Knock knock knock

Viime viikolla saatiin pitkästä aikaa jotain liikettäkin markkinoille. Sanoin ”saatiin”, koska minähän en ole sijoittaja, vaan päiväkauppias – treidari – tai ihan mitä hyvänsä. Oikea sijoittaja ei tietenkään ollut tippaakaan mielissään tuosta pudotuksesta, mutta minulle tuollaiset voimakkaammat heilahtelut ovat hyvinkin tervetulleita.

Mikäli on yhtään tekemisissä listattujen johdannaisten kanssa, niin termi ”knock out” on varmasti jo tullut tutuksi, koska suurin osa kaupasta käydään instrumenteilla, joihin tuo elementti kuuluu olennaisena osana. Markkinointimielessä tuosta käytetään mielellään myös termiä ”stop loss”, koska se kuulostaa positiivisemmalta – eikä sillä, aika hyvin tuokin termi asiaa kuvaa. Minä käytän nyt tässä tekstissä tuota knock outia.

Kyse on siis ennalta määritellystä kohde-etuuden tasosta, jonka saavuttaminen lopettaa instrumentin pörssitaipaleen; sitä ei voi enää ostaa ja se poistuu listalta seuraavana päivänä.

Ovatko kaikki knokanneessa lapussa kiinni olleet rahat sitten mennyttä? Se riippuu. Alun perin, kun turbot tulivat markkinoille, knock out oli kaikissa eri kuin strike (toteutushinta), joten knock out –hetkellä instrumentilla oli vielä arvoa. Kuitenkin se mitä siihen sijoittanut lopulta sai, riippui siitä, kuinka kohde-etuus käyttäytyi knokkia seuranneiden kolmen tunnin aikana. Long-turbon tapauksessa lunastushinnan määrittelyyn käytettiin tuon kolmen tunnin periodin alinta hintaa, shorttien kohdalla ylintä hintaa.

Seuraava kuva selventänee asiaa.

turboknock

 

Turbojen osalta tätä menettelyä käyttää enää Danske Bank, muut ovat siirtyneet tyyliin, jossa knock out = strike. Sen sijaan minifutuureissa (CIT ja BNP) tämä edellä kuvattu tapa on edelleen käytössä. Muistutan taas, että Commerzbankilla on instrumentteja, joista he käyttävät nimitystä ”Minifutuuri BEST”, mutta ne ovat vastaavia kuin muiden unlimited turbot – niissä knock out on sama kuin strike.

Kumpi menettely on sitten sijoittajan kannalta parempi? Sekin riippuu… ei siihen ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Olen savolainen, joten voisin kai sanoa ”suattaahan se olla niinnii, vuan suattaa olla nuinnii”. Tapa, jossa knock <> strike takaa kauniin lineaarisen hinnoittelun aina knock out –tasoon saakka. Tästä oli esimerkkejä edellisessä tekstissäni. Tuo kolmen tunnin periodi tuo kuitenkin oman epävarmuustekijänsä: et voi knokin hetkellä tietää, mitä tulet sijoituksesi rippeistä saamaan, vai saatko yhtään mitään. Seuraavassa taulukossa on muutama esimerkki lähiaikoina knokanneista minifutuureista. Taulukossa on knock-taso, kohde-etuuden alin tai ylin 3 tunnin periodin aikana, lapun hinta knock out –hetkellä, laskennallinen lunastushinta minimitason mukaan, toteutunut lunastushinta sekä viimeisessä sarakkeessa hinta, joka on menetetty knokin jälkeen.

3htable2

EDIT: Olin tehnyt läksyni huonosti, enkä tiennyt, että Citi maksaa jäännösarvon sen mukaan, miten pääsee suojauksistaan eroon. Taulukkoa korjattu siten, että mukana myös toteutunut lunastushinta.

Ensimmäisessä esimerkissä knokkia on vain hipaistu, joten lunastushinta on hyvin lähellä knokkihetken hintaa. Sen sijaan toisessa esimerkissä lasku on ollut kolmen tunnin aikana voimakasta, joten lapun teoreettinen minimihinta on mennyt lähes nollille. EDIT: Citi on kuitenkin onnistunut purkamaan suojauksensa hyvin, joten lunastushinta on käytännössä sama kuin knock out -tason hinta. Viimeisessä esimerkissä tähdellä merkitty hinta on teoreettinen, koska knock out tapahtui heti markkinoiden avauduttua, eikä lappua olisi voinut myydä enää aamulla. Edellisenä iltana sulkemisen aikaan siitä olisi saanut 1,26€.

Liikkeeseenlaskija voi toki maksaa enemmänkin kuin tuon minimihinnan. RBS toimi aikoinaan niin, että lunastushinta määräytyi sen mukaan, kuinka saivat omat suojauksensa purettua, ja käytännössä lunastushinta oli usein hyvin lähellä knock out –hintaa. Nyt RBS:n jalanjäljissä jatkaa BNP Paribas, mutta heidän käytännöistään en vielä ole selvillä. EDIT: Citi toimii näin!

Tuo toinen tapa, jossa knock out on sama kuin strike, on siinä mielessä selkeämpi, että sellaisen knokatessa tiedetään lunastusarvo heti – se on nolla. Haittapuolena tässä on kuitenkin se, että näissä instrumenteissa on ”ilmaa” hinnassa, joka tietenkin menetetään knokissa. Jos puhutaan instrumenteista, joiden kohde-etuutena on DAX, niin tuota ylimääräistä hintaa on 5-20 DAX-pisteen verran eli käytännössä 5-20 senttiä (jos kerroin on 100).

Seuraavaan kuvaan on koottu hintatiedot muutamasta kymmenestä knokanneesta instrumentista viiden päivän jaksolta ennen knokkia ja sitten puristettu hinnat noihin eri värisiin pallukoihin arvopaperilajeittain ja takaajittain. Vaaka-akselilla on etäisyys toteutushinnasta (strike) ja pystyakselilla instrumentissa oleva ”ylimääräinen” hinta DAX-pisteiksi muutettuna. Käytännössä voit lukea pystyakselin lukemat senteiksi, jos oletetaan, että kerroin on sata (kaikissa ei ole).

nearknock2

 

Tästä huomataan, että minifutuurissa ei ole ylimääräistä hintaa käytännössä lainkaan ja hinnoittelu on hyvin lineaarista, mutta kaupankäynti loppuu n. 100 pistettä ennen toteutushintaa. Muissa sitä ilmaa on, ja knokkia lähestyttäessä hinnoittelu on kaikkea muuta kuin lineaarista. Kuva kertoo mainiosti myös sen, että mikäli olet aktiivisesti koneella, niin stop lossista kannattaa huolehtia itse, ja optimaalisin hetki siihen on noin 30 pistettä ennen knokkia. Silloin saat suhteessa parhaan hinnan (hinta siinä kohtaa 0,45-0,52), lähemmäksi mentäessä nolla alkaa vetää puoleensa kovemmin. Jos näkemyksesi on ennallaan, voit vaihtaa lappuun, jonka knock out on kauempana.

Viime viikon aikana knock outin saavutti Suomen markkinoilla n. sata instrumenttia. Melkoiset tyrmäysjuhlat siis.

/Erkki Fadjukoff

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit