Siirry pääsisältöön

Jokasään kirjasuositukset

Lukeminen on siitä mukava harrastus näin kesäisin, että sitä voi harrastaa keleistä riippumatta: satoi tai paistoi, hyvä kirja sopii aina seuraksi. Ohessa listaan kolme kirjaa sijoittamisen kolmesta teemasta (rahastot, osakkeet, hedget). Kirjat ovat omia ehdottomia suosikkejani, helppolukuisia ja sisällöltään muutenkin enemmänkin yleissivistäviä. Nämä kun luet, tiedät 95 prosenttia siitä, mitä menestyksekkäästä sijoittamisesta on tiedettävissä.

Common Sense on Mutual Funds

Kattava pläjäys maalaisjärkeä rahastosijoittamiseen. USA:n toiseksi suurimman rahastoyhtiön perustajan, John C. Boglen kirjoittama. Kannanotot ripustettu akateemisen näytön varaan. Yllättäviä ilmiöitä ja johtopäätöksiä. Sijoitusmarkkinoiden totuudentorvi. Buffettinkin mielestä.

Buffett: The Making of an American Capitalist

Elämänkerrallinen kirja maailman tunnetuimmasta sijoittajasta, joka mielenkiintoista kyllä, ei ole hyväksynyt kirjan sisältöä. Kirja kattaa paitsi Grahamin ja Buffettin sijoitusopit, myös jälkimäisen elämänkerran, sekä aimo osan amerikkalaisten rahoitusmarkkinoiden historiasta. Mielenkiintoista luettavaa myös sijoitusasioista vähemmän kiinnostuneille.

When Genius Failed

Hedge-rahastojännäri eletystä elämästä. Jokaisen hedge-rahastosijoittajan “ehdottomasti pakko lukea” -kirja. Long Term Capital Management oli aikoinaan ehkä maailman arvostetuin hedge-rahastoyhtiö, joka hallinnoi 2,5 miljardin sijoitusomaisuutta 100 miljardin velalla. Sen hallituksessakin istui kaksi tulevaa talouden Nobelistia. Sitten asiat alkoivat menemään pieleen ja syntyi sotku, mikä uhkasi Wall Streetin investointipankkeja aina rahoitusmarkkinoiden tasapainoa myöten. Kirjan anteja ovat muiden muassa se, että LTCM:n kaltaisia ilmiötä nähdään myös vastaavaisuudessakin.

Bonussuositukset

Mikäli kuulut heihin, jotka jo ovat lukeneet yllämainitut kirjat, ja siten olet tyytyväinen 95 prosentin sijoittamisosaamismäärääsi, alla olisi kolme bonuskirjasuositusta:

American Prometheus

Ehdottomasti paras lukemani elämänkerta ikinä (kirjailijat, Kai Bird ja Martin Sherwin, saivatkin teoksestaan Pulitzerin). Kirja kertoo hauraasta mutta lahjakkaasta Robert Oppenheimerista, atommipommin isästä, Manhattan projektista, toisesta maailmansodasta ja McCarthy vainoista. Sivurooleissa vilahtavat Albert Einstein, kylmä sota sekä petturuus. Moniulotteinen, harvinaisen objektiivinen ja painava teos, josta kaikille varmasti löytyy jotakin.

The Rise and Fall of the Great Powers

Paul Kennedy löytää yhteisiä tekijöitä supervaltioiden ja talouksien syntyyn ja tuhoon, viideltä vuosisadalta. Yksi tekijä on ylitse muiden ja todennäköisesti myös Yhdysvaltojen kompastuskivi. Avartavia johtopäätöksiä, jotka ovat sovellettavissa myös muilla aloilla. Yleissivistävää luettavaa ja muistaakseni myös yksi Björn Wahlroosin suosikeista.

E=mc^2

Tiedätkö mitä maailman tunnetuin kaava tarkoittaa? Tässä tilaisuus lukea kaavan elämänkerta, kirjain kirjaimelta, kattaen tieteen ja tieteilijät kaavan takaa, aina Einsteinin ovallukseen asti. Hauskasti kirjoitettu, helppolukuinen ja yleissivistävä kirja maailman toiseksi tärkeimmästä oivalluksesta viime vuosituhannella.

Kirjat ovat tilattavissa otsikoita klikkaamalla Amazonista, mistä ne yleensä tulevat muutamassa päivässä kotiovelle asti.

Sinullakin on varmasti hyviä kirjasuosituksia. Laita niitä tämän blogin kommentteihin, niin muutkin pääsevät hyötymään niistä.

 

Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Kuvan Lähde: One Dollar Photo Club

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.07.2014 10:10

Siegelin Stocks for the Long Run on hyvä esitys osakkeiden paremmuudesta verrattuna korkopapruihin ja mm. arvo- ja pienyhtiösijoittamisesta.

Nimetön
Nimetön
30.06.2014 14:45

Why nations Fail: the origins of power, prosperity and powerty (Acemoglu, Robinson) noin aihepiiriin sopivana, ei välttämättä kevyt mutta toisaalta kovin kiinnostava.

Malcolm Gladwell:in koko tuotanto, vaikka uusin David and Goliath olikin allekirjoittaneelle pettymys.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.07.2014 15:13

Why Nations Fail on sujuvaa luettavaa ja argumentit ns. inklusiivisten instituutioiden toimivuudesta vahvoja, joskin jonkin verran toistoa tekstissä on. Suosittelen silti lämpimästi jos aihepiiri yhtään kiinnostaa.
Tekijöiden valistuneet arvaukset esim. Kiinan talouskasvusta ja Jenkkien tulevaisuudesta pitkällä aikavälillä kiinnostanevat ainakin niitä sijoittajia, joiden horisontti on “forever”.

Nimetön
Nimetön
29.06.2014 09:38

Tässä hieman omia kirjasuosituksia sadepäivän varalle: – Jim Collinsin tuotanto, josta mielestäni “Good to Great” on ehdoton helmi. Kyseessä enimmäkseen kvantitatiivista tutkimusta yritysten menestyksestä, sekä johtopäätöksiä tähän liittyen. – Mahdoton menestys (J. Ollila) oli vähemmän Nokiaan ja Ollilaan perehtyneelle erittäin motivoivaa luettavaa. Sai minut jopa miettimään omaa uraani vakavammin, vaikkei liene kirjan perimmäinen “tarkoitus”. – Michael Lewisin tuotannosta suosittelisin Liar’s Pokeria sekä The Big Shortia. Edellinen kertoo investointipankkiirin elämästä noin neljännesvuosisata takaperin, mutta mielestäni ajatonta luettavaa. Jälkimmäinen kertoo sen sijaan Lehmannin kriisiin johtanutta tarinaa hyvin mielenkiintoisesta näkökulmasta. – Moner Money Than God: Hedge-rahastojen mielenkiintoinen historia erittäin elävästi kerrottuna. – Talous… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
28.06.2014 08:25

Onko näistä yhtään kirjaa käännetty suomeksi ? Onko mitään suomenkielistä tasokasta sijoituskirjaa ?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.06.2014 16:43

Teppo, katso Terra Cognitan sivuilta http://www.terracognita.fi/index.html ja kaipa Saarion ja Lindströmin kirjat ovat tasokasta sijoituskirjallisuutta, tutustumisen arvoista saattaisi olla myös Henri Elon ja Nordnetin Oksaharjun kirjat. Samoin Malkielin Sattuman kauppaa Wall Streetillä, alkuperäinen A Random Walk Down Wall Street.

Nimetön
Nimetön
28.06.2014 01:17

Bonuslista olikin mielenkiintoinen. Heitetäänpä täältä takaisin myös muutama aikaisempien sadekelien kevyempää lukemista. Epäilemättä taitavat olla jo tuttuja.

Markopolos, No One Would Listen
Burrough, Barbarians At The Gate
Hazard, Confessions Of A Wall Street Insider