Kiinan talous vetää enemmän kuin koskaan

Maanantaina uutisoitiin taas paljon siitä, että Kiinan talous hidastuu. Kun vielä 2007 Kiinan BKT kasvoi huikeat 14,2 prosenttia, viime vuonna kasvua oli enää 6,6 prosenttia. Tämä on hitain suhteellinen kasvu sitten vuoden 1990. On siksi helppoa kuvitella, että hidastuva Kiinan talouden kasvu hidastaa myös muun maailman talouksia  ovathan maailman taloudet enenevässä määrin riippuvaisia toisistaan.

Mutta. Kun Kiinan 14,2 prosentin BKT kasvu vuonna 2007 synnytti 0,8 biljoonan dollarin “lisäliikevaihdon” maailmantalouteen, kasvoi maailmantalous viime vuonna kokonaiset 1,4 biljoonaa dollaria Kiinan ansiosta. Näin siis vaikka Kiinan talouskasvu oli “kääpiömäiset” 6,6 prosenttia. Toisin sanoen, viime vuonna Kiinan talous veti maailmantaloutta enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi Euroopan Unionille Kiinan 6,6 prosentin talouskasvuvauhti tarkoittaisi Euroopan nykyisen kasvun kolminkertaistumista ja Yhdysvaltojenkin talouskasvun tuplaantumista. Tätä vauhtia Kiina onkin valtaamassa takaisin 1800-luvun alussa hallitsemaansa asemaa maailman isoimpana taloutena noin vuoteen 2030 mennessä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.01.2019 18:08

Onko luvut luotettavia? Martin ei ole tainnut koskaan käydä Kiinassa katsomassa tilannetta omin silmin.

Nimetön
Nimetön
03.02.2019 17:44

Erinomainen kirjoitus. Useimpien on vaikea ymmärtää, että laskeva kasvuprosentti voi merkitä kasvavaa arvonlisää. Pitää katsoa prosenttien lisäksi myös absoluuttisia lukuja!