Rahastojen lunastusten keskeyttäminen – voiko rahastoon jäädä “loukkuun”?

Sijoitusyhtiö Standard Life keskeytti maanantaina kaupankäynnin Iso-Britannian kiinteistörahastollaan hillitäkseen sijoittajien Brexit –äänestyksen jälkeistä lunastusaaltoa. Keskiviikkona Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle Investments and Canada Life:n kiinteistörahastoille kävi samoin.

Lunastusten keskeyttämisen lisäksi Aberdeen Fund Managers leikkasi rahastonsa arvoa 17 prosentilla lunastushalujen hillitsemiseksi, Bloomberg kertoo. Miten sitten voi olla mahdollista, että rahastoyhtiö keskeyttää asiakkaidensa lunastukset?

Yleistä

Useimmissa sijoitusrahastoissa lunastusten keskeyttäminen on mahdollista. Rahastosääntöjen pykälät on suunnilleen muotoiltu näin: “rahastoyhtiöllä on oikeus keskeyttää lunastusten toteuttaminen, mikäli tarvittavia käteisvaroja ei ole, eikä tarvittavia sijoituskohteiden myyntejä ole pystytty toteuttamaan”.

Lunastukset hoidetaan näissä tapauksessa lunastuspyyntöjen tulojärjestyksen pohjalta, sitä mukaa kun rahastosalkussa olevia sijoituskohteita saadaan myytyä. Lunastusten arvo lyödään lukkoon heti kun lunastukseen tarvittavat arvopaperit on myyty. Lunastusten maksu toteutetaan, kun myynnistä saatava käteinen on rahaston tilillä.

Sijoittaja voi siis joutua jännittämään lunastuksensa arvoa normaalissa rahastossa useita päiviä, epälikvideissä (eli vaikeasti myytävissä) metsä- ja kiinteistörahastoissa kuukausia, jopa vuosia. Valitettavan usein tämä seikka jää rahaston myyntihetkellä mainitsematta. Kokeneen pitkäaikaissäästäjän kannalta lunastusten keskeyttämismahdollisuus on kuitenkin hyvä asia.

Tarpeellista?

Mikäli sijoitusrahastossa ei olisi lunastusten keskeyttämismahdollisuutta saattaisi käydä niin, että lunastuksia toteutettaisiin arvostustasoihin, jotka eivät vastaisi todellisuutta. Esimerkiksi rahastojen arvostuksiin menevä “viimeinen kaupantekokurssi” saattaa olla useita päiviä vanha, koska yhtäkään kauppaa ei ole toteutunut ostajien puuttuessa kokonaan.

Huomaa, että vaikka ostajia sijoituskohteelle joinain päivinä ei olisikaan, niin se ei tarkoita, että kohde olisi arvoton. Kukaan ei vain halua ostaa kyseistä kohdetta juuri sillä hetkellä – esimerkiksi pörssiromahduksen aikana.

Tällaisissa tilanteissa on toki usein mahdollista myydä rahastosalkun muita sijoituskohteita. Pelkästään likvideimpien sijoituskohteiden myyminen alkaa kuitenkin jossain vaiheessa vääristämään sijoitussalkun koostumusta pitkäaikaissäästäjien kustannuksella. Lunastusten keskeyttäminen on oikeudenmukaista, kunhan käytännöstä on tiedotettu ja prosessi hoidetaan oikein.

Reaalisijoitusrahastot

Suoraan kiinteistöihin, infrastruktuuriprojekteihin tai metsiin sijoittavien rahastojen mahdollisuudet myydä sijoituskohteensa hallitusti lyhyessä ajassa ovat luonnollisesti hyvinkin rajalliset. Siksi näiden rahastojen syntyä edelsi direktiivimuutos, joka muun muassa mahdollistaa lainanoton yksittäisten lunastusten maksamiseksi.

Rahasto ei voi kuitenkaan velkaantua loputtomasti. Rahaston kasvava velkaisuus vääristää myös rahastoon jäävien sijoittajien sijoituksia. Lunastuspyyntöjen kasaantuessa lunastusten keskeyttäminen jää ainoaksi toimivaksi keinoksi hallita tilannetta. Epälikvidien rahastosijoitusten luonteeseen kuuluu, että ne ovat vaikeasti myytävissä.

ETF:t

Pörssilistatuissa, niin sanotuissa ETF-rahastoissa “lunastus” voidaan aina toteuttaa pörssikauppana, kunhan markkinoilla on ostajia. Rahastoyhtiö ei siten voi keskeyttää ETF –osuuksien lunastusta (myyntiä), kuten tavallisten rahastojen kohdalla. Pörssiromahduksien aikana ETF-osuuksien ostajia voi kuitenkin olla harvassa. ETF-rahastoissa likviditeettiriski on tavallaan ulkoistettu rahaston salkunhoitajalta sijoittajille.

Brexit ja kiinteistörahastot

Hankalasti myytäviä sijoituskohteita mahdollistavien rahastosääntöjen ja alhaisen korkotason seurauksesta erilaiset kiinteistörahastot ovat viime vuosina yleistyneet. Näiden rahastojen tuotto-odotukset vastaavat korkopapereista normaalioloissa saatavaa tuottoa. Alhaisen, jopa negatiivisen korkotason vallitessa näistä vaihtoehtoisista, alhaisemman riskin sijoituskohteista on tullut suosittuja.

Brexitin herätti kuitenkin huolen Britannian kiinteistömarkkinoiden tulevaisuudesta. Pelkona on, että monet yritykset siirtävät toimintansa Euroopan Unionin uusien rajojen sisäpuolelle, pois Britanniasta. Mikäli näin käy, kiinteistöjen tarjonta Britanniassa kasvaa, jolloin niiden arvo luonnollisesti laskee. Siksi niin monet haluaisivat nyt myydä kiinteistörahastosijoituksensa.

“Tiedä mihin sijoitat”

Brexitin aiheuttama kiinteistörahastojen lunastuskriisi käy hyvästä esimerkistä siitä, miksi sijoituksen riskin ymmärtäminen on tärkeää. Valveutuneet sijoittajat ovat alun perin ymmärtäneet kiinteistörahaston kaikki riskit, sijoituksen epälikvidiys mukaan lukien. He ovat siksi tehneet sijoituspäätöksensä tämä tiedon pohjalta pitkälle aikavälille, eivätkä siksi nyt kuulu yllättyneiden joukkoon.

Eli…

Jos olet sijoittanut rahastoihin, jotka sijoittavat epälikvideihin kohteisiin, etkä tiennyt lunastusten keskeyttämismahdollisuudesta – arvioi sijoituksesi ja likviditeettitarpeesi uudelleen. Kiinteistörahasto ei ole yhtä helposti myytävissä kuin tavalliset korkorahastot.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.07.2016 10:58

Uutisissa huhuiltiin Deutsche Bankin ongelmista. Jos kyseinen pankki ei olisikaan “too big to fail” ja ajautuisi vaikeuksiin, niin mitä tapahtuisi DB’n tarjoamille ETF’ille?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.07.2016 14:50

Käytännössä varainhoitotoiminta on niin kannattavaa, että joku oikein mielellään ostaisi tämän DB:n arvokkaan osan ja sillä katettaisi muita tappioita. Jos viime hädässä joutuisivat myymään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.07.2016 14:14

Rahasto-omaisuus on sijoittajien omaisuutta, joten sille ei käy mitenkään. Konkurssipesä myisi liiketoiminnan.