Siirry pääsisältöön

Koko kansan osakesäästötili?

Eduskunta on hyväksynyt osakesäästötilin hallinnointia, valvontaa ja verotusta koskevat lait. Talletuksia osakesäästötileille voidaan ottaa vastaan vuodesta 2020 alkaen.

Pallo on siirtynyt lainsäätäjältä palveluiden myyjille. Luottolaitokset ja sijoituspalveluyritykset voivat tarjota osakesäästötiliä. Oletan kaikkien suurten pankkien ja pankkiryhmien tarjoavan tiliä asiakkailleen osana kokonaispakettia. Pienemmät palveluntarjoajat joutuvat kilpailemaan isojen kanssa omien palveluittensa käytön helppoudella ja hinnalla. Toivottavasti kilpailu on kireää, jotta kuluttajat saavat edullisia ja helppokäyttöisiä osakesäätötilejä käyttöönsä.

Kuluttajille osakesäästötilin käyttämisen ensisijainen kannustin lienee mahdollisuus lykätä veronmaksua. Hintana siitä tosin on osinkojen verotuksen kiristyminen. Suoraan omistetun pörssiosakkeen osingosta veronalaista tuloa on 85 %. Jos osinko kiertää osakesäästötilin kautta, siihen kohdistuu 100 prosentin tulovero, eli osingon vero kiristyy 25,5 prosentista 30 prosenttiin tai 28,9 prosentista 34 prosenttiin.

Korkoa korolle -efekti lieventää tai poistaa osinkojen näennäisesti kireämmän verotuksen. Veronmaksun lykkääminen kasvattaa osakesäästötilin tuottoa, koska muutoin osuus, joka menisi veroihin, voidaan sijoittaa. Osingoista voidaan osakesäästötilillä sijoittaa uudelleen 100 %, kun suorasijoitusosingoista voidaan sijoittaa vain verojen jälkeen jäävä 74,5 % tai 71,1 %. Jos otetaan huomioon vain osingot ja osinkojen verotus, näyttäisi osakesäästötili antavan suorasijoitusta huonomman nettotuoton. Osinkoprosentin noustessa ja sijoitusajan pidentyessä tilanne tasaantuu.

Osakkeen arvonnousun uudelleensijoittaminen verovapaasti on osakesäästötilin ominaisuus, joka houkuttelee erityisesti piensijoittajia. Tähänkin herkkuun on kuitenkin kätketty myrkkypilleri. Osakesäästötilin tuottoa verotettaessa säästäjä ei voi käyttää hankintameno-olettamaa.

Hankintameno-olettamalla on merkitystä silloin, kun vähintään kymmenen vuoden sijoituksen arvo on noussut yli 150 %. Aktiivinen osakesijoittaja ei hankintameno-olettamasta yleensä hyödy, mutta passiivisen, osta ja unohda -sijoittajan kannattaa ottaa hankintameno-olettama huomioon.

Toisaalta kukaan ei voi tietää miten luovutusvoittoja verotetaan 10 vuoden kuluttua.

Aktiivisen sijoittajan pitää maksaa luovutusvoiton vero aina salkun sisältöä muuttaessaan. Osakesäästötili antaa mahdollisuuden sijoittaa myös arvonnoususta maksettava vero. Jos arvonnousu on 5 % vuodessa ja verokanta 30 %, veronmaksun jälkeen sijoitettavaa onkin vain 3,5 %.

Toisaalta osakesäästötiliä purettaessa säästäjän on maksettava veroa koko säästöajan arvonnoususta, kun taas suorasijoittaja on maksanut veronsa vuosittain. Tällöin veron määrää voi lisätä siirtyminen 30 prosentin pääomaverokannasta 34 prosentin verotukseen. Toisaalta: kuka käskee purkamaan sijoitustaan kerralla.

Osakesäästötilin tappio on vähennettävissä vasta tiliä lopetettaessa. Suorasijoittaja vähentää tappiolliset kauppansa tappiovuoden tuloista. Tappion osalta osakesäästötiliä käyttävä kärsii siten lykkääntymishaittaa. Erityisesti haitta näkyy silloin, jos sijoittaja ottaa ajoittain varoja yksityiskäyttöön. Osittaisen noston yhteydessä sijoitustilin tappiollisuutta ei huomioida verotuksessa, mutta voitto kyllä otetaan huomioon.

Osakesäästötili ei avaa veroparatiisia osakesäästäjälle verrattuna suoraan osakesijoittamiseen, mutta tarjoaa tervetulleen mahdollisuuden tavalliselle piensijoittajille, joka haluaa itse järjestellä salkkunsa sisältöä.
Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
14 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.04.2019 09:04

Eikös tuo hankintameno-olettama ole väärin??

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2019 11:45

Ei ole. Osakesäästötilin tuotto ei ole luovutusvoittoa vaan muuta pääomatuloa. Siten siihen ei sovelleta hankintameno-olettamaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.04.2019 10:11

Tarkoitin että mainitsemasi 67% on väärin, 150% on oikein.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2019 11:46

Olet oikeassa. Hankintameno-olettamalla on merkitystä silloin, kun vähintään kymmenen vuoden sijoituksen arvo on noussut yli 150 %. Ja jos omistus on alle kymmen vuotta, sijoituksen arvo pitäisi nousta yli 400 %, että hankintameno-olettamalla olisi hyötyä.

Nimetön
Nimetön
02.04.2019 12:59

Virheellistä ja puutteellista tietoa. En jaksa korjata kaikkia artikkelin puutteita, mutta sanon vain, että hodlaajalle OST ei tarjoa mitään veroetuja. Vain treideri hyötyy tilistä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2019 11:49

Voit olla oikeassa tilin kannattavuudesta, jos palvelun hinnat nousevat. Asiavirhettä jutussa ei kuitenkaan ole.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.04.2019 11:32

@Vesa Korpela Omat Excel laskelmani totesivat, että vaikka tilin kulut ovat 0 euroa, niin ulkolaisissa osakkeissa tulee turpaan oikealta ja vasemmalta verrattuna AO-tiliin. Kotimaisissa osakkeissa tulos on +- 0 euroa, mutta tuo tulos ei korvaa massiivista poliittista riskiä, jolle tilillä olevat varat ovat alttiita. Asiavirheet: “Korkoa korolle -efekti lieventää tai poistaa osinkojen näennäisesti kireämmän verotuksen. Veronmaksun lykkääminen kasvattaa osakesäästötilin tuottoa… Osinkoprosentin noustessa ja sijoitusajan pidentyessä tilanne tasaantuu” -Ei tasaannu, koska a) osinkovero suurempi, b) hankintameno-olettama ei mahdollinen ja c) ulkolaiset lähdeverot ei hyvitetä “Osingoista voidaan osakesäästötilillä sijoittaa uudelleen 100 %, kun suorasijoitusosingoista voidaan sijoittaa vain verojen jälkeen jäävä 74,5 %… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
02.04.2019 19:58

Ulkomaisista osingoista ei hyvitetä lähdeveroa joka on useimmissa verosopimuksen alaisissa maissa 15%. Tämän lisäksi osingot verotetaan osakesäästötilillä pääomatulon verokannan mukaan eli 30% (varakkailla 34%). Eli ulkomaisten osakkeiden osingon kokonaisveroasteeksi muodostuu 40,5%

Ymmärsinkö tai laskinko jotain väärin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2019 18:27

Ymmärsit ja laskit oikein. Jos saat lähdeveron takaisin, joudut maksamaan siitä pääomatulon veron, jolloin kokonaisvero osingosta on 30 %. 0.3 x 85 + 0.3 x 15 = 30. Tulevaisuus näyttää onnistuuko joku saamaan lähdeveron takaisin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.04.2019 17:40

Täytyy myöntää että harvoin olen näin pettynyt ollessani oikeassa. Tämä osakesäästötili vaikuttaa nyt täysin hyödyttömälle uudistukselle. Mediassa on käsitelty piensijoittamista, sen hyödyllisyyttä kansakunnalle sekä valtion mahdollisuuksia tukea tätä kansanvaurastumisen peruspilaria, mutta mitään toimia mitkä hyödyttäisi pitkäaikaista sijoittamista laatuyhtiöihin, ei olla saatu tehtyä vieläkään. Sen sijaan näitä päiväkauppiaita sekä lottovoittoa etsiviä suositaan tälläisillä uudistuksilla.

Nimetön
Nimetön
02.04.2019 20:37

Jos olen oikein ymmärtänyt tuo toimi niin että tililtä nostettavaa summaa verotetaan siinä suhteessa kun tili on voitolla. Näin ollen vaikka nostaisikin osingot pois tililtä niin niitä verotetaan silti kevyemmin kuin normaalilla arvo-osuustilillä (riippuen siitä paljonko tili on voitolla). Vai onko tuossa nimenomaan osingoille erilainen kohtelu nostettaessa? Olen ymmärtänyt että tuo tili ei erittele nostovaiheessa mistä raha on peräisin. Korjatkaa jos olen väärässä. Ihmetyttää vain tuo kun sanotaan että os-tilillä osinkoja verotetaan nostaessa raskaammin..

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2019 18:50

Olet oikeassa. Nostettaessa varoja tililtä, merkitystä ei ole sillä, miten tilin arvo on noussut. Esim 10.000 e sijoitukselle on saatu osinkoja 200 e, minkä jälkeen tilin arvo on 10.200 e. Jos nostat siltä 200 e, on siitä veronalaista pääomatuloa 3,92 e eli noin 2 % ja vero on n. 1,18 e. Toisaalta, jos lopetat tilin osingon saatuasi, maksat 200 e arvonnoususta veroa 60 e. 200 e osingosta suorasijoituksessa maksettava vero on 51 e. Toisin sanoen vero on jossain vaiheessa maksettava koko osingosta, mutta osakesäästötiliä käyttäen voit siirtää veronmaksua ja sitä odotellessa pistää veroeurot tienaamaan.

Nimetön
Nimetön
02.04.2019 23:53

Epäselväksi on jäänyt että miten käsitellään tilanne jossa 50 t€ rahaa on siirretty tilille ja sijoitusten arvo on esim. 75t€. Kuinka paljolla pitää myydä jotta rahaa saa laittaa uudestaan sisään? Eli miten arvonnousu+osingot vs. sijoitettu pääoma käsitellään myydessä. Myös tähän liittyvä verokäsittely mietityttää. Eli jos 75t€ sijoituksesta myy 50 t€ edestä niin mistä summasta menee veroa ja kuinka paljon tilille saa sijoittaa uutta pääomaa myöhemmin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2019 19:00

Jos olet sijoittanut 50.000 e ja nostovaiheessa tilin arvo on 75.000 e, niin silloin 50.000 e nostosta 2/3 (33.333,33 e) on pääoman paluusta ja 1/3 (16.666,67 e) on tilin tuottoa. Tuotosta vero on 5.000 e. Noston jälkeen voit sijoittaa tilille 33.333,33 e, jolloin tilillä on 58.333,33 e.