Siinä missä suurimmalla osalla yhtiöitä on yksi osakesarja, on Orionilla kaksi. Äänivaltaisella A-sarjalla on kaksikymmentä kertaa niin monta ääntä kuin heikkoäänisellä B-sarjan osakkeella, kun taas B-sarjan likviditeetti on huomattavasti A-sarjaa parempi. Mielestämme on mielenkiintoista, että Orionin osakkeella käydään kauppaa negatiivisella äänivaltapreemiolla. Toisin sanoen äänivaltainen osakesarja on yleensä heikkoäänistä osakesarjaa halvempi. Tällöin voi myydä heikkoäänisiä osakkeita, ostaa äänivaltaisia osakkeita ja samalla saada muutama euro voittoa välistä ilman, että omistus muuttuu.
Tässä vaiheessa moni varmaan huomauttaakin, että negatiivinen äänivaltapreemio johtuu osakesarjojen likviditeettieroista. Tämä on ehkä totta, mutta tällöin unohdetaan, että A-sarjan osakkeenomistajilla on yhtiöjärjestyksen mukaan oikeus muuntaa osakkeensa B-sarjan osakkeiksi, jolloin likviditeetin ei pitäisi olla mikään ongelma sille, joka haluaa myydä A-sarjan osakkeensa.
Mielestämme A-sarjan osakkeet ovat parempia kuin B-sarjan osakkeet. Mahdollisen osakesarjojen yhdistämisen yhteydessä on todennäköistä, että A-osakkeiden omistajille maksetaan korvaus äänivallasta luopumisesta. Yleinen käytäntö on ollut, että korvaus on ollut noin kymmenen prosenttia. A-sarjan heikompi likviditeettikään ei ole ongelma, koska osakkeet voi aina muuntaa B-sarjan osakkeiksi.
Yritys yhdistää Orionin osakesarjat ilman preemiota epäonnistui vuonna 2003. Oriola-KD:n yritys yhdistää osakesarjansa seitsemän prosentin preemiolla äänivaltaisten osakesarjan eduksi epäonnistui keväällä. Huomioiden nämä seikat uskomme, että tulee kestämään kauan ennen kuin Orion tekee uuden yrityksen yhdistää osakesarjansa ja että korvauksen tulee olla yli kymmenen prosenttia.
Kaupankäyntiehdotuksemme perustuu siihen, että samanaikaisesti kun myy B-osakkeita ostaa A-osakkeita, muuntaa A-osakkeensa B-osakkeiksi, jonka jälkeen voikin aloittaa alusta. Tämän toteuttaminen on helpointa pörssipäivän aamu- ja iltahuutokaupoissa, koska tällöin voi samanaikaisesti ostaa ja myydä osakkeita sekä kontrolloida osakesarjojen hintaeroa.
Pörssin huutokaupassa A-sarjan osake ollut keskimäärin prosentin B-sarjan osaketta halvempi, mutta parhaillaan hintaero on ollut jopa yli kolme prosenttia. Jos hintaero on liian pieni voi olla tekemättä yhtään mitään tai jopa myydä A-osakkeita samalla kuin ostaa B-osakkeita tilalle. Osakesarjojen hintaero on yleensä suurimmillaan aamuhuutokaupassa.
Kaupankäyntiehdotuksemme on lähinnä sijoittajille, joilla on B-osakkeita, koska piensijoittajat eivät mitä todennäköisimmin pysty lainaamaan osakkeita tarpeeksi kilpailukykyisin ehdoin. Tämän lisäksi kannattaa miettiä veroseuraamuksia. Kannattaako realisoida suuria voittoja, jos veronmaksua ei voi siirtää myymällä tappiollisia sijoituksia?
A-sarjan osakkeen likviditeetti on heikko, jonka takia arbitraasimahdollisuudet ovat rajatut sekä pienet muutokset joko kysynnässä tai tarjonnassa saattaa syödä osakesarjojen hintaeron. Vuotuiset arbitraasimahdollisuudet huutokaupoissa ovat olleet noin 22.000 euroa aamuhuutokaupassa ja 9.000 euroa iltahuutokaupassa, mikä tarkoittaa, että voittoa voisi tehdä huutokaupoissa korkeintaan runsaan satasen päivässä. Vaikka kyseessä on pienistä summista, on kyseessä ilmaisesta rahasta.
Arbitraasi ei ole rajoittunut ainoastaan huutokauppoihin, mutta päivän aikana joutuu useimmiten ottamaan hieman kurssiriskia. A-osakkeiden osto ja B-osakkeiden samanaikainen myynti tarpeeksi suurella marginaalilla onnistuu harvoin, jotta transaktio olisi mielekäs. Me haluamme vähintään prosentin välistä tai jos otamme kurssiriskiä toivomme keskimäärin kahden kolmen prosentin voittoa.
Kaupankäyntiehdotus ei ehkä ole ikiliikkuja, koska ennemmin tai myöhemmin A-osakkeet loppuvat. Piensijoittajan näkökulmasta A-osakkeita on kuitenkin olemassa rajaton määrä. Emme usko osakesarjojen hintaeron häviävän pysyvästi, vaikka se hetkellisesti näyttäisikin hävinneen.
Omistamme Orion osakkeita.
Tom Lindström