Kesä on riskipilkin aikaa

Juuri nyt pelätään osakkeiden lyhyen aikavälin riskisyyttä. Totta onkin, että osakkeiden yksittäisen vuoden tuotto voi olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä. Keskikesällä  hintojen vaihtelusta voi hyötyä asettamalla pitkäaikaisia pilkkejä vähän vaihdettuihin osakkeisiin.

Osakkeiden kesken on  havaittavissa selkeitä eroja siinä, miten herkkiä ne ovat hintatason nousuille ja laskuille. Sijoittajan tulee aina pohtia, kauanko on mahdollista osakkeitaan pitää.  Jotta kesäpilkkeihin kannattaa tarttua on syytä tunnistaa riskisyyden mittareiden hyvät ja huonot puolet.

Osakkeiden riskisyyttä  mitataan perinteisesti beeta-kertoimella, jolloin yksittäisen osakkeen kurssiheilahteluita verrataan markkinoiden keskimääräiseen heiluntaan.  Jos osakkeen arvo vaihtelee yhtä paljon kuin vertailuna oleva markkina-indeksi, saa beeta arvon yksi. Jos beeta saa arvon kaksi, heiluu valitun yhtiön pörssikurssi kaksinkertaisesti vertailuindeksiin nähden. Tämäntyyppistä heiluntaa esittävän osakkeen voidaan sanoa olevan korkeariskinen.

Beetan käytössä on kuitenkin ongelmia  Suomen markkinoilla.  Yleisindeksimme, jota vasten beetaa tutkitaan, ei kuvaa tyypillistä sijoitusportfoliota eikä edes tyypillistä osakemarkkinoiden tuottoa.

Toinen beetan ongelma on autokorrelaatio. Beetan estimointiin kun vaikuttaa osakkeen tuottoaikasarjojen perättäisten havaintojen riippuvuus toisistaan.

Jos halutaan mitata osakkeen päivätuottojen vaihtelua indeksistä piittaamatta, on volatiliteetti ratkaisu tähän ongelmaan. Päivätuottojen keskihajonta kertoo volatiliteetin eli ”volan” määrän.  Volatiliteetti lasketaan tyypillisesti vuoden ajalta prosentteina.  Jos osakkeen tuotto-odotus on  10 %/vuosi ja volatiliteetti on 20 %, tarkoittaa tämä sitä, että todennäköisesti kyseinen osake tuottaa kahtena vuotena kolmesta jotain -10 %:n ja +30 %:n välistä.

Miten kesäpilkkijän kannattaa  saalistaa?

Vuodesta toiseen pienyhtiöt ovat tarjonneet herkkupaloja pitkäsiimaiselle pohjaonkijalle. Sagafurs, Exel, Kesla, Ilkka, Panostaja ja Norvestia tulevat ensimmäisinä mieleen. Homma toimii siten, että ennen lomille lähtöä klikkaat Nordnetin toimeksiantopalvelun kohtaa ”muut ehdot toimeksiannolle”. Sieltä löydät voimassaolo-osion, johon kannattaa laittaa useampien viikkojen voimassaoloaika. Toinen tärkeä seikka on laskea pilkki riittävän alas. Vähävaihtoisissa osakkeissa 10-15 prosenttia nykykurssin alle. Lomalta palatessasi  saattaa odottaa mukava yllätys…

Mukavaa juhannusta kaikille!

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

/Petre Pomell

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit