Kiinan velkakriisi on alkanut

Hyvää uutta vuotta! Kiinan velkakriisi on alkanut… ja kyse ei ole vain jostakin random- tapauksesta, vaan tällä hetkellä tapahtumat Kiinassa seuraavat omaa punaista lankaansa.

Juuri, kun olit syömässä joulukinkkua ensimmäinen tieto siitä, että Kiinassa velkakriisi on alkanut, tuli saataville. Yksinkertaisesti ne, jotka siis rakensivat tyhjiä kaupunkeja, kortteleita ja kerrostaloja, eivät nyt pystykään hoitamaan velvoitteita.

Kaikkihan on hyvin, kun pankkien raportoimassa informaatiossakin on ongelmia.

Pian ensimmäisen uutisen jälkeen Kiina aloittanut kultakaupankäynnin rajoittamisen, joka todennäköisesti johtuu siitä, että kiinteistösijoituksille spekuloineet sijoittajat saattavat rynnätä kultasijoituksiin pelätessä Kiinan romahtamista ja tätä toki pyritään hallitsemaan.

Tällä hetkellä mitään Kiina bondi ETF-rahastoja (RMB, CHLC, DSUM) ei ole juurikaan saatavilla lainaan, jotta niitä voisi lyhyeksi myydä (Ainoastaan 100 kpl DSUM on saatavilla lainaksi). Monien kiinalaisten bondien mielenkiintoinen piirre on muuten se, että niistä ei ole välttämättä länsimaisen luottoluokittajan arviota tehty. Hmmm… näistä osakelainoista  taitaa olla tällä hetkellä kysyntää…

Odotan edelleenkin mielenkiinnolla, että mitä tässä tapahtuu. Ehkä ylirakentaminen Kiinassa hoidetaan sillä, että tyhjät kaupungit vain puretaan ja valtio kuittaa pankkien velat. Tällähän Kiina voisi päästä BKT-tavoitteeseensa.

Peltomäki & Vahe (2011). Omalla rahalla.

 

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

SH27 Joulukuu, 2011

J. Peltomäki:

“Odotan edelleenkin mielenkiinnolla, että mitä tässä tapahtuu. Ehkä ylirakentaminen Kiinassa hoidetaan sillä, että tyhjät kaupungit vain puretaan ja valtio kuittaa pankkien velat. Tällähän Kiina voisi päästä BKT-tavoitteeseensa.”

Heh. Tässäpä oiva keino käyttää niitä kerrytettyjä ylijäämiä.

Oliskohan sittenkin aika ryhtyä aidosti korjaamaan maailmantalouden epätasapainoa ihan omatoimisesti jakamalla sitä kilpailukykyä myös tavallisten kiinalaisten kukkaroihin sen sijaan, että oletetaan länkkäreiden velkaantuvan aina vain lisää.

Nordnet Thomas30 Joulukuu, 2011Itse suhtaudun yhä edelleen varsin positiivisesti Kiinan osakemarkkinoihin, vaikka joitakin ylikuumenemisen merkkejä onkin ollut ilmassa. Todennäköisesti olisi kiva joskus suunnata jollain ei-niin-finanssipohjaisella osake-ETF:llä Kiinan markkinoille. Minusta kiinalaispörssien tunnusluvut vaikuttavat ainakin näennäisesti varsin edullisilta, vaikka Jarkon usein peräänkuuluttamasta corporate governancesta ei tosiaan ole edelleenkään ole juuri mitään tietoa useimmissa pienissä kiinalaisissa pörssiyhtiöissä.

Nyt pitää tietysti muistaa, että Kiinan asunomarkkinoilla on aiempinakin vuosina ollut kovia alamäkiä, mutta kiinalainen keskuspankkipolitiikka ja erilliset asuntokaupan sääntelytoimenpiteet on kyllä ajanut asuntomarkkinat juuri siihen suuntaan kuin kinalaiset ovat itse halunneet. Korjausliike todennäköisesti tulee joskus, mutta ei todennäköisesti ainakaan vielä ensi vuonna.

Olen nähnyt ja lukenut aiheesta useista jenkkilehdistä. Ainakin osa väittää, että ainakin joissakin kaupungeissa asuntojen hintojen kasvu on viimeisen puolen vuoden aikana merkittävästi hidastunut Kiinan tilanne ei ole vastaava kuin Yhdysvaltojen taannoinen asuntoluottokriisi. Eräs syy on se, että kiinalaiset eivät käsittääkseni ole ostaneet asuntojaan puhtaasti velaksi, vaan kiinalaisilla on paljon säästöjä.

Voin tietysti olla väärässä. ;-)

Vulcan2 Tammikuu, 2012@ Nordnet Thomas: Kiinassa on 64 miljoonaa tyhjää uutta asuntoa. Niihin mahtuisi kaikki USA:n asukkaat kerralla asustelemaan. Tai 20-25% kiinalaisista. Ne ovat sisältä betonivalmiita, eli kylppäreistä ja keittiöistä puuttuu kalusteet ja lattia/seinä/kattopinnoitteet, niitä ei vuokrata koska niiden vakuusarvo romahtaa jos niissä on vuokralainen. Ja kuulemma ne voi myydä sijoitusinstrumenttina paremmin jos ovat tuossa kunnossa, eli ei viimeistelty eikä vuokralaista. Eli kun pitää nopeastio purkaa velkavipu kymmenistä asunnoista, on jotakin toivoa kun ne eivät ole pullollaan vuokralaisia joista ei pääse eroon. Mutta mitä tämä kertoikaan siitä millä rahalla niitä oli ostettu?

Keskusjohtoisesti asioita voidaan säännellä tiettyy rajaan asti. Rakentamisen ongelmat vaan ovat samat Kiinassa nyt myös liikerakentamisen puolella, ja aluehallinto saa suurimman osan tuloistaan kuulemma kaavoitustuloina joten rakentamista ei ole haluttu suitsia. Aluehallinto on rajusti velkaantunut, yhteensä n. 18-19% tienoolla BKT:stä olevat Kiinan valtion velat ylittyvät aluehallinnossa ilmeisesti muutamakertaisesti eli Kiinan julk.sektorin velkaantuneisuus viimeisen muutaman vuoden aikana on kasvanut ja se ei tarkasti ole tiedossa koska lukuja ei anneta. Arvioiden mukaan tilanne on siltäkin osalta sellainen, että olen koko syksyn nauranut näille median tarinoille kuinka Kiina tulee ja pelastaa euroalueen velkakriisiltänsä. Vai niin.

Nordnet Thomas2 Tammikuu, 2012Pitää myöntää, että Vulcanin esille nostamissa pointeissa on paljon enemmän oikeassa kuin omissa hieman ylimalkaisissa arvailuissani (olisi pitänyt tsekata tilastoja tarkemmin etukäteen). Olen aiemmin lukenut kiinalaisista aavekaupungeista ja nähnyt Youtubesta jotain uutispätkiä, mutta ne näyttivät jokseenkin liioitellulta pelottelulta. Olin tosiaan ehkä turhan optimistinen Kiinan asuntomarkkinoiden ‘maltillisen’ ja määrittämättömänä ajankohtana tapahtuvaa korjausliikeen kannattajana, sillä en myöskään tarkemmin miettinyt aluehallinnon roolia. En oikeastaan myöskään tullut miettineeksi Vulcanin mainitsemaa liikehuoneisto-ongelmaa sen tarkemmin. Erittäin hyviä pointteja.

Nyt viikonloppuna lukemani Patrick Chovanecin Foreign Affairs -lehdessä joulukuussa ilmestynyt artikkeli, “China’s Real Estate Bubble May Have Just Popped”, väittää Kiinan asuntomarkkinoiden olevan jo toden totta korjausliikkeessä. Itse en näe sääntelyllä kovinkaan paljon virkaa, kun reaalitalous lyö päivän näköä. Jotain johdannaissäätöä näyttää myös Chovanecin mukaan olleen.

“When in doubt, check your premises.”

SH22 Tammikuu, 2012Kiinan kiinteistömarkkinoihin liittyen suosittelen Foreign Affairsin artikkelia:

http://www.foreignaffairs.com/articles/136963/patrick-chovanec/chinas-real-estate-bubble-may-have-just-popped

En siksi, että artikkeli antaisi jotain aivan erikoista uutta, vaan koska siinä käsitellään aihepiiriä hivenen laajemmalla otteella, mikä helpottaa syy-yhteys -suhteiden ymmärtämistä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit