Kirja-arvostelussa Karo Hämäläisen Kolmikulma

 

Murhamysteerit ja psykologiset trillerit saavat kilpailijan uudesta genrestä. Sijoitusmaailman pyörteet ovat imaisseet yhä useamman lukijan mukaansa finanssitrillereiden ihmeelliseen maailmaan. Väritetty todellisuus on joskus ihmeellisempää kuin puhdas fiktio.

Kolmikulma on tarina innokkaasta varainhoidon markkinamiehestä, hellenialaisesta oppositiopoliitikosta sekä korkean tason toimeksiantoihin erikoistuneesta naisesta. Panokset ovat kovat, tahti hengästyttävä ja Hämäläinen osaa taitavasti punoa kolmen henkilön tarinat yhteen. Tapahtumien polttopisteenä toimivat Hellenian valtiolainat.

Hämäläisen edellistä sijoitustrilleriä Erottajaa moitittiin henkilökuvien ohuudesta ja sijoitustietoudella briljeeraamisesta. Kirjailija lienee ottanut palautteista opikseen sillä Kolmikulmassa sijoitustermistöä ei tuoda liioitellusti estradille ja henkilöhahmojenkin elämäntilanteita ja luonteenpiirteitä syvennetään tarkasti jo kirjan alussa.

Kolmikulma ei ole helppo kirja. Tarkka lukija huomaa, kuinka Hämäläinen on punonut useita kerroksia kirjan sisään. Parhaimmillaan teoksesta välittyy hermanhessemäinen eksistentialismi, jossa tarinan henkilöt ovat vain heitetty pieninä osatekijöinä sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan.

Kolmikulma viljelee moraalifilosofiaa, jossa lukija itse päättää mikä eettisesti on hyvää tai pahaa.  Hämäläisellä on taito tarkastella ärsyttävän yksityiskohtaisesti pienintäkin asiaa ja räjäyttää se sitten taivaalle valtavan kokoisena ajatusmeteoriittina.  Asiat punoutuvat salakavalasti yhteen, kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Hämäläinen sisällyttää tarinaan suuria imaginaarisia loikkia, joita on vaikea seurata.  Kirjaa ei siis kannata lukea yhdeltä istumalta, vaan lukuprosessille tulee antaa happea. Kunhan aivoja on hapetettu, huomaa Hämäläisen olevan taitava rytminvaihtaja. Juuri kun luulet pääseväsi kärryille, rytmi vaihtuu ja haasteet lisääntyvät.

Mieleen tulevat kuubalaiset nyrkkeilijät, jotka liikkuvat ketterästi ja iskevät mielikuvituksellisista asennoista.  Mustan nyrkin osuessa vastapalloon, jälki on tuhoisaa. Lukijan testikuva heittää ja F on todellakin M*A. Lukijan onneksi kirjailija ei edusta hemingwaymäistä  tyrmääjätyyppiä. Tässäkin riittää pureskeltavaa, jopa toiseen lukukertaan.

Kolmikulma on helppo tuomita moniulotteisuudessaan vaikeaksi teokseksi. Teokseen sopii Warren Buffettin oikean käden Charlie Mungerin letkautus, joka koski hänen omaa kirjaansa: ” Osta kirja ja lue se. Jos koet sen liian vaikeaksi, älä murehdi. Voit aina lahjoittaa kirjan itseäsi fiksummalle.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com
Tämäkin kirja saatavilla Bookplus-kirjakaupasta

 

 

 

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä.

 

/Petre Pomell

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit