Nettipankki Nordnet teki kesäkyselyn, jossa yli tuhat vastaajaa sai paljastaa ensirakkautensa pörssissä sekä äänestää Helsingin pörssin maskuliinisinta ja feminiinisintä osaketta. Vastaajille tarjottiin myös mahdollisuus kertoa, mihin osakkeeseen he ovat kuluvan kesän aikana sijoittaneet kevytkenkäisesti.
Kone on maskuliinisin Suomi-osake, Marimekko feminiinisin
31 prosenttia vastanneista näkee Koneen Helsingin pörssin maskuliinisimpana osakkeena. Länsimaisissa kulttuureissa maskuliinisiksi piirteiksi koetaan muun muassa kilpailullisuus ja suoriutuminen.
Selittävänä tekijänä saattaa olla paitsi Herlinin miehiin henkilöitynyt sukuyhtiön imago, myös voimakas ja uskalias kansainvälistyminen. Markkinaosuuksien voittaminen ja vahva kasvu ovat osoituksia kilpailukyvystä. Ja onhan Koneen kurssinousukin ollut 2000-luvulla kiistatta miehekäs.
Arjessa feminiinisyys yhdistyy naissukupuoleen ja helliin tunteisiin. Feminiinisimmän osakkeen äänestyksessä jopa 36 prosenttia vastanneista puolelleen saaneessa Marimekossa liihotellaan pitkin maailmaa somistellen myymälöitä ja rahaa palaa.
Etenkin japanilaiset ovat saaneet aimo annoksen suomalaista designia. Marimekon kohderyhmää ovat naiset, ja kunnolla nykyaikaa edustava nettikauppa voisi siivittää kukkakuosin aivan uusiin sfääreihin.
Nokia on Suomi-sijoittajan ensirakkaus
33 prosenttia vastanneista paljasti Nokian olevan heidän ensirakkautensa pörssissä. 1990-luvun aikana Nokia kansainvälistytti Suomen kertaheitolla ja kylvi maaperään kansankapitalismin orastavan siemenen.
2000-luvulla Nokia on tuonut tuhansittain uusia sijoittajia pörssiin. Ensirakkaus on kestänyt, sillä edelleen 44 prosentissa Nordnetin kautta osakekauppaa käyvien suomalaisten piensijoittajien salkuista löytyy ainakin yksi Nokian osake.
Talvivaaraan on virrannut sijoituksia kevytkenkäisesti
Tutkimuksessa kysyttiin, ovatko vastaajat sijoittaneet kesällä kevytkenkäisesti johonkin Suomi-osakkeeseen. Talvivaaran osakkeen mainitsi 41 prosenttia vastanneista.
Talvivaarassa katsotaan olevan nyt riittävästi riskiä, jotta sijoitus voidaan tehdä kaikki tai ei mitään -periaatteella. Tontilla rymistelevät todennäköisesti caterpillarit, joten sijoittaja ei saa säikähtää, jos joskus hieman lirahtaa.
Isojen poikien leikkiessä homma voi milloin tahansa myös posahtaa, jolloin vasta savun hälventymisen jälkeen päästään tarkistamaan vahingot. Talvivaaran tapauksessa tuhot tarkistetaan pahimmassa skenaariossa tulvan laskettua. Kalanraatoja voi löytyä kuin Raatteen tieltä.
Kyselyyn saatujen vastausten mukaan vain 8 prosenttia kyselyyn vastanneista on sijoittanut kesän aikana ulkomaiseen yhtiöön. Sen sijaan jopa 19 prosenttia vastanneista on hairahtanut yhdenyön omistuksiin.
Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö CINT AB viikolla 28, 2014. Kyselyyn vastasi 1040 18–70-vuotiasta henkilöä. Virhemarginaali on noin +/-3 %-yksikköä.
—
https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html
Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).
Photo credit: (davide) / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)
Olisiko aika tarkistaa ulkomaan kauppojen hintaa? Tuo 8% on erittäin pieni määrä.