Kirja-arvio: Tuoton arvoitus ratkeaa

Henri Elo on asiantunteva ja osakemarkkinoista vilpittömästi kiinnostunut pitkäaikaissijoittaja, Kauppalehdestä tuttu pörssikolumnisti (allekirjoittaneen kollega), yrittäjä ja sijoituskirjailija. Nyt hän on julkaissut varsin tuoreen sijoituskirjan, nimeltään Tuoton arvoitus ratkeaa. Kirja on Elon edellisen, menestystä niittäneen kansankielisen sijoituskirjan itsenäinen seuraaja.

Elo on sijoitusmaailman hahmo, joka on edistänyt kansankapitalismia Suomessa jo pitkään. Henkilökohtaisesti arvostan erityisesti sitä, että hänen lähestymistapansa on paitsi pitkäjänteinen, myös yhtiöstä käsin liikkeelle lähtevä ja vasta sitten osakekurssiin eli yhtiön hinnoitteluun siirtyvä. Nämä ulottuvuudet tosin kietoutuvat toisiinsa jo luonnostaan.

Lisäksi nostan hattua sille, että Elon sijoituskirja on omakustanne. Tältä osin kirjoittajan eläminen toteutuu jotakuinkin samoin kuin sijoituskirjassa tapahtuva opettaminen, ainakin oikeana yrittäjäriskin kantamisena.

Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjan eväät nauttinut sijoittaja pääsee mitä todennäköisimmin osalliseksi pitkän aikavälin vaurastumisesta. Elon laskuopilla vaurastuminen erotetaan perustellusti äkkirikastumisesta, josta haaveileminen olisikin käytännössä varmin tapa pettyä osakemarkkinoilla. Tosin sillä markkinoiminen saattaisi olla myyntivalttina vetoavampi sanavalinta kirjahankkeelle, mutta kuten sanottua, tässä tapauksessa se olisi vastuutonta.

Liki pitäen joka sijoittaja haluaa löytää pörssihelmen. Sellaisen moninkertaistujan, josta legendat kertovat muistelmissaan. Kirjassa käy jo hyvin varhain ilmi, ettei Elon ”pörssihelmeä” tule missään nimessä sotkea pikavoittojen kanssa. Elon filosofiassa sijoitustuotto tulee hyvin arkisesti eli yhtiön harjoittaman menestyksekkään liiketoiminnan kautta – jos se on pitkällä aikavälillä ylipäätään edes kestävästi tullakseen. Tämä lähtökohta on helppo allekirjoittaa.

Lähtökohdasta johtuen Elon kirja tarkastelee pääpainoisesti sijoitustoimintaa periaatteella ”ensin hyvä liiketoiminta, sitten sitä salkkuun huokeaan hintaan”. Silti aivan näin mekaaniseksi ei kirjan kuvaus sijoitustoiminnasta onneksi jää, vaan lukijalle muodostuu realistinen kuva pitkän aikavälin salkunhoidosta. Menestyksen tiellä se edellyttää seurantaa ja hienosäätöä.

Elon linjaamista suuntaviivoista poiketen tosielämässä monessa muussa sijoitusstrategiassa analyysi lähtee liikenteeseen viime vuosien kurssikäyrän analyysistä, jonka perusteella ”halventuneet osakkeet” seuloutuvat potentiaaliselle ostoslistalle.

Juuri näitä yhtiöitä Elon prinsiippejä noudattava yleensä välttää viimeiseen asti, koska – Elon sanoin – heikosti kannattavan yrityksen kääntäminen kannattavaksi on työn ja tuskan takana. Mahdotonta se ei toki ole. Silti riskin ja tuoton välisessä tarkastelussa kertoimet ovat harvoin piensijoittajan puolella. Kuitenkin muutama satunnainen käänne, joka kyllä näkyy kurssikäyrässäkin, motivoi useimpia meistä matkalle onnea onkimaan. Jospa seitsemän tai ainakin kuusi oikein sattuisi minunkin kupongilleni?

Laatuyhtiöiden jahdissa – muttei kuinka kalliissa jahdissa tahansa

Kuten tälläkin blogipalstalla on nyt jo seitsemättä vuotta toistettu, pitkäjänteisen osakesijoittajan kannattaa pyrkiä löytämään laatuyhtiöitä. Tähän pyrkii myös Elo. Hänen mukaansa laatuyhtiö on kohde, joka voi moninkertaistaa arvonsa ajan mittaan. Sellaisen löytämiseen sijoittaja tarvitsee sekä numeerisia että laadullisia analyysimenetelmiä: Miksi asiakkaat tarvitsevat yhtiötä? Miksi asiakkaat valitsevat toimialalta juuri kyseisen yhtiön kumppanikseen? Millaiset ovat toimialan kasvun ja kannattavuuden näkymät?

Kaikkiaan Elon kirjan keskeisen asetelman voi tiivistää kahteen pääkohtaan: Miten tunnistaa laatuyhtiö? Miten arvioida, paljonko laadusta on järkevää maksaa? Näiden pääkohtien vastaukset hahmottavat sijoittajalle sen, millaiseen liiketoimintaan hän on rahojaan sijoittamassa, ja millaisin jo hinnoitelluin tulevaisuuden odotuksin hän markkinoille lähtee. (Luonnollisesti matalat odotukset on yleensä helpompi ylittää jatkossa, mitä käsitellään arvonmääritystä koskevissa kirjan kappaleissa.)

Jonkun mielestä lohduttomana tiivistelmänä, mutta toisaalta varmasti rahanarvoisena oppina Elon kirja paaluttaa, ettei sijoittajalle riitä pelkästään laatuyhtiön löytäminen, vaan hänen täytyy myös osata arvioida se, paljonko laadusta kannattaa maksaa. Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjassa sijoittajan matka kulkee niin sanotusti hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen. Ja jotta tehtävä ei kuulostaisi liian helpolta, on sijoittajan seurattava omistusaikana sitä, että yhtiön laatu eli arjen kilpailukyky säilyy – ja tietenkin mieluiten kehittyy.

Mikäli Elon sijoitusoppi tulisi tiivistää tulitikkuaskin kanteen, tekisin sen seuraavasti:

Osta markkinajohtajaa, joka on paitsi hyvin johdettu myös vakavarainen. Yhtiölle on eduksi, jos se toimii kuluttajien tai toisten yhtiöiden perustarpeita täyttävässä liiketoiminnassa. Naapurin mielestä bisnes voi kuulostaa puuduttavalta.

Vielä paremmaksi tilanne käy, jos yhtiöllä on kilpailuetu puolellaan eli jokin asiakkaalle arvokas tekijä erottaa nimenomaan kyseisen yhtiön maksavan asiakkaan tekemässä kilpailutuksessa. Tällaista laatuyhtiötä pitäisi kahmia salkkuun silloin, kun meneillään on joko pörssin yleinen turbulenssi tai vaihtoehtoisesti laatuyhtiön toimiala menee tilapäisesti pois muodista. Toisin sanoen sijoittajan tulisi lähtökohtaisesti välttää yhtiökohtaisiin ongelmiin ajautuneita.

Niin sanotun moninkertaistujan sijoittaja voi löytää, jos kaikkeen edellä mainittuun yhdistyy liiketoiminnan potentiaalinen kasvutekijä: toimialan kasvu ja yhtiön markkinaosuuden kasvu. Kuvatun kaltaisista yhtiöistä muodostuu pitkälti Elon toistama ”salkun kivijalka”.

Edellä käsiteltiin sijoitustoiminnan ruusuista puolta. Ja sijoitusmaailmassahan lukijakuntaan uppoaa paremmin teksti tuotosta kuin riskistä. Mikäli Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjaan voisi toivoa lisää, kasvattaisin erilaisten riskien tarkastelua eri sijoittajatyyppien näkökulmista. Kenelle on merkitystä lyhyen aikavälin kurssiliikkeillä? Kuka saa tuottonsa vain osingoista eli kenen riski on lähinnä liiketoiminnan menestys?

Entä kumpi on tärkeämpää, osakkeen vähäinen heilunta vai osakkeen alhainen arvostuskerroin? Vai menettävätkö molemmat merkityksensä, jos liiketoiminnan kilpailukyvyltä pettää pohja esimerkiksi teknologisen kehityksen kautta? Toki kirjasta saa jo nyt sen kuvan, että sijoittaja omistaa liiketoimintaa, joka on kilpailullisilla markkinoilla, mutta alleviivauskynää voisi käyttää enemmänkin.

Järkevän ja pitkäjänteisen sijoitustoiminnan aakkoset

Tuoton arvoitus ratkeaa on arvokas oppikirja sijoittajalle, jota osakekärpänen on jo purrut. Viimeistään kirjan luettuaan motivoitunut lukija sisäistää yritystoiminnan perusteet – jotka viime kädessä määrittävät sijoitustuotot – lukuisin selkokielisin ja Helsingin pörssin viitekehyksen vuoksi kiinnostavasti laadituin esimerkein. Kirjan lukemisen jälkeen myös yleistietämys talouden ja pääomamarkkinoiden toiminnasta pitäisi olla hallussa.

Motivoituneelle vasta-alkajallekin kirjaa voi suositella tiheästi esiintyvien ”iskulauseiden”, muistisääntöjen ja tiivistelmien takia. On korostamattakin selvää, että kirja soveltuu erityisen hyvin pitkäjänteiseen salkunhoitoon. Ylituottoja kirjalla ei voi luvata – oikeastaan sen liiallisesta haaveilemisesta moni esimerkki varoittaakin – mutta sen voi vannoa, että lukija saa kattavan kokonaiskuvan aktiivisesta osakesijoittamisesta.

Perusasioiden kertaamisella on arvonsa myös kokeneemmille sijoittajille, joille kirjan antoisimmat kohdat löytyvät kuitenkin erilaisista tosielämän soveltavista case-tapauksista, joissa käsitellään niin kotimaisia kuin myös ulkomaisia pörssiyhtiöitä.

Ilman motivaatiota kirjan käteensä saava sijoittaja ei löydä pikaista oikotietä onneen, mutta tuskin hän sitä löytää ilman kirjaakaan.

Lisätietoa Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjasta löytyy täältä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Kirjoittaja on saanut Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjasta näytekappaleen.

Photo credit: Brian Smithson (Old Geordie) via Foter.com / CC BY

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit