Kesän markkinatilanne ja osakkeiden arvostustaso

Kesään lähdettäessä sijoittajan maailma näyttää varsin kauniilta ja voidaan jopa sanoa, että osakkeet ovat halpoja. On esitetty näkemystä, että S&P 500 on halvin 26 vuoteen ja väitetty erään analyytikon toimesta, että “talouden kokonaiskuva on positiivinen.” Ovatko osakkeet siis oikeasti halvempia kuin maaliskuussa 2009? “Halpa” tuntuu jotenkin oudolta ja se johtuukin P/E-luvun väärinkäytöstä.

P/E-luvun laskemiseen voidaan käyttää analyytikkojen tulosennusteita tai historiallisia tuloksia. Itse P/E-luvun ongelma on se, että yritysten tulokset ovat aina suhdannehuipulla hyviä ja analyytikkojen ennusteet korkealla. Osakkeiden arvotusta tarkasteltaessa tämä johtaa siihen ongelmaan, että osakkeet näyttävät aina laskun ja suhdannekäänteen alkaessa halvoilta; E:stä heijastuu menneen suhdannehuipun hyvä tulostaso ja korkeat voittomarginaalit, kun taas P on osakehintojen heijastaessa suhdannekäännettä alentunut –> alhainen P/E luku. Tämä oli täsmälleen tilanne tavella ja keväällä 2007-2008.

Edellä mainittua ongelmaa vältetään käyttämällä voittomarginaalilla normalisoitua P/E -lukua tai useamman vuoden (esim. 10 vuotta) liukuvaa keskiarvoa tuloksista, jolloin suhdannevaihteluiden vaikutusta saadaan vähennettyä. Yhden vuoden tulosten käytöstä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

P/E-luku väärin käytettynä saattaa johtaa siis pahasti harhaan ja on hyvin suuri riski, että näin tällä hetkellä tehdään, kun on selvät viitteet talouden hidastumistesta sekä suhdannekäänteestä.

Tilanne viimeisimmän makrodatan osalta on huono, kun muun muassa inflaatio on korkealla, USAssa työttömyyskorvaukset nousevat ja talouskasvu hidastuu. Huomattavaa on sekin, että Yhdysvaltain keskuspankilla ei ole enää varaa laskea korkoa.

Talvi saattoi hyvinkin olla tyypillinen suhdenteiden käännekohta, jolloin optimismi oli suurimmillaan ja kaikki innoissaan (kts. kirjoitukseni helmikuussa). 23.6 ilmoitettu strategisten öljyvarantojen vapauttaminen on kuitenkin jo Obaman pyrkimys stimuloida heikentyvää taloutta taistellen samalla inflaatiota vastaan, kun finanssi- ja rahapolittikan mahdollisuudet ovat vähäiset.

Globaalin talouden rakenteellisten ongelmien ratkeaminen odottaa edelleenkin tapahtumistaan ja Kreikan tilanne on yksi niistä. Sen tilanne saattaa helposti laueta maassa esiintyvän yhteiskunnan epästabiliteetin ja poliittisen tilanteen vuoksi.

Tunnuslukujen katsominen tällä hetkellä on mielestäni petollista. Huomio pitäisi laittaa Q2:n tuloksiin ja ohjeistuksiin, koska ne kertovat eniten tulevasta. Tällöin nähdään, että miten paljon hintatason ja kustannusten nousu  on vaikuttanut tuloksiin. Jos vaikutus on ollut selvästi negatiivinen, kuluja todennäköisesti karsitaan, luottamus talouteen laskee jne, ja laskumarkkina jatkuu.

Nyt kesällä tapahtunut markkinaheilunta ei muutenkaan ole ollut vielä mitään vuosina 2008-2010 tapahtuneisiin kriiseihin. VIX (=”pelkoindeksi”) on edelleenkin suhteellisen alhaalla. Samaan aikaan nousupäivien volyymikin on ollut heikkoa ja mielestäni selvää ostotahtoa on markkinoilla vähän.

Voi olla, että “mehevin kinkku” on vielä saamatta ja näen tavallista suuremman mahdollisuuden kriisitilanteeseen markkinoilla tulevien kuukausien aikana. Tämän seurauksena olen vähentänyt sijoitusastetta ja muutenkin muuttanut strategiaani varautuen suurempaan markkinaheiluntaan. Vasta kriisitilanteessa suurimmat hinnoitteluvirheet esiintyvät markkinoilla.

 

/Jarkko Peltomäki

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit