Kirja-arvostelu: Hajauta tai hajoa

Sain viime viikolla käsiini täälläkin blogia pitävän Jukka Oksaharjun toisen teoksen ”Hajauta tai hajoa” joka julkaistiin tänään. Ohessa lyhyt arvio kyseisestä kirjasta.

Hajauta tai hajoa jatkaa siitä mihin Oksaharju ensimmäisessä kirjassaan jäi. Hänen sijoitusfilosofiansa keskiössä ovat laadukkaat, erinomaisesti johdetut omistaja-arvoa luovat yhtiöt, jotka kykenevät maksamaan kasvavaa osinkovirtaa vuodesta toiseen. Tämä filosofia toimii keskeisenä teemana ja kantavana voimana läpi koko kirjan. Kuten Oksaharju aikaisemmassa teoksessaan on tuonut ilmi, on Warren Buffett yksi hänen sijoittamisen suurimpia esikuviaan. Tämä näkyy myös uudessa kirjassa, sillä kirja vilisee Buffettin lainauksia ja Oksaharjun saarnaama filosofia on erittäin lähellä Buffettin ajatusmaailmaa. Tämä on mielestäni hienoa, sillä kotimaisille sijoittajille ei juurikaan ole tarjolla Warren Buffettin oppeja kirjoitettuna meidän omalla kielellä.

Kirja itsessään keskittyy hajauttamiseen (kuten nimestä ehkä voi päätellä) ja tästä saataviin hyötyihin. Oksaharju käy hajauttamista läpi erittäin laajasti aina akateemisesta yleisesti hyväksytystä CAPM:stä ja modernista portfolio teoriasta aina yhtiön sisällä tapahtuvaan hajautukseen. Oksaharjun viesti on melko selkeä, liikaa hajauttaminen on varmin tie keskinkertaisiin tuottoihin ja hajauttamisen ei pitäisi olla itseisarvo. Sen sijaan sijoittajien pitäisi keskittyä vain kouralliseen yhtiöitä ja varmistaa, että nämä yhtiöt tarjoavat riittävää hajautusta ulkoisilta riskeiltä oman liiketoimintansa sisällä. Esimerkiksi Nordeahan tarjoaa melko hyvän asuntomarkkinariski hajautuksen Pohjoismaiden tasolla, kun sitä vertaa esimerkiksi Pohjolaan tai Aktiaan. Vastaavasti Coca-Cola tarjoaa hajautusta erittäin globaalilla mittakaavalla, kun taas Talvivaarassa sijoittaja kantaa riskiä kuntatasolla Suomessa. Taas esimerkiksi Sammon kautta sijoittaja saa rajattua korkoriskiään, sillä Nordea hyötyy korkojen noususta samalla kun If kärsii siitä.

Kirjan ehkä parasta antia on kappale 3, jossa Oksaharju käy hajautusta läpi yhtiökohtaisesti case-muodossa. Oksaharju käy läpi 10 casea eri yhtiöistä jotka ovat selvästi olleet hänellä itsellään tarkemman analyysin kohteena. Nämä yhtiökohtaiset caset ovat eräänlaisia analyysejä jotka tarjoavat hajautusnäkökulman lisäksi myös vilauksen Oksaharjun omaan ajatuksenjuoksuun liittyen osakeanalyysiin. Pelkästään nämä caset lukemalla sijoittaja voi varmasti kehittää myös omaa yritysanalyysiään. Kirjan lopussa on myös laaja lista ”laatuyhtiöistä”, joka tarjoaa jokaiselle sijoittajalle hyvät lähtökohdat lähteä metsästämään erinomaisia sijoituskohteita. Väitän, että jo pelkästään ostamalla jokaista listalla olevaa yhtiötä tasaosuuksin ja omistamalla niitä seuraavat 10 vuotta, on ylituotto suhteessa markkinoihin käytännössä taattu.

Koska kirja keskittyy lähes täysin hajauttamiseen, tarjoaa se mahdolliseen käsitellä aihetta poikkeuksellisen laajasti ja syvällisesti. Tämä on samalla kirjan suurin heikkous ja vahvuus. Vahvuus siinä mielessä, että kaltaiselleni kokeneemmalle sijoittajalle kirja tarjosi yllättävän paljon ajateltavaa joka on nykypäivänä melko harvinaista. Toisaalta kirjan aihealue jää tämän fokusoitumisen myötä melko suppeaksi ja esimerkiksi keskustelua laatuyhtiöihin sijoittamisesta on verrattain vähän.

Kokonaisuutena pidän kirjaa erittäin mielenkiintoisena ja kuten aikaisemmin totesin, antoi se minulle uusia ajatuksia jota voi pitää monella tapaa onnistuneen kirjan tunnusmerkkinä. Kirjaa voi suositella kaikille, jotka haluavat parantaa odotuksiaan menestyä osakemarkkinoilla. Kirja on vaikeusasteeltaan selvästi Oksaharjun ensimmäistä teosta haastavampi ja näin ollen lukijalla olisi hyvä olla jonkinlainen peruskäsitys asioista, ennen uuteen kirjaan tarttumista. Joka tapauksessa Oksaharju kykenee tarkastelemaan asioita erittäin käytännönläheisestä näkökulmasta ja näin ollen tekee kirjan lukemisen niin helposti ymmärrettäväksi kuin vain mahdollista.

Keskittymällä vain yhteen tiettyyn verrattain kapeaan aihealueeseen jättää Oksaharju mielestäni itselleen luontevasti oven auki seuraavaa kirjaa varten. Tämän kirjan nimeksi sopisi esimerkiksi “yritysanalyysi & laatuyhtiön anatomia”.

Omistan osakkeita Sammossa, Nordeassa ja Aktiassa.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä sen tekstiä pidä tulkita sijoitussuositukseksi.

Photo credit: YLev / Foter / CC BY

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.10.2013 07:15

Hieno lukukokemus, kuin hyvin kirjoitettu blogi. Itselleni lukuisia uusia oppeja ja näkökulmia, todellinen intro Buffettin laatuyhtiöstrategiaan. Kuulostaa erikoiselta, mutta taidan laittaa joitakin salkkuyhtiöitäni myyntiin ja hajauttaa pienempään määrään laatuyhtiöitä sopivan tilaisuuden tullen. Tätä en oppinut rahoituksen luennoilla!

Nimetön
Nimetön
10.10.2013 07:53

“Hieno lukukokemus, kuin hyvin kirjoitettu blogi. ”

Blogia tiiviisti lukeneena esim. yritysanalyysit tuntuivat hyvinkin tutulle tekstille…jos hajautusasiat ovat muuten jo hyvin hallussa kannattaa ehkä miettiä riittääkö pelkkien blogimerkintöjen kertaus.

Nimetön
Nimetön
01.11.2014 20:36

Kirjaa lukematta en voi kommentoida asiaa sen tarkemmin, mutta hieman oudoksun suositusta jättää salkun hajautus vain noin viiteen yhtiöön. Ainakaan silloin, kun osakesalkun osalta puhutaan huomattavista summista, ei mielestäni ole viisasta hajauttaa riskiä vain muutaman yhtiön välillä. Rahoitusteorian mukaan paras mahdollinen tuotto/riski-suhde saavutetaan vain suurehkolla hajautuksella, jolloin puhutaan käytännössä vähintään 20 eri osakkeesta. Näiden avulla pystytään idiosynkraattinen riski hajauttamaan kokonaan pois, ja jäljelle jää koko salkun osalta vain markkinariski. Osakkeet oikein painottamalla on kuitenkin mahdollista päästä samaan odotettuun tuottoon kuin vähemmillä osakkeilla, mutta riski on huomattavasti pienempi. Jättämällä hajautus vain muutamaan yhtiöön kantaa mukanaan ylimääräistä riskiä, jonka voi toki halutessaan… Lue lisää >>