Kello tikittää Jenkeille…

Tätä kirjoitettaessa ei vieläkään olla selvillä vesillä Yhdysvaltojen velkakaton kanssa. Liittovaltio on siis jo saavuttanut velkakattonsa ja vain republikaanien hallitsema kongressi voi kattoa korottaa. Mitä on odotettavissa?

Historian havinaa

USA on käytännössä aina kyennyt maksamaan velkansa ajallaan ja valtion velkakirjoja pidetään yleisesti varsin turvallisina sijoituskohteina. Muutamia kauneus ryppyjä tosin löytyy. Historiankirjoissa pitää mennä taaksepäin aina vuoteen 1790, jolloin lainanmaksua viivästytettiin. Vuonna 1933 USA:lla oli kultasidonnaisia velkasitoumuksia, mutta ne maksettiinkin dollareissa. Tuolloin muuntokurssi määriteltiin sijoittajille epäedulliseksi, joten teknisesti default- tilanteita historiasta löytyy.

2.8 lähestyy

Rahoitusmarkkinoilla odotetaan kongressin pääsevän yhteisymmärrykseen velkakaton nostossa. Korkokäyrät puoltavat sitä, että viime hetken sovinto saadaan demokraattien ja republikaanien välillä aikaiseksi. Perustavanlaatuista ongelmaa korkokaton nosto ei kuitenkaan poista. Se vain pitkittää vääjäämätöntä kehityskulkua. Amerikka velkaantuu liikaa.

Warren Buffett totesi jo vuosikymmen sitten seuraavaa: ” Kuvittele  että omistat talon, jonka ympärillä on 10000 aaria peltoasi. Velkaannut koko ajan lisää. Vastineeksi veloistasi joudut myymään joka vuosi 10 aaria pois. Vaikka et sitä aluksi näe, tilasi pienenee koko ajan kunnes vääjäämätön on edessä. Sinulla on lopulta kaksi vaihtoehtoa: lisäät tuottavuuttasi, pienennät menojasi ja alat maksaa velkojasi pois tai jatkat samaan tyyliin katkeraan loppuun asti.”

Mikä on Kapteeni Amerikan valitsema suunta?

Instituutiosijoittajien perimmäinen pelko nykytilanteessa on luottoluokituksen tippuminen AAA-tasolta AA-tasolle. Tällöin sijoittajien vaatima korko nousee ja nykyisten velkakirjojen markkina-arvo laskee. Instituutiot ja mandaateilla toimivat rahastonhoitajat (jotka saavat sijoittaa vain AAA-korkotuotteisiin) lienevät jo hyvissä ajoin keskustelleet mahdollisuuksista muuttaa sijoituspolitiikkaansa ohjaavia sääntöjä joustavampaan suuntaan. Jos maailmanlaajuisesti näin ei ole tehty ja AA-tasolle päädytään, tulee markkinoille myyntiin ennätysmäärä tavaraa…

-Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit