Kesällä ehtii lukemaan

Yleinen mielikuva kesästä: riippumatto ja kasa kirjoja. Sijoittamista suunittelevan kannattaa tänä kesänä laittaa jäitä hattuun ja syventyä kirjallisuuteen. Ja mikä ettei myös blogeihin. Ainakin yhteen. Jukka Oksaharju neuvoi aikaisemmassa Nordnet-blogissaan hankkimaan yliopilaslahjaksi sijoittamista käsitteleviä kirjoja. Ei hassumpi lahjaidis. Sijoituskirjoja voi lahjoittaa myös itselleen. Kesä on mitä parhainta aikaa paneutua tai syventyä johonkin aihealueeseen, kuten vaikka sijoittamiseen.

Aloittelevaa, suomenkielistä perusmateriaalia etsivää sijoittajaa ei tosin hellitä runsaudella. Syy on selvä: sijoituskirjojen kirjoittaminen ei lyö leiville pienellä kielialueellamme. Ne jotka sijoittamisesta oikeasti jotakin tietävät, käyttävät aikansa mielummin itse sijoittamiseen kuin siitä kirjoittamiseen. Sitä paitsi perusteet eivät muutu miksikään vuodessa tai vuosikymmenessä. Mitäpä niitä siis pyörittelemään, varsinkin kun Seppo Saario ja Kim Lindström ovat sen jo niin hyvin tehneet.

Jokaisen osakkeiden omistamisesta kiinnostuneet kehoitan kuitenkin tutustumaan Saarion ja Lindströmin koko tuotantoon, myös tuoreimpiin verkkoteksteihin.

Viime vuosikymmellä ilmestynyt Karo Hämäläisen Osakesijoittajan opas (Tammi), on myös selkeä ja lyhyt perusteos, joka kestää selailua.

Muuta ei oikeastaan tarvitakaan, sillä sijoittaminen ei ole mitään salatiedettä. Kuten professori Vesa Puttonen toistaiseksi viimeisimmän oppaansa nimessä sen ilmaisi: Osta halvalla – myy kalliilla. Sitä on sijoittaminen yksinkertaisimmillaan.

Jos syvällisempää perustaa rahojensa sijoitteluun kuitenkin tarvitsee, kannattaa tutustua näihin kahteen: Marko Erolan Paras sijoitus (Talentum) ja Henri Elon Löydä helmet – vältä kuplat (omakustanne).

Jos taas kirjallisuudesta hakee paulocoelhomaista tukea, suosittelen tutustumaan Donald Trumpin ja Robert Kiyosakin teokseen Rikastu! (Multikustannus). Syvällistä sijoitusfilosofiaa kirjasta ei löydä vaikka lukutikulla kaivaisi, mutta asennetta on senkin edestä.

Jos kannettavan tai Ipadin näyttö ei sumene heinäkuun kirkkaudessakaan ja yhteys pelittää, aina voi vähän surffaillakin (kunhan pysyy kaukana keskustelupalstoista). Asiallisen sijoitussurffailun voi aloitta vaikka Pörssisäätiön Sijoituskoulusta.

Netissä surffailussa parasta on se, ettei koskaan tiedä mihin päätyy.  Itse löysin ja ihastuin vastikään ”amatöörimästä osakesäästämistä jo vuodesta 2009” –tarjoavaan blogiin. Pienen miehen hiljainen sijoitusblogi löytyy osoitteesta http://55vuotiaanaelakkeelle.wordpress.com/. Sivusto on raikas vastalause kaikille itseään täynnä oleville bulleroille: Avointa, umpirehellistä ja konstailematonta tekstiä.

Mitä sitten itse luen sijoitussivistystäni syventääkseni? Yöpöydälläni on tällä hetkellä Risto Heiskalan ja Akseli Virtasen Talous ja yhteiskuntateoria (Gaudeamus). Hiljainen lupaus itselleni on lukea se seuraavan kolmen viikon aikana. Sitä ennen aion kuitenkin ahmia Jens Lapiduksen Rahalla saa –dekkarin. Siinäkin käsitellään yllättävän paljon talouden lainalaisuuksia, tosin siltä kolikon pimeämmältä puolelta.

Nämäkin kirjat saatavilla Bookplus-kirjakaupasta


Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit