Siirry pääsisältöön

Kestävä kehitys, parempaa tuottoa

Pari vuotta sitten toteisin “Kestävän kehityksen kapitalismi kannattaa” – blogissa, että kestävän kehityksen sijoitukset tuottavat paremmin kuin osakemarkkinat keskimäärin. Rahoitusmarkkinoilla kestävästä kehityksestä puhutaan SRI:nä (sustainable responsible investing), CSR:nä (corporate social responsibility) tai ESG:nä (environmental, social and governance).

Vuodesta 2005 vuoteen 2015 maailman osakemarkkinat (MSCI World indeksillä mitattuna) tuottivat keskimäärin noin 7 prosenttia vuodessa. Mercerin tekemän tutkimuksen mukaan, samana aikajaksona kestävän kehityksen varainhoitajan, Generation Investment Managementin rahasto tuotti keskimäärin 12,1 prosenttia vuodessa. Sijoitusmenestyksen lisäksi, Generation -rahaston riski oli alhaisempi.

Arabesque Asset Managementin raportti tutki yli 200 akateemista tutkimusta ja muita kestävän kehityksen lähteitä. Lähes kaikki lähteet osoittivat, että ESG käytäntöjä soveltavat yritykset ovat operatiivisesti  muita kannattavampia. Kannattavuuden kannalta kestävän kehityksen toimintatavat ovat siis täysin sijoittajien ja yritysjohdon oma edun mukaisia.

Myös Oxford -yliopiston tutkimuksessa on todettu, että ”kestävän kehityksen huomioiminen liikkeenjohdon ja sijoittajien päätöksenteossa on taloudellisesti kannattavaa”. Tutkimuksen mukaan tulot ovat vakaampia, sijoituskulut ovat merkittävästi alhaisempia, liikevoitto on korkeampaa ja osakekurssin kehitys parempaa.

Morgan Stanleyn sijoittajien keskuudessa toteuttaman kyselyn mukaan kiinnostus kestävää kehitystä kohtaan on rajussa kasvussa. Vastanneista kolme neljäsosaa sanoi olevansa kiinnostunut kestävästä sijoittamisesta, vaikka “myytti” tällaisen sijoittamisen korkeasta vaihtoehtoiskustannuksesta edelleen elää sitkeästi. Y-sukupolvellisten keskuudessa kiinnostuneita oli jo 86 prosenttia vastanneista.

Kestävän kehityksen megatrendi jalkautuu siis yrityksiin paitsi sen kannattavuuden, kasvavassa määrin myös asenteiden muutosten takia. Tästä syystä varsinkaan sijoittajien, joille tämän kehityksen vaikutus tuloutuu kahta kautta, ei pitäisi jättää kestävää kehitystä huomioimatta. Bonuksena kaikki tänään elossa olevat, sekä tulevat vielä syntymättömät sukupolvet voivat iloita kestävämmästä kehityksestä.

Kestävän kehityksen taloudellinen kannattavuus on arvioitu johtuvan siitä, että päätöksiä tehdään kvartaalia pidemmälle aikavälille. Kestävän kehityksen huomioiminen liikeyrityksissä kasvattaa yrityksessä tehtävien valintojen aikajännettä. Yrityskulttuuri muuttuu. Pitkäjänteiset liiketoimintapäätökset, aivan kuten pitkäjänteiset sijoituspäätökset, kasvattavat myös rahallisen lisäarvon syntyä.

Täältä löydät vajaan seitsemän tuhannen yrityksen “kestävyys rankingin”. Voit hakea yksittäisiä yrityksiä nimellä. Esimerkiksi Nokia kuuluu rankingin parhaimmistoon, kun usein aasialaiset yhtiöt ja hieman yllättäen konkurssin tehneen HQ investointipankin entisen pääomistajan Mats Qvibergin sijoitusyhtiö Öresund pitävät häntää.

Kestävän kehityksen sijoittajaksi pääset sijoittamalla esimerkiksi näihin rahastoihin tai osakkeisiin. Yli 20 prosenttia maailman sijoitettavista varoista hallinnoidaan kasvavassa määrin kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Miten on sinun sijoitusvarojesi laita?

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit