seligsonin rahastoon verrattuna, joten ainakin vielä vanhat kolleegat pärjäävät ulkkareille 😉

Nimetön
Nimetön
12.05.2014 11:15

Voiko jutussa mainittuja tuotteita ostaa euromääräisenä vai pitääkö joissain tapauksissa vaihtaa valuuttaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2014 12:24

Jutussa mainituista, oman lajinsa halvimmista rahastoista vain Seligsonin OMXH25 rahasto on euromääräinen.

Nimetön
Nimetön
12.05.2014 17:05

Pystytkö avaamaan minulle tämän ETF:stä.
Osingot uudelleen sijoittava, miten se käytännössä toteutuu?
Jos etf ostetaan ja myydään pörssissä päivän hintaan, miten tuo osingon uudelleen sijoittaminen näkyy ja toimii?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2014 22:25

Osingot kertyvät rahastoon käteiseksi, kunnes salkunhoitaja päättää sijoittaa ne osakkeisiin, kassan kasvaessa liian suureksi. Osinko-oikeuden irtoessa osakkeesta (täsmäytyspäivänä), rahastoon merkitään saatava, joka muuttuu käteiseksi osingon maksupäivänä. Joten osinko sisältyy rahaston osuuden arvoon, niin sanottuun NAViin (net asset value), koko matkan ajan. Kun ostat ja myyt ETF:ää päivän sisäisesti, teet sen tasolla joka sisältää osingon maksun (oli se sitten vielä “kiinni” osakkeessa, “irronneena” saatavana rahaston kirjanpidossa, tai maksettuna rahastoon käteisenä). Rahaston arvo on tietenkin yhtä kuin arvopaperisalkun arvo + käteinen + saatavat – velat. Ja koska kaikki tapahtuu rahaston toiminnan sisällä, ja koska rahastot eivät maksa veroja, on ainakin suomalaisittain yleensä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.05.2014 08:03

Korjaa jos olen väärässä, mutta pääomatappioita voi vähentää vain luovutusvoitoista, ei osinkotuloista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.05.2014 14:04

No niinpä tietenkin 😉 Ei pitäisi väsyneenä näitä juttuja kirjoitella… Nyt on korjattu

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.07.2016 20:22

Nyt 2016 eteenpäin luovutustappiot vähennetään verotuksessa pääomatuloista, myös osinkotuloista. Avaa jkv uusia madollisuuksia salkunhallintaan.