Siirry pääsisältöön

Kiinan pörssiromahdus

Kiinan osakemarkkinat ovat romahtaneet melkein kolmanneksen kesäkuun huipustaan yhdessä kuukaudessa. Tämä on herättänyt pelkoa tartuntavaarasta muille osakemarkkinoille, sekä huolestuneisuutta siitä onko nyt myös Kiinalainen veturi pysähtymässä.

Näitä huolenaiheita on suhteutettava kesäkuista kurssiennätystä edeltävän vuoden 150 prosentin kurssinousuun, Kiinan valtion sekoiluun sekä siihen, että Kiinalaisilla osakemarkkinoilla kauppaa käyvät lähinnä sedät ja tädit.

Määrällistä elvytystä kiinalaisittain

Kiinalaisen osakemarkkinan syöksyn syventyessä heinäkuun alussa Kiinan valtio on yrittänyt tukea markkinoita kaikin tavoin, muun muassa ostamalla osakkeita ja kehoittamalla myös osakevälittäjät mukaan tuki-ostotalkoisiin omilla varoillaan.

Lisäksi pörssiyhtiöiden suuromistajia on kielletty myymästä omistuksiaan ja Shanghain ja Shenzhen pörsseissä listattujen osakkeiden kaupankäynti keskeytettiin. Näitä toimenpiteita onkin ivallisesti kutsuttu “määrälliseksi elvytykseksi kiinalaisittain”.

Piensijoittajien markkinaliikkeet

Kiinan valtion toimet on markkinoiden rauhottamisen sijaan lähinnä hermostuttanut varsinkin piensijoittajat. 14 prosenttia kiinan väestöstä käy kauppaa kiinalaisilla osakkeilla ja nämä edustavatkin 90 prosenttia kiinalaisesta kaupankäyntivolyymista.

Ulkomaisten osuus on pieni koska markkinoille pääsy on rajoitettua. Kaiken kaikkiaan vain 98 instituutiota saa käydä kauppaa kiinalaisilla A-osakkeilla ja silloinkin korkeintaan 30 miljardin euron arvosta.

Kiinan talous ja osakemarkkinat

Osakemarkkinat edustavat kuitenkin vain kolmasosaa Kiinan bruttokansantuotteesta (BKT). Vaikka viimeisen vuoden aikana Kiinan talous on hidastunut, viimeisten kahden kuukauden aikana kasvun kiihtymisen merkkejä on taas ollut nähtävillä. Esimerkiksi valtavat investoinnit infrastruktuuriin on muun muassa nostattanut kiinteistöjen hintoja uudelleen.

Kasvava talous tarvitsee terveet osakemarkkinat. Sijoittajat ovat viime viikkoina saaneet tuntuvan muistutuksen siitä, että kurssit voivat myös laskea. Tämä heikentänee riskinottohalukkuutta. Lisäksi kiinalaisten osakkeiden arvostustasot olivat ennen romahdusta länsimaisen 90-luvun lopulla koetun IT-buumin tasoa ja ovat edelleenkin korkealla tasolla.

Valtion tahto

Tästä seuraa, että Kiinan valtionjohdolla on pulma: miten varmistaa osakesijoittamisen ja riskinoton mielekkyys, kun arvostustasot ovat korkealla ja talouden kasvu ei riitä perustellun sijoitustuoton aikaansaamiseksi? Lisäksi monet pelkäävät, että Kiinan valtio tulee kansallistamaan yksittäisten sijoittajien tappiot tavalla tai toisella. Länsimaisin silmin katsottuna tämä on silkaa hulluutta.

Todellinen riski maailman kasvun kannalta onkin nyt se, että Kiinan valtion huomio siirtyy talouskasvun todellisten edellytysten luomisesta osakekurssien manipulointiin.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

 

 

 

 

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit