Kirja-arvostelu: Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen

Sain viime viikolla postissa Jukka Oksaharjun kirjoittaman ”Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen” kirjan. Minulla oli kirjaa kohtaan melko korkeat odotukset, sillä Oksaharjun sijoitusfilosofia sivuaa erittäin vahvasti omaani, ainakin hänen blogikirjoitustensa ja yhtiövalintojensa perusteella. Lähestymistapamme osakeanalyysiin lähtee juuri yhtiön todellisen arvon määrittämisestä, jonka taustalla ovat Grahamin opit. Sain kirjan luettua viikonlopun aikana ja kerron tässä lyhyesti näkemykseni siitä.

Oksaharjun kirja voidaan karkeasti jakaa kahteen osaan. Kirjan ensimmäinen puolisko keskittyy sijoittamisen perussääntöihin eikä näin ollen tarjoa mitään uutta tietoa tai näkemystä kokeneemmalle sijoittajalle. Alkuosa toimii kuitenkin hyvinä askelmerkkeinä kokemattomammalle sijoittajalle, joilla peruskäsitteet ovat kuitenkin jo hallussa. Täysin aloittelevan sijoittajan on hyvä tutustua ensin alan muuhun materiaaliin jossa peruskäsitteet käydään läpi.

Kirjan toinen puoli käsitteleekin sitten yritysanalyysiä ja on ehdottomasti kirjan antoisampi osuus. Toinen puoli saattaa olla aloittelevalle sijoittajalle haastavahko, mutta Oksaharjun selkeä kirjoitustyyli ja esimerkit helpottavat tätä huomattavasti. Jälkimmäinen puolisko tarjoaa varmasti uusia ajatuksia myös kokeneemmille sijoittajille. Omaan sijoitusfilosofiaani kirja ei tarjonnut varsinaisesti mitään uutta, mutta se toimi erinomaisena muistutuksena tietyistä perusasioista ja tukee tällä hetkellä meneillään olevaa prosessiani salkkuni osalta joka kulkee nimellä ”back to basics”.

Tämä osio tarjoaa syvällisen katsauksen siihen, mihin sijoittajan tulisi kiinnittää huomiota osakkeita analysoitaessa. Etenkin keskustelu ”laadullisista sijoituskriteereistä”, kuten esimerkiksi johdon merkityksestä, omistaja-arvosta ja kilpailuedusta ovat ehdottomasti kirjan parasta antia ja tarjoavat näkökulmia joihin en ole aikaisemmin kotimaisessa sijoituskirjallisuudessa törmännyt.

Kokonaisuutena kirjan jälkipuoliskon teksti on erittäin hyvää ja antoisaa luettavaa, mutta valitettavasti se on hieman lyhyt ja se käsittelee yhtiön fair valuen määrittämistä ja turvamarginaalia hyvin pinnallisesti. Tämä saattaa toki olla tarkoituksen mukaista, sillä kirjoittaja haluaa todennäköisesti pitää aloittelevan tason lukijat mukana kirjan loppuun asti.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille sijoittajille kokemuksesta riippumatta ja pidän teosta ehdottomasti yhtenä parhaista lukemistani kotimaisista sijoituskirjoista. Suosittelen lukijoille myös tutustumista Oksaharjun blogiin, joka sisältää paljon erinomaista tekstiä liittyen sijoittamiseen ja laadukkaita analyysejä yksittäisistä yhtiöistä. Yksi syy minkä vuoksi en ole juurikaan viimeaikoina kirjoitellut salkkuni suurimmista sijoituksista (Sampo & Nordea) johtuu juuri siitä, että Oksaharju on tuonut näitä yhtiöitä jatkuvasti esiin ja omat näkemykseni ovat pitkälti linjassa hänen ajatustensa kanssa. Näin ollen olen pyrkinyt keskittymään muihin yhtiöihin ja asioihin blogissani.

 

/One Up on OMXH

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju26 Marraskuu, 2012

Kiitos kirja-arvostelustasi.
Muihin ulkopuolisiin arvioihin sijoituskirjasta voi tutustua osoitteessa:

http://nordnet.fi/sijoituskirja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit