Kesäjännää sijoittajille!

Harva uskalsi odottaa EU:n kaksipäiväiseltä kokoukselta yhtään mitään. Kun vähän odottaa ja jotakin saa, voi positiivinen yllätys olla henkeäsalpaava. Euron hajoamisen ja espanjalaisten pankkien kaatumisen uskotaan nyt olevan aiempaa epätodennäköisempää.

Keskeiset päätökset olivat:

1)     EVM sai mahdollisuuden ostaa euromaiden valtionlainoja valtioiden huutokaupoista, mutta ei jälkimarkkinoilta. EU:n budjetti- ja kurisääntöjä noudattavat maat saavat tukea ilman edellisten tukipakettien (Kreikka, Irlanti, Portugali) kaltaisia tiukkoja ehtoja. Tästä eivät aiempiin tukipaketteihin turvautumaan joutuneet maat tykkää.

2)     Horjuvia pankkeja (tällä hetkellä espanjalaisia) voidaan tukea suoraan ERVV:n ja EVM:n kautta, tosin vasta sen jälkeen, kun Eurooppaan on perustettu yhteinen pankkivalvoja. Näin tuki ei lisää ko. maan velkataakkaa.

3)     Espanjalle annettava pankkituki EVM:n kautta ei saa senior-asemaa, kuten muu EVM:n kautta annettava tuki.

4)     120 miljardin euron kasvusopimuksessa sovittiin mm. projektibondien käyttö infrahankkeisiin.

Tällä viikolla torstaina pidettävältä EKP:n kokoukselta odotetaan tulitukea. Inflaatioriski on alentunut, joten ohjauskoron lasku on tapetilla. Lisäksi on uumoiltu, jotta EKP voi tehdä kolmannen lotrauskierroksen eli antaa pankeille halpaa pitkäaikaista rahoitusta.

Osakemarkkinoilla koettiin valvata nousuhurmos perjantaina ko. päätösten julkistamisen jälkeen. Lyhyitä positioita katettiin pää märkänä. Oman lisänsä kurssinousulle antoi katsahdus kalenteriin: kuukauden ja vuosipuoliskon viimenen pörssipäivä oli käsillä. Onhan rahastonhoitajalla oikeita osakkeita salkussaan raportointihetkellä, onhan?

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TT2 Heinäkuu, 2012

Kesäteatteri jatkuu varmasti lomien ajan, joten turha siitä on enempää stressiä kantaa. Uskotaan on taikasana tässäkin asiassa, sillä uskallan väittää yksinkertaisen matematiikan jota jokainen voi itse käyttää todistavan näidenkin toimien vain viivyttävän väistämätöntä. Samalla veronmaksajamme saavatkin valmistautua tulevaan lamaan 50-100 miljardia Euroa köyhempinä mikäli päättäjämme ei järkiinny. Moral Hazard vaan kasvaa ton kokouksen johdosta. Käytännössä tämä pelleily jatkuu siihen asti kunnes euron pelastaminen tulee kalliimmaksi saksalaisille veronmaksajille kuin saksalaispankkien konkurssit ja vientiyritysten kaupan sakkaaminen. En tiedä kauan siihen menee, mutta tuskin montaa vuotta.

/Mika Pesonen

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit