Kohtuullinen osinkokausi meneillään

Osakesäästäjät ovat voineet iloita vahvasti nousevasta pörssitrendistä maaliskuusta 2009. Vuoden 2010 tilinpäätöstiedotteet olivat mieluisaa luettavaa, ja osinkoehdotukset kohtuullisia, vaikka ne jäivätkin kauas vuoden 2007 ennätystasosta. Hyvistä uutisista huolimatta trendikäänteen ennustajia on viime aikoina esiintynyt julkisuudessa. Markkinoiden hermoilun lisääntyminen johtuu monesta tekijästä. Euroopan velkakriisi jatkuu edelleen. Levottomuudet arabimaailmassa johtanevat geopoliittisiin muutoksiin, joiden merkitystä emme vielä tiedä. Lisäksi valtaosa maailman tärkeimmistä öljylähteistä sijaitsee levottomuuspesäkkeiden tuntumassa.

Hätkähdyttäviä uutisia on tullut myös Japanista. Ensishokin jälkeen pörssi on suhtautunut tähän traagiseen katastrofiin ehkä yllättävänkin rauhallisesti. Saattaa kuulostaa kyyniseltä, ettei tällä katastrofilla ole pelkästään kielteisiä vaikutuksia talouteen. Edessä on valtava raivaus- ja jälleenrakennustyö, mikä tarjoaa lukuisille yhtiöille lisäkysyntää. Moni vientiyritys saattaa hyötyä siitä, että Japanissa toimivilla kilpailijoilla on ongelmia.

Finanssikriisin aiheuttama lama johti talouden rajuun sukellukseen. Suomessa kokonaistuotannon kahdeksan prosentin lasku vuonna 2009 oli pahin yli 90 vuoteen. Pörssi on yleensä noin puoli vuotta etuajassa, niin nytkin. Pörssikäänne tuli maaliskuussa 2009, reaalitalouden käänne tuli syksyllä samana vuonna. Käänne ei ehtinyt pelastaa vuoden 2009 tuloksia, jotka olivat pörssin huonoimmat sitten 1990-luvun laman. Kotimaisten pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto valahti 5,4 miljardiin vuonna 2009 verrattuna vuosien 2007 ja 2008 lähes 19 miljardiin ja yli 12 miljardiin euroon. Nousua vuodelle 2010 osattiin kyllä odottaa, mutta silti liiketuloksen nousu 11,4 miljardiin euroon osoitti toipumisen voimaa. Valtaosa pörssiyhtiöistä ovat tulosohjeistuksissaan ilmoittaneet odottavansa vielä parempia tuloksia kuluvana vuonna.

Raportoitujen nettovoittojen kehitys noudattaa liiketulosten kehitystä, joskin kertaluonteisten erien yleisyys nettotuloksissa vaikeuttaa johtopäätösten tekoa. Kotimaisten pörssiyhtiöiden nettovoitot olivat viime vuonna 9,7 miljardia euroa verrattuna 2,9 miljardiin vuonna 2009.

Joka toinen pörssiyhtiö on nostamassa osinkoaan tänä keväänä. Siksi on ehkä vaikea ymmärtää, että kotimaisten pörssiyhtiöiden osinkosumma (ml. pääoman palautukset) kasvaa vain vähän eli 6.376 miljoonasta eurosta 6.573 miljoonaan. Vuoden takaista vertailutasoa nosti kuitenkin mittava osakeosinko, kun Tikkurila jaettiin lähes kokonaisuudessaan osinkona Kemiran osakkeenomistajille. Kuluvana vuonna Suomen kaksi suurinta osingonjakajaa eli Nokia ja Fortum päättivät olla korottamatta osinkojaan. Varsinkin Nokian päätös oli ymmärrettävä yhtiön dramaattista strategiamuutosta ajatellen.

Keväällä 2009 finanssikriisi iski voimalla pörssiyhtiöiden osingonjakoon, kun osinkosumma laski edellisen vuoden 8.983 miljoonasta eurosta peräti 38 prosenttia eli 5.601 miljoonaan. Keväällä 2010 ja kuluvana keväänä osinkosumma on noussut vain vähän. Tosin kuluvana vuonna jakoon tulevien osinkojen määrä kasvanee vielä, sillä useat yhtiöt ovat vihjanneet joko lisäosingoista tai siirtäneet osinkopäätökset hallitustensa myöhempään harkintaan. Merkittävin lisäosingon maksaja on Elisa, jolta olemme jo tottuneet kahteen vuosittaiseen osingonjakoon. Osinkoja tai lisäosinkoja myöhemmin kuluvana vuonna voi olla tulossa myös ainakin seuraavilta yrityksiltä: Efore, Honkarakenne, Keskisuomalainen, Neo Industrial, Okmetic, Oriola, Panostaja, Soprano ja Yleiselektroniikka.

Kevään suurin osinkoyllättäjä on Fiskars, joka myi Wärtsilän osakkeita hyvällä voitolla ja jakaa näinkin saatuja varoja osakkeenomistajilleen. Moni muukin yhtiö päätti ilahduttaa omistajiaan. Kuluvan kevään osinko on vähintään kaksinkertainen viimevuotiseen verrattuna myös seuraavissa pörssiyhtiöissä: Okmetic, Pohjois-Karjalan Kirjapaino, Tekla, CapMan, Ponsse, Metso, Exel, Oral ja Revenio Group. Näiden lisäksi kuusi yritystä ovat jälleen alkaneet jakaa rahaa omistajilleen nollavuoden jälkeen.

Luettelo 50-99 prosenttia osinkoaan nostavista pörssiyhtiöistä on myös pitkä: Digia, Amer, Turkistuottajat, Alma Media, Ramirent, Nokian Renkaat, YIT, Nordic Aluminium, Ahlstrom, Wärtsilä, Oriola, Cargotec ja Teleste. Vaikka edellä mainittujen yritysten osakkeenomistajat lienevät hyvin tyytyväisiä osinkotulojensa kasvuun, kyse ei useimpien kohdalla kuitenkaan ole todellisesta voittojen ja osinkojen kasvutrendistä. Kuten edellä todettiin valtaosa pörssiyhtiöistä joutuivat finanssikriisin aikana leikkamaan rajusti osinkoaan. Kun nyt pyritään palauttamaan osingot aiemmalle eli normaalivuosien tasolle, syntyy näyttäviä nousuprosentteja ilman että kyseessä olisi pitkän aikavälin osinkokasvu.

Toki joukosta löytyy myös yrityksiä, jotka ovat pitkäjänteisesti pystyneet kasvattamaan omistajiensa osinkotuloja. Sellainen osinkopolitiikka näkyy myös osakkeen erinomaisena kurssikehityksenä. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Nokian Renkaat sekä yllä mainitusta listasta puuttuvat Basware ja Vacon.

Vuoden 2010 lopun kursseilla pörssiosakkeiden osinkotuotto oli keskimäärin 4,1 prosenttia, kun esimerkiksi valtion viisivuotiset obligaatiot tuottivat vain pari prosenttia. Tilanne on loogisesti nurinkurinen, mikäli osakkeet jo pelkällä osinkotuotolla lyövät laudalta korkosijoitukset. Asia voi korjautua joko sillä tavalla että korot nousevat tuntuvasti, mikä saattaakin toteutua lähitulevaisuudessa, tai sillä tavalla, että osinkotuotto laskee osakkeiden kurssinousun vuoksi. Myös jälkimmäinen asia voi hyvinkin toteutua ainakin niin kauan kun tulokset ovat paranemassa.

Todettakoon vielä, että osingoista on olemassa markkinoilla myös harhaanjohtavaa tietoa, sillä eräät analyytikot ovat puhuneet yhdeksän miljardin osinkosummasta kuluvana keväänä. Suomalaisten yritysten osingonjakoon on tällöin laskettu mukaan kaksi ulkomaista yhtiötä eli ruotsalaisyhtiöt Nordea ja TeliaSonera. Nämä kaksi yhtiötä maksavat viime vuodelta osinkoa hieman yli 2,5 miljardia euroa, josta vain runsaat 600 miljoonaa tulee Suomeen.

Suomesta käsin maksetaan osinkoja myös ulkomaille, eniten Nokiassa, jossa ulkomaalaisomistus on erittäin suuri. Kotimaisten pörssiyhtiöiden osingoista arviolta vain hieman yli puolet eli noin 3,5 miljardia euroa tulee suomalaisille sijoittajille. Mikäli tähän lisätään suomalaisten osuus kahdesta edellä mainitusta ruotsalaisyhtiöstä, suomalaiset saavat arviolta hieman yli neljän miljardin euron bruttoarvosta pörssiosinkoja.

Edellä on puhuttu vain myönteisistä osinkouutisista. Huonojakin uutisia on runsaasti. Kevään suurin pettymys lienee Ålandsbanken, joka yllättäen jätti osingot maksamatta kokonaan muiden pankkien nostaessa osinkojaan. Moni muu yhtiö liittyi myös nollakerhoon. Pörssissä on tällä hetkellä peräti 36 osingottomia yrityksiä. Lähes 30 prosenttia kaikista pörssiyhtiöistä kuuluu tähän kurjaan joukkoon, joiden osakkeita kannattaa välttää. Eräänlainen pohjanoteeraus oli Salcomp, joka ensin ilmoitti jakavansa osinkoa. Pääomistaja Nordstjernan, joka on lunastamassa yhtiön pilkkahintaan pois pörssistä, ei enää yhtiökokouksessa raaskinut jakaa voittovaroja vähemmistöomistajien kanssa.

Edellä mainituista yrityksistä omistamme osakkeita seuraavissa yhtiöissä: Kemira, Tikkurila, Nokia, Fortum, Elisa, Oriola, Panostaja, Fiskars, Wärtsilä, CapMan, Metso, Amer, Turkistuottajat, Alma Media, Ramirent, Nokian Renkaat, YIT, Ahlstrom, Cargotec, Teleste, Vacon ja TeliaSonera.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit