Kaukomaiden ETF:t yllättävät

Sir John Templeton totesi jo 40 vuotta sitten, ettei kehittyvien markkinoiden nopeista käänteistä kukaan voi pysyä kärryillä. Likvideiltä vaikuttavat markkinat voivat kuivua hetkessä kasaan ja volatiliteetti jyllää kunnolla.

Moni lienee huomannut viime aikoina, kuinka kehittyvien maiden vuoristoradan alamäki kiihtyy ostolaidan vetäytyessä markkinoilta. Tämä ilmiö ei ole ainutlaatuinen vaan toistuva. Itse asiassa se on tuiki tarpeellinen, koska vain kovemmalla riskillä voidaan saavuttaa pitkässä juoksussa parempia tuottoja.

Kehittyviin maihin sijoitettaessa tuottovaatimusten on syytä olla kohdallaan, sillä sijoittaja ottaa perinteisten sijoitusriskien lisäksi aina rutkasti myös poliittista riskiä.

Viime aikojen markkinamyllerryksistä turpaansa ovat ottaneet niin Vanguardin suosittu Emerging Markets Index Fund (VWO) kuin pahin kilpailija iSharesin MSCI Emerging Markets Index Fund (EEM). Hieman erityyppisillä fyysisillä indeksimetodologioilla VWO on ottanut takkiin kuukaudessa -17,8 prosenttia ja EEM pakkaslukemat huitelevat -17,3 prosentissa.

Kun katsomme juoksevaa vuotta taaksepäin, havaitsemme että VWO on ottanut lähes 27 prosenttia takapakkia ja EEM hieman yli 27 prosenttia.

Parhaiten on pärjännyt paljon parjattu Japani. WisdomTreen Japan Small Cap Dividend (DFJ) on sinnitellyt 1,22 prosentin ylämäessä viimeisen kuukauden ajan. Juoksevaa vuotta taaksepäin katsottaessa on tappiota kertynyt nimelliset -1,25 prosenttia, jota voidaan markkinatilanne huomioiden pitää hyvin kohtuullisena.  Viimeisen vuoden aikana parhaiten pärjänneet osakerahastot ovatkin usein Japaniin sijoittavia.

Yleinen totuushan (?) on jo vuosia ollut, ettei Japaniin kannata sijoittaa. Saapa nähdä, alkavatko mielipiteet muuttumaan, jos Japanin marssi jatkuu. Suurimmat putoajat löytyvätkin lähivuosien kuumimmista tarinoista. Suurimpia pettymyksiä ETF:ien joukossa on ollut EGSharesin China Infrastructure (CHXX), josta on jo kuukaudessa tippunut 30 arvosta pois. Vuositasolla kyseisen ETF:n arvo on tippunut 40 pinnaa.

Kiinan voittoisaa tarinaa lienevät kaikki jo kuulleet tarpeeksi, mutta moniko sijoittaja on edes pohtinut nousevan auringon maahan sijoittamista?

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit