Kirja-arvostelussa Listatut yhtiöt 2013 -osakeopas

Talentum Media Oy & LähiTapiola (2013). Listatut yhtiöt 2013: Pörssiyhtiöiden tunnusluvut. Talentum. s. 166.

Jokainen hieman kauemmin Suomessa osakekauppaa käynyt ja pörssiosakkeista laajemmin kiinnostunut todennäköisesti muistaa Gunhard Kockin vuodesta 1972 ilmestyneen Pörssitieto-opaskirjan, joka ilmestyi pehmeäkantisena opaskirjasena vuoteen 2007 (nro. 34).Pidän erittäin valitettavana sitä, ettei Pörssitieto-kirjanen enää ilmesty, sillä muistan monta lukematonta kirjaa kun on pitänyt selvittää jotain menneisyyden yhtiötapahtumaa tai jotain muuta erikoisuutta jossain pimeässä menneisyydessä. Kockin kirjaan pystyi aina luottamaan, koska se päivittyi vuosittain ja se sisälsi todella paljon detaljitason tietoa yhtiöistä.

Kockin kirjasarjalla ei ole vielä kuitenkaan ilmestynyt varteenotettavaa jatkajaa, mutta tänä vuonna ilmestyi Talentumin Arvopaperi-lehden toimituksen ja LähiTapiolan osakeanalyytikoiden toimittama opus Suomen pörssin tilasta ja tulevaisuudesta. Odotukseni olivat varsin korkealla, sillä tämä uusi opas muistutti takakansikuvauksen perusteella Kockin todella tärkeän opaskirjan vuosia jatkuneen työn tervetulleelta jatkeelta. Ajattelin tietysti, että nyt pääsen taas päivittämään satunnaisten yhtiötapahtumien faktoja takaraivooni ja lukemaan muitakin mielenkiintoisia pikkuasioita pörssiyhtiöistä. Todellisuus ei ollut lainkaan tätä, vaan luettavakseni oli päätynyt pyöreästi 170-sivuinen “läystäke”, jonka tieto- ja uutuusarvo ei ole – siis ainakaan itselleni – järin kummoinen. Kirjan takakansi lupaa, että oppaasta olisi hyötyä sekä vasta-aloittelevalle että pidemmälle ehtineelle osakesijoittajalle, mutta varsin harhaanjohtavaksi tuo kuvaus kyllä osoittautuu, kun tätä kirjasta olen lukenut eteenpäin ja taaksepäin. Missä on uutuusarvo ja miksei Kockin Pörssitieto-oppaasta tuttua mainiota esittelykehikkoa ole käytetty hyväksi? Onko tällä kirjalla kohdeyleisöä lainkaan? “Voi pettymysten, pettymys…”, ajattelin opusta selailtuani.

Kirja jakautuu karkeasti ottaen kolmeen osioon: ensimmäisessä osiossa käsitellään Helsingin pörssin menneisyyttä, nykytilaa, erityispiirteitä ja osakevaihdon muutoksia (luvut 1. ja 5.), toisessa osiossa tarkastellaan osakesijoittamisen rautalankaa hyvin heppoisesti (luvut 2., 3. ja 4.) ja kolmas osio kokoaa yhteen lähes kaikki Helsingin pörssin yhtiöt (6. luku). Kolmas osio oli todellinen pettymysjysäys, koska pelkkien tunnuslukujen ja markkinahintakuvaajien kokoaminen yhteen ei vielä ole “esittely” eikä yhtiön esittelysivuilta koottu yleistason kuvaus vielä luo sijoittajalle kovinkaan paljon lisäarvoa. Pidin kuitenkin kirjan ehdottomasti parhaana puolena sitä, että kirjaan oli koottu todella hyvin toimitettua ja piirrettyä grafiikkaa. Esimerkiksi tieto suomalaisyhtiöiden maantieteellisestä myynnin jakaumasta, Nokiasta puhdistetti Suomen pörssiyhtiöiden markkina-arvo ja alkuosan lopulla olevat makrotalouden kuviot ovat todella havainnollisia.

Itse pidän todella paljon siitä, että on olemassa eräänlaisia “taulukkokirjoja” (vrt. lukiosta tututut MAOL-taulukot), joista on helposti selattavissa ja koostettavissa omaa käyttöä varten erilaisia tietosarjoja. Minusta on todella hyvä, että tunnuslukuja voi vain helposti katsella ja selailla, mutta samalla voi hyvin kysyä, miksei tunnuslukujen tulkintaan ole annettu minkäänlaisia suuntaviivoja ja miksei tunnuslukuja olisi voinut samantien koostaa johonkin verkkosaitille jonkin koodihässäkän taakse? Tällaisen järjestelyn avulla olisi voinut hyvin esimerkiksi kehittää yhtiöesittelysivuja, mahdollistaa dynaaminen tietomallinnus (esim. simuloida lukuja, tehdä ristiintaulukointeja yms.) ja parantaa ylipäänsä lukujen käyttöä sijoituspäätösten tekemisessä. Kirjaan olisi hyvin voinut koota erilaisia ajatuksella tehtyjä ristiintaulukointeja ja tunnuslukugrafiikkaa auttamaan sijoittajia sijoitusstrategiansa toteuttamisessa ja osakepoiminnassa.

Itse tyydyn edelleen käyttämään tunnuslukuseurantaan ja -mallinnukseen tarvittaessa Nordnetin Kompassi-analyysikirjastoa tai jotain yksinkertaista excel-häkkyrää. Yli sata sivua yhden sivun mittaisia “yritysesittelyitä” on minusta painomusteen tuhlausta, kun asian olisi voinut koota nettiin tai tietoa olisi voinut rajusti jalostaa eteenpäin lisäämällä loppuun tunnuslukuvertailuita ja tunnuslukujen tulkintaa helpottavia seikkoja.

Toivottavasti Listatut yhtiöt -kirjan konsepti jaksettaisiin tulevaisuudessa mietti uudelleen kysymällä neuvoa joko suoraan G. Kockilta tai vähintään siirtämällä tunnusluvut verkkoon.

Voit harkita tätä kirjaa, jos haluat hyvin nopealukuisen lähtötasotestin Helsingin pörssiin ja kaipaat yhtiökohtaisia tunnuslukuja menneiltä vuosilta (kirjoitushetkellä vielä pörssissä olleiden yhtiöiden osalta). Kaikissa muissa tapauksissa kannattaa lukea jotain muuta.

KUVALÄHDE: rp72 / Foter / CC BY (banneri), Talentum (kirjan etukansi)

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit