Kiinan talous piristymässä, pörssisyklin nousukausi huipentumassa

Kiinasta raportoitiin Suomen aikaa viime yönä rohkaisevia teollisuustuotannon lukemia kuluvalta syyskuulta. HSBC:n keräämä maan ostopäällikköindeksi kohosi puolen vuoden korkeimpaan lukemaansa, tasolle 51,2. Vielä elokuussa lukema oli tasolla 50,1. Keskikesällä raportoidut ostopäällikköindeksit herättivät markkinoilla huolenaiheita, sillä heinäkuun PMI-lukema 47,7 viittasi Kiinan talouden mahdolliseen mahalaskuun kuluvan vuoden jälkipuoliskolla. Nyt synkimmät huolet ovat hälventymässä nopeasti.

Koko kuluvan kalenterivuoden ajan Kiinan ostopäällikköindeksi (manufacturing PMI) on kehittynyt vaisusti. Tunnusluvun tulkintasääntö on yksinkertainen: yli 50 luvut viestivät talouden kasvuodotuksista, ja alle 50 lukuarvot signaloivat heikentyvästä talouskehityksestä. Esitän seuraavassa Kiinan ostopäällikköindeksin kehityskaaren viimeisten 12 kuukauden ajalta:

Lähde: HSBC:n data, grafiikka omat laskelmat

Muutama tunti sitten raportoidut Kiinan kuluvan syyskuun PMI-luvut ovat vahvimmat puoleen vuoteen. Erityisen rohkaisevaa on, ettei kesällä huolestuttavalta näyttänyt laskutrendi ole jatkunut enää syksyyn tultaessa. Nyt takana on kaksi peräkkäistä PMI-indeksin nousukuukautta, ja viimeisin lukema viestii jo talouden kääntymisestä parempaan suuntaan.

Tarkastelin blogissa Kiina-orientoitunutta Konetta noin 6 viikkoa ennen yhtiön tässä kuussa antamaa positiivista tulosvaroitusta. Viimeisimpien PMI-lukemien ohella myös pörssiyhtiöt ovat havaitsemassa liiketoimintaympäristössään optimistisia merkkejä Kiinassa. Esimerkiksi Koneen positiivisessa tulosvaroituksessa todetaan seuraavaa:

”Pääasiallinen syy näkymien nostamiselle on Kiinan rahamarkkinoiden likviditeetin parantumisen vaikutus KONEen liiketoimintaan. Seurauksena likviditeetin parantumisesta KONEen uusien laitteiden toimitukset Kiinassa ovat kolmannen vuosineljänneksen aikana olleet odotettua korkeammalla tasolla, ja toimitusten vahvuuden odotetaan jatkuvan loppuvuonna 2013.”

Ja yhtiö jatkaa samassa tiedotteessa:

”Rahamarkkinoiden likviditeetti tiukkeni Kiinassa merkittävästi kesäkuussa, ja KONE odotti tiukkuuden vaikuttavan asiakasmaksuihin ja siten myös sen uusien laitteiden toimituksiin toisen vuosipuoliskon aikana. Likviditeetti Kiinassa kuitenkin parantui nopeasti, ja KONEen toimitukset ovat olleet odotettua korkeammalla tasolla. Parantunut likviditeetti on näkynyt myös myyntisaamisten kehityksessä.”

Edelleen samassa tiedotteessa Koneen Matti Alahuhta kuvailee Kiinan markkinatilannetta seuraavasti:

“Olen hyvin tyytyväinen Kiinan liiketoimintamme vahvana jatkuvaan kehitykseen sekä rohkaisevaan lisäarvon kehitykseen globaalissa tuotantoverkostossamme. Olemme olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, kuinka ripeästi rahoitustilanne Kiinan markkinalla on parantunut kesä-heinäkuun tiukasta tilanteesta.”

Useita eri tietolähteitä yhdistämällä on mielestäni mahdollista arvioida Kiinan markkinatilanteen kohenevan vuoden loppua kohden. Skenaario olisi toteutuessaan erittäin tervetullut, sillä Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous BKT:lla mitattuna.

Myös muualla Aasiassa, tarkemmin ilmaistuna erityisesti Japanissa, harjoitellaan elvytystoimia lähikuukausina. Maa on Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen maailman kolmanneksi suurin kansantalous BKT:lla mitattuna, joten mistään vähäpätöisestä elvytysoperaatiosta ei suinkaan ole kyse. Japanin Nikkei-indeksin alkuvuoden antelias kurssiralli onkin suoraa seurausta maan keskuspankin käynnistämistä häpeilemättömistä elvytystoimista.

Markkinoille sataa tällä hetkellä keskuspankkilähtöistä likviditeettiä miltei kaikilla länsimarkkinoilla, mikä yhdistyy Japanin tapauksessa samanaikaiseen julkisen kulutuksen kasvuun ns. Abenomiikan oppien mukaisesti. Japanissa poikkeuksellisten ja vaikutukseltaan väliaikaisten toimien tarkoituksena on kääntää maan yleinen hintataso ja talouskehitys kasvu-uralle. Osakemarkkinoiden näkökulmasta katsottuna elvytys on heikentänyt Japanin jeniä erityisesti suhteessa Yhdysvaltain dollariin, kuten seuraava kuva osoittaa:

Lähde: Bloomberg (23.9.2013)

Jenin ulkoisen arvon suhteellinen muutos tukee japanilaista vientiteollisuutta. Eurooppa kaipaisi reaalitaloudelleen kipeästi samaa lääkettä, mutta paikallinen keskuspankkijohto on valitettavasti juuttunut kiinni telineisiin. Kuten Suomen kansantalouden pelastustalkoidenkin kanssa, myös tässä yhteydessä tarvitsisimme Nallea puikkoihin.

Dow Jones Industrial Average -indeksi päättyi New Yorkissä viime perjantaina pistelukuun 15 451. En yleensä henkilökohtaisesti perusta lainkaan arvauksiin pörssi-indeksien lyhyen aikavälin liikkeistä, mutta koska arvaaminen ei maksa mitään, voin kuvailla tämän hetken tuntojani siltä osin, että uskon indeksin ylittävän 16 000 pistettä selvällä marginaalilla ennen vuodenvaihdetta. Arvaus perustuu tietysti puhtaaseen mutuun ja tuntemuksiin nykyisestä markkinatilanteesta, enkä perusta omia sijoituspäätöksiäni ainakaan suuressa mittakaavassa tähän. Kaiken kaikkiaan miellän nykyisen kurssinousun jatkumisen todennäköiseksi mutta luonteeltaan spekulatiiviseksi. Näin ollen keskeisin tehtäväni on pyrkiä ajoittamaan omien sijoitusteni keventäminen hyvän sään aikana.

En osaa kuvitella skenaariota, jossa voimakas keskuspankkivetoinen elvytys loppuisi länsimarkkinoilla yhtäaikaisesti kuin seinään. Ja niin kauan kun ylimääräistä likviditeettiä virtaa markkinoille, ohjautuu siitä väistämättä osa myös osakkeisiin. Pitkän aikavälin sijoittajan näkökulmasta tilanne on vaikea, sillä lyhyellä aikavälillä kaikki merkit viittaavat kurssinousun jatkumiseen.

Kuitenkin pitkän tähtäimen näkökulmasta on selvää, että keskuspankit joutuvat ennemmin tai myöhemmin vetämään markkinoilta likviditeettiä takaisin. Siinä vaiheessa osakemarkkinoilta poistuu äkillisesti varoja, jotka olivat päätyneet sinne vain väliaikaisesti yhtiöiden arvostustasoja tukemaan. Tämän noususyklin huipulla osakkeita juuri ennen keskuspankkien vetäytymistä indeksitasolla ostava sijoittaja tehnee melkoisen harakirin. Minä tein sellaisen syksyllä 2008 velkalastin kanssa, enkä tule toistamaan ainakaan sitä virhettä.

Kuten kerroin noin puolitoista kuukautta sitten, koen pörssin nykyisen suhdannevaiheen ns. nousukauden ydinvaiheeksi, jota seuraa enää nousukauden huipentuminen ennen seuraavaa laskusuhdannetta. Jos markkinatilanne kehittyy lähikuukausina jokseenkin yhtä positiivisesti kuin se on kehittynyt jo pidemmän aikaa maailman pörsseissä, tulen keventämään osakepainoa alle 100 %:iin viimeistään alkuvuonna 2014. Minimiosakepainoni on joka tapauksessa suhdannevaiheesta riippumatta noin 70–80 %. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että näkemykseni markkinatilanteen lyhyen aikavälin kehityksestä on arvaus siinä missä muidenkin. Siksi en halua koskaan ennustaa koko varallisuudellani.

Edellä viittaamallani suotuisalla globaalilla kehityksellä tarkoitan nimenomaan osakemarkkinoiden kehityskaaria: Saksassa DAX-indeksi sekä Yhdysvalloissa Dow Jones Industrial Average- ja S&P500 -pörssi-indeksit ovat parhaillaan likimain kaikkien aikojen korkeimmilla tasoillaan. Uskon tämän johtuvan pörssiyhtiöiden tulossumman kohtuullisen hyvän kehityksen ohella merkittävällä tavalla riskittömän koron luonnottoman alhaisesta nykytasosta ja vaihtoehtoisten sijoituskohteiden puutteesta. Jos olet salkunhoitaja nykyisessä markkinatilanteessa, sinun on mentävä mukaan osakemarkkinoille suurella painolla.

Perusskenaariossani markkinatilanne sisältää lähikuukausina nousukauden huipentumisen, jonka aikana kaikki yksittäisen suhdannesyklin aikana sijoitustoiminnan aloittaneet uudet sijoittajat ovat ehtineet osakemarkkinoille tekemään ensi ostoksensa. Nousukauden huipentumiselle on lisäksi tunnusomaista, että uusia pörssiyhtiöitä listautuu arvopaperimarkkinoille. Tästä ensimakua tarjoili mikroblogipalvelu Twitter listautumistiedotteellaan muutama päivä sitten. Arvostuskertoimet ovat alustavien tietojen mukaan vaatimattomasti 20 kertaa yhtiön myynti. Siis myynti, ei tulos. Pidelkää kiinni hatuistanne.

Kun edellä jo havainnollistin maailman toiseksi (Kiina) ja kolmanneksi (Japani) suurimpien kansantalouksien kohenevia näkymiä, lisään joukkoon vielä maailman suurimman kansantalouden eli Yhdysvallat. Viime viikolla maan keskuspankki päätti markkinaodotusten vastaisesti jatkaa elvytystoimia täydellä teholla. Kun samanaikaisesti länsimaiset keskuspankit pitävät riskittömän korkotason luonnottoman alhaisella tasolla, tulee osakemarkkinoista lyhyellä aikavälillä erittäin houkutteleva kohde sijoitusvarojen allokaatiossa. Valmistautukaamme pörssissä tämän suhdannesyklin nousukauden huipentumaan, kun riskitön korko on edelleen nollan tuntumassa ja maailman kolme suurinta kansantaloutta lipuvat kohti parempia aikoja.

Halpojen osakkeiden ostajien juna on jo mennyt tässä suhdannesyklissä, kuten Warren Buffett ilmaisi asian neljä päivää sitten CNBC:lle:

“We don’t find bargains around but we don’t think things are way overvalued either. We’re having a hard time finding things to buy.”

(vapaa suomennos: ”Emme löydä markkinoilta erityisen halpoja osakkeita, mutta emme koe indeksien olevan myöskään yliarvostettuja. Elämme joka tapauksessa osakkeiden ostajan kannalta haastavaa aikaa.”)

Kirjoittajan toisen sijoituskirjan Hajauta tai hajoa (311 s.) ennakkomyynti on alkanut!

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Kuvamateriaalin lähde kevatkiinassa.blogspot.com.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
11 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
23.09.2013 16:44

Tulevatko keskuspankit koskaan “vetäytymään”? Oman käsitykseni mukaan eivät vapaaehtoisesti vaan ainoastaan jos markkinat ne siihen pakottavat, ts. jonkin kriisin kautta.

Nimetön
Nimetön
23.09.2013 22:27

Minkälaisia osakkeita myymällä ajattelit osakepainoasi laskea? Kevään osinkojen jättäminen käteiseksi auttaa myös osakepainon laskemiseksi. Dollarin arvo varmaankin nousee FEDin elvytysten loputtua, joka varmaankin pehmentää USA osakkeiden laskun vaikutusta.

Nimetön
Nimetön
25.09.2013 16:04

Hyvä artikkeli ja myös hyvät kysymyset muilta lukijoilta joihin kuulisimme mielellämme näkemyksesi.

Nimetön
Nimetön
26.09.2013 18:56

Nyt entinen velkasijoittaja myy ennen muita säälittävän pelokkaana ja missaa taas parhaat tuotot.

Ei näin Oksaharju.

Opettele ensin sijoittamisen perusteet ja opeta vasta senjälkeen muita.

Nimetön
Nimetön
26.09.2013 22:43

Pekka H: Ei keskuspankkien oman taseen kasvattaminen voi loputtomiin jatkua. Todennäköisin skenaario on, että keskuspankkien tulevaisuudessa harjoittama likviditeetin takaisinvetoprosessi on vuosien, jopa vuosikymmenen mittainen prosessi. Sijoittajan näkökulmasta kuitenkin uskon, että markkinat tulkitsevat tämän prosessin alkuhetken lyhyellä aikavälillä pessimistisesti, kun löysän rahan ajat todetaan huippunsa nähneiksi. Luin kesällä artikkelin, joka käsitteli Yhdysvaltain talouden elvytystoimia syksystä 2008 nykypäivään saakka. Punainen lanka oli, että ilman nykyistä likviditeettiä Yhdysvaltain kansantalous – joka on muuten maailman suurin yksittäinen – olisi noin 8 % nykyistä alhaisemmalla tasolla. Jo tätä lähtökohtaa vasten keskuspankkien vetäytyminen on pitkä ja harras prosessi, mutta markkinapsykologisesti se voi olla hyvinkin nopea. Ennustaminen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
26.09.2013 22:47

Klarbis: Valitettavasti pidättäydyn tällä hetkellä kommentoimasta lainkaan yksittäisiä yhtiöitä oman kaupankäyntini suhteen. Ensi keväänä saan osinkoja lähinnä H&M:stä, Nordeasta ja Sammosta, muutoin osinkovarat tuloutuvat neljästi vuodessa, kun suurimmat sijoitukset ovat pääosin Yhdysvalloista (mm. IBM ja Coca-Cola). Tällä hetkellä osingot jäävät tilille makaamaan odottelemaan aikoja parempia (ostojen kannalta siis). Sen verran voin vielä todeta, että USA-osakkeiden korkeaa painoa pidin järkevänä muutama viikko sitten blogimerkinnässä “4 vinkkiä Suomi-sijoittajalle”. Olen edelleen samaa mieltä, ja tulen harjoittamaan mahdollista sijoitusasteeni laskua tämän mielessä pitäen.

Nimetön
Nimetön
26.09.2013 22:53

Oikeasijoittaja: Mitä tulee velkasijoittamiseen, olen sijoittanut 2000-luvulla noin 10 vuotta osin velalla, enkä usko seuraavien 13 vuoden aikajänteen merkittävästi tästä poikkeavan. Loppuvuonna 2008 osakesalkustani 85 % oli velkaa ja 15 % omaa pääomaa. Tästä näkökulmasta katsoen en tule enää koskaan olemaan velkasijoittaja, sillä viimeisten kolmen vuoden aikana olen pitänyt jatkuvasti vähintään 80 % omavaraisuusasteen, enkä aio periaatteesta jatkossakaan luopua. Vuoden 2008 kriisihetkeen nähden velan ja oman pääoman suhdeluvun tulee näin ollen pysyä toisin päin kuin mihin se silloin pääsi menemään. Juuri nyt en kuitenkaan koe edes vähäisellä velkarahoituksella toimimista kovinkaan houkuttelevana ajatuksena. Mitä tulee oppimiseen, yritän harjoittaa sitä päivittäin, erityisesti… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
27.09.2013 00:42

Onko ajatuksenasi jättää osakkeiden keventämisessä irtoavat varat käteiseksi? Eikö jenkkien elvytyksen lopettaminen (tai vähentäminen) ole kuitenkin sidoksissa korkotason nousuun, jolloin korkoihinkaan rahoja ei vielä kannata tunkea?

Nimetön
Nimetön
27.09.2013 16:38

Olisi mukava kuulla kokemuksiasi ja strategiaasi velkavivun käytöstä sekä havainnollistava laskutoimitus olisi hienoa. Olen itse tehnyt laskelmia vivutuksen käytöstä ja harkitsen sen käyttöä seuraavassa syklissä.

Nimetön
Nimetön
30.09.2013 00:34

Opossumi ja SOJ: Kysymyksenne ovat erillisten blogimerkintöjen arvoisia ja laajuisia, joten laitan nämä korvan taakse lähiaikoja silmällä pitäen. Osakepainon keventämiseen liittyen voin kuitenkin todeta lyhyesti, että sijoittajalla tulee olla kyky istua reaalisesti miltei nollatuottoisen käteisenkin päällä jonkin aikaa, jos markkinatilanne sitä analyysin johtopäätösten mukaan edellyttää. Tosin kyseisessä markkinatilanteessa osakkeet olisivat vaihtoehtoisen korkotuoton alhaisuudesta johtuen hyvin houkutteleva vaihtoehto, joten tietenkään suurta osaa allokaatiosta en jättäisi tilille makaamaan. On myös osakkeita, kuten Fortum ja Sampo, jotka sijoittaja voi nähdä eräänlaisina “bond with warrants” -tyyppisinä sijoituskohteina. Tällöin osinko on korkoa vastaava pohjatuotto, jonka päälle sijoittajaa ostaa (tai saa) nousuoption. Näistä kahdesta tosin Sampo… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
22.11.2013 14:01

Erittäin hyvää pohdintaa. Itse kevensin jo osakepainoa merkittävästi. Yleensä olen aina liian aikaisin liikkeessä näiden kanssa. Mutta parempi aikaisin kuin myöhään. Vuoden tuotoksi tuli kuitenkin jo 40%. Mutta tulos puolella ei tapahtunut juuri mitään. Nyt on käteistä ja intoa tutkailla maailmaa silmät avoinna.